Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο δεν δείχνει πεζοναύτες των ΗΠΑ να φτάνουν στο ΙσραήλΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο δεν δείχνει πεζοναύτες των ΗΠΑ να φτάνουν στο Ισραήλ

2 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει πεζοναύτες των ΗΠΑ να φτάνουν αεροπορικώς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει ληφθεί τον Ιούνιο του 2022 στη Ρουμανία, και δείχνει την άφιξη δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ προς υποστήριξη της 5ης Στρατιάς και αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα τέλη Οκτωβρίου 2023, κυκλοφόρησε ως πρόσφατο και σχετικό με την ένοπλη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ ένα βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει Αμερικανούς πεζοναύτες να φτάνουν στο Ισραήλ. Ωστόσο, πρόκειται για παλαιότερο βίντεο από άσχετο με τα πρόσφατα γεγονότα στην Παλαιστίνη.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Tι ισχύει

Το βίντεο αυτό έχει αναρτηθεί στο YouTube τουλάχιστον από τις 28 Ιουνίου 2022 και, σύμφωνα την περιγραφή, έχει ληφθεί στο αεροδρόμιο Mihail Kogălniceanu κοντά στην Κωστάντζα της Ρουμανίας και απεικονίζει την άφιξη μελών της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ.

Πράγματι, το πρωτότυπο βίντεο βρίσκεται αναρτημένο στον επίσημο κόμβο οπτικοακουστικού υλικού τύπου της DVIDS (Defense Visual Information Distribution Service), με καταχωρημένη ημερομηνία λήψης 27 Ιουνίου 2022.

Το πλήρες βίντεο μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, «στοιχεία της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (Αεροπορικής Επίθεσης) άρχισαν να φτάνουν στην αεροπορική βάση ‘Mihail Kogalniceanu’ στη Ρουμανία στις 20 Ιουνίου και θα συνεχίσουν να φτάνουν τις επόμενες ημέρες». Οι δυνάμεις που αφίχθηκαν επρόκειτο «να υποστηρίξουν την αποστολή της Vης Στρατιάς των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές ασκήσεις με εταίρους σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, προκειμένου να καθησυχάσουν τους συμμάχους του έθνους μας και να αποτρέψουν περαιτέρω την Ρωσική επιθετικότητα».

Φωτογραφίες από την άφιξη των εν λόγω αερομεταφερόμενων δυνάμεων (όχι «πεζοναυτών», όπως παρουσιάζεται στις αναρτήσεις) υπάρχουν επίσης δημοσιευμένες στο διαδίκτυο.

Συμπέρασμα

Το ανωτέρω βίντεο δεν δείχνει πεζοναύτες των ΗΠΑ να φτάνουν αεροπορικώς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023. Το βίντεο έχει ληφθεί τον Ιούνιο του 2022 στη Ρουμανία, και δείχνει την άφιξη δυνάμεων της αμερικανικής 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας προς υποστήριξη της 5ης Στρατιάς και αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.