Ποιοι είμαστε
Αρχική Τουρκία: το περιστατικό με άνδρα να κρατάει ανάποδα τα βεγγαλικά δεν συνέβη σε πρόσφατη διαδήλωση υπέρ της ΧαμάςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τουρκία: το περιστατικό με άνδρα να κρατάει ανάποδα τα βεγγαλικά δεν συνέβη σε πρόσφατη διαδήλωση υπέρ της Χαμάς

31 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει διαδηλωτές υπέρ της Χαμάς στην Τουρκία, σε πρόσφατη διαδήλωση τον Οκτώβριο του 2023, όπου ένας διαδηλωτής κρατούσε ανάποδα τα βεγγαλικά.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει ληφθεί το Μάιο του 2023, κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένα παλαιότερο βίντεο από το Μάιο του 2023, όταν σε πανηγυρισμούς για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία κάποιος κρατούσε ανάποδα τα πυροτεχνήματα και προκάλεσε πανικό, παρουσιάστηκε στα τέλη Οκτωβρίου ως πρόσφατο, συνοδεία του ισχυρισμού ότι δείχνει διαδήλωση υπέρ της Χαμάς.

Το βίντεο που θα αναλύσουμε παρακάτω αναπαρήγαγαν ως πρόσφατο και δημοσιογράφοι ή εκδότες όπως ο Κώστας Στούπας, ο Αλέκος Μαρκέλλος και ο Πωλ Αντωνόπουλος.

Συναντήσαμε και άρθρα σε ιστοσελίδες όπως theflagreport.com.

Το βίντεο που διαμοιράζεται είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το βίντεο βρίσκεται αναρτημένο ήδη από τις 28 Μαΐου 2023 στο διαδίκτυο. Επισκεπτόμενος κανείς το τουρκικό κανάλι στο Instagram ονόματι “Fatih Son Dakika” (@fatihsondakika), δηλαδή «πριν λίγο [συνέβη] στο Φατίχ» (σ.σ. Fatih ονομάζεται συνοικία στην Κωνσταντινούπολη), μπορεί να βρει κανείς εύκολα αυτήν την ανάρτηση από τις 28 Μαΐου, μήνες πριν την τρέχουσα ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Όπως περιγράφεται στην ανάρτηση, επρόκειτο για περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας. Πράγματι, το βράδυ της 28ης Μαΐου ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και το Φατίχ υπήρξε μία από τις περιοχές που επικράτησε ο Ερντογάν.

Το ίδιο περιστατικό καταγράφηκε και από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στην Τουρκία (π.χ. πρακτορείο ειδήσεων DHA), με την ίδια περιγραφή – ότι έλαβε χώρα στο πλαίσιο πανηγυρισμών υπέρ Ρ. Τ. Ερντογάν – και με αναφορά ότι τελικώς δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί.

Βάσει της πληροφορίας ότι το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Φατίχ (δηλαδή την παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης), καταφέραμε να εντοπίσουμε το σημείο λήψης του βίντεο, στη διασταύρωση των οδών Φεβζί Πασά και Ισλαμπόλ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν έχει καμία σχέση με πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τουρκία υπέρ της παλαιστινιακής Χαμάς. Πρόκειται για βίντεο από περιστατικό που συνέβη το Μάιο του 2023, κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.