Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη: Η Hellenic Train ΔΕΝ προσφέρει ετήσια κάρτα μετακίνησης για 2€SCAMS

Απάτη: Η Hellenic Train ΔΕΝ προσφέρει ετήσια κάρτα μετακίνησης για 2€

2 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Για να γιορτάσει τα 70 χρόνια λειτουργίας της, η Hellenic Train προσφέρει ταξίδια σε όλους για ένα χρόνο με 2€.

Συμπέρασμα

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η προσφορά αυτή κρίνεται ως απάτη που αυθαίρετα οικειοποιείται το όνομα και το λογότυπο της Hellenic Train και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αναρτήσεις στο Facebook, χρησιμοποιώντας τις επωνυμίες της Hellenic Train και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπόσχονται στους χρήστες απεριόριστα ταξίδια με τα τρένα τους. Συγκεκριμένα, υποτίθεται ότι πατώντας έναν σύνδεσμο, κάποιος θα μπορούσε έναντι 2€ να προμηθευτεί μία κάρτα που θα του εξασφάλιζε ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε δρομολόγιο. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook:

Αποδόμηση της απάτης

Καταρχάς, η σελίδα που δημοσιεύει τη δήθεν προσφορά δεν είναι η επίσημη σελίδα της Hellenic Train στο Facebook. Η επίσημη σελίδα του ομίλου έχει 2.4 χιλιάδες ακολούθους, όπως και μια αναλυτική λίστα με τα στοιχεία επικοινωνίας και τους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας. Όλα αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν από την εξεταζόμενη σελίδα.

Επιπρόσθετα, οι δημοσιεύσεις της επίσημης σελίδας της Hellenic Train αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από ανακοινώσεις με σύνδεσμο που ανακατευθύνει στον ιστότοπό της, και με θεματικό περιεχόμενο που αφορά τροποποιήσεις κι ακυρώσεις στα δρομολόγια των τρένων, χωρίς καμία αναφορά σε προσφορές. Ακόμη, ενώ η δήθεν προσφορά ισχυρίζεται πως η Hellenic Train γιορτάζει τα 70 χρόνια της, η τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδρύθηκε μόλις στις 19 Δεκεμβρίου 2005, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Εξετάζοντας μάλιστα την εικόνα προφίλ της επίσημης σελίδας της Hellenic Train (αριστερά) συγκριτικά με αυτήν που προωθεί την επίμαχη προσφορά (δεξιά), βλέπουμε ότι υπάρχουν εμφανείς διαφορές:

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουμε και στην περίπτωση της δημοσίευσης από την σελίδα που εμφανίζεται ως ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για αρχή, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2017, όταν κι ολοκληρώθηκε η πώληση της εταιρείας στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSI), η επωνυμία ΤΡΑΙΝΟΣΕ σταμάτησε να χρησιμοποιείται, όπως διαβάζουμε στην εταιρική ιστοσελίδα. Μόνη άλλη σχετική επωνυμία σε χρήση αποτελεί αυτή του ΟΣΕ. Η επίσημη σελίδα του στο Facebook παρέχει επίσης πληροφορίες επικοινωνίας με την εταιρεία (διεύθυνση, e-mail, ιστοσελίδα), ενώ δεν έχει δημοσιεύσει υλικό από τον Μάρτιο του 2023, μήνες πριν προκύψει η δήθεν προσφορά, και φυσικά δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά.

Πατώντας στο σύνδεσμο της “προσφοράς” της Hellenic Train, οδηγηθήκαμε σε μία φαινομενικά άσχετη, ισπανόφωνη σελίδα με εμφάνιση blog και μόνη καταχώρηση ένα κείμενο για την υγιεινή διατροφή. Ακόμη, στο τέλος της καταχώρησης υπάρχει μία λίστα με συνδέσμους για παραπάνω πληροφόρηση. Όλοι οδηγούν σε διαφορετικά άρθρα της ιστοσελίδας του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Αντίστοιχα, πατώντας στο σύνδεσμο της δεύτερης προσφοράς, δεν οδηγηθήκαμε σε κάποια σελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αλλά σε μία σελίδα με την διεύθυνση “fasttrain.store”, η οποία αποκλείστηκε ως κακόβουλη από πρόγραμμα antivirus.

Παρατηρούμε επίσης ύποπτα στοιχεία και μοτίβα στα σχόλια των δημοσιεύσεων/προσφορών. Σχεδόν αποκλειστικά, αποτελούνται από εγκωμιαστικά σχόλια δήθεν πελατών. Σε μερικά από αυτά επισυνάπτονται φωτογραφίες όπου φαίνεται η εν λόγω κάρτα με την φράση “Η HellenicTrain ετήσια κάρτα τρένου”, ενώ σε κάποια άλλα υπάρχει μίξη ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες μέσα στην ίδια λέξη. Εντύπωση προκαλεί πως, ενώ τα ονόματα των σχολιαστών μεταξύ των δύο δημοσιεύσεων δεν επανεμφανίζονται, συναντούμε κάποια από αυτά τα προφίλ σε σχόλια παρόμοιας απάτης που καταρρίψαμε στην οποία είχε χρησιμοποιηθεί η επωνυμία των ΕΛΤΑ.

Σε αναζήτηση στα νέα της ιστοσελίδας της Hellenic Train, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά προσφοράς. Αντίθετα, εντοπίσαμε ανακοίνωση από τις 19 Ιουνίου 2023 που ενημερώνει σχετικά με προηγούμενη εμφάνιση της ίδιας απάτης. Πιο συγκεκριμένα:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στο διαδίκτυο ψεύτικος λογαριασμός της Εταιρείας, με παράνομη και παραπλανητική χρήση σημάτων, επωνυμίας, φωτογραφιών και λοιπών στοιχείων, ο οποίος επιπλέον διενεργεί και παραπλανητικό διαγωνισμό με τον τίτλο “Αποκτήστε δωρεάν κάρτα μεταφοράς για ένα χρόνο Hellenic Train μόνο με 2€”.

Ο εν λόγω λογαριασμός και ο διενεργούμενος από αυτόν διαγωνισμός ουδεμία σχέση, έγκριση ή σχετική εξουσιοδότηση ή οιαδήποτε άδεια έχει με την εταιρεία μας Hellenic Train S.A.

Επιφυλασσόμενοι ρητώς παντός νομίμου δικαιώματός μας για οποιαδήποτε ζημία ήθελε τυχόν υποστεί η εταιρεία μας εξαιτίας αυτών των παράνομων και παραπλανητικών ενεργειών, εφιστούμε την προσοχή σας να μην ακολουθήσετε οποιοδήποτε σύνδεσμο (LINK) ή να προβείτε σε οιαδήποτε ενέργεια σας προτείνουν (χορήγηση στοιχείων) ή να μοιραστείτε το συγκεκριμένο σύνδεσμο με φίλους σας.

Για την επίσημη ενημέρωση σας αναφορικά με τα νέα, τις ενημερώσεις και τις δράσεις της Hellenic Train S.A. παρακαλούμε όπως παρακολουθείτε αποκλειστικά τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας της εταιρείας μας στο www.hellenictrain.gr και στα social media στο facebook το https://www.facebook.com/HellenicTrainGr ,  στο twitter το https://twitter.com/HellenicTrain στο instagram το https://www.instagram.com/hellenic_train/ και στο telegram το https://www.hellenictrain.gr/hellenic-train-sto-telegram.

Τονίζεται πως τέτοιου είδους σελίδες έχουν συνήθως ως αρχικό στόχο την προσέλκυση χρηστών κι αφού λάβουν ευρεία διάδοση, τότε ενεργοποιείται η απάτη.

Συμπέρασμα

Κρίνοντας από τα παραπάνω στοιχεία, οι εξεταζόμενες δημοσιεύσεις αποτελούν απάτη. Οι προσφορές που υπόσχονται δεν προέρχονται από την Hellenic Train κι οι σύνδεσμοι δεν οδηγούν σε κάποια σελίδα της εταιρείας. Πολλά παρεμφερή στοιχεία, όπως τα σχόλια των χρηστών, είναι πανομοιότυπα με άλλες περιπτώσεις αποδεδειγμένης παραπλάνησης. Τέλος, η ίδια η Hellenic Train είχε εκδώσει από τον Ιούνιο του 2023 ανακοίνωση που προειδοποιούσε για αντίστοιχη απάτη.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης