Ποιοι είμαστε
Αρχική Κατασκευασμένο εξώφυλλο του περιοδικού Forbes για ηγετικό στέλεχος της Χαμάς παρουσίασε το ΙσραήλΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Κατασκευασμένο εξώφυλλο του περιοδικού Forbes για ηγετικό στέλεχος της Χαμάς παρουσίασε το Ισραήλ

5 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός:

Εικόνα δείχνει το εξώφυλλο του οικονομικού περιοδικού Forbes στις 7 Οκτωβρίου 2023, όπου παρουσιάζεται το θέμα πως ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Khaled Mashal έχει περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο εξώφυλλο, τεύχος ή ρεπορτάζ του Forbes. Η εικόνα είναι προϊόν ψηφιακής κατασκευής και επεξεργασίας.

Στις 4 Νοεμβρίου 2023, από τους επίσημους λογαριασμούς του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ στο Twitter (νυν ονομαζόμενο “X”), παρουσιάστηκε ένα υποτιθέμενο εξώφυλλο του οικονομικού περιοδικού Forbes όπου παρουσιάζεται το θέμα πως ο ηγέτης της Χαμάς Χάλιντ Μασάλ (Khaled Mashal) έχει περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ κυκλοφορούν κάποιες τέτοιες εκτιμήσεις για την αξία της περιουσίας του, το εξώφυλλο αυτό είναι κατασκευασμένο. Δεν έχει γίνει τέτοιο ρεπορτάζ από το Forbes.

Το φερόμενο ως εξώφυλλο του Forbes ενσωματώθηκε σε ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ (@Israel), που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αλλά και σε ανάρτηση του ιδίου του ΥπΕξ του Ισραήλ (@IsraelMFA), στις 4/11/2023.

Το fake εξώφυλλο του εν λόγω περιοδικού ανήρτησαν και ελληνόφωνοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο “Georgy Zhukov” στο Twitter και ο δημοσιογράφος Κώστας Στούπας στο Facebook, καθώς και δεκάδες άλλοι χρήστες του διαδικτύου.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης αναδημοσίευσε μία εκ των παραπλανητικών αναρτήσεων στο Twitter.

Τι ισχύει

Η εικόνα που κυκλοφορεί δεν αποτελεί πραγματικό εξώφυλλο του περιοδικού Forbes σε «ειδικό τεύχος» της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Ανατρέχοντας στα πρόσφατα εξώφυλλα του γνωστού περιοδικού, δεν βρήκαμε κανένα τέτοιο εξώφυλλο ή τεύχος.

Το τελευταίο διαθέσιμο τεύχος είναι αυτό του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2023, και σε αυτό παρουσιάζεται ως κεντρικό πρόσωπο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Επιπροσθέτως, δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε κανένα σχετικό δημοσίευμα ή εκτίμηση του Forbes ότι η τρέχουσα αξία της περιουσίας του Χάλιντ Μασάλ [Khaled Masal], πρώην ηγέτη της Χαμάς (έως το 2017) έχει αυτό το ύψος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν άρθρα, όπως από την οικονομική εφημερίδα Globes του Ισραήλ, όπου αναφέρεται η εκτίμηση, χωρίς εις βάθος τεκμηρίωση, πως η περιουσία του Khaled Masal είναι αξίας 5 δις δολαρίων. Και κατά το παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει εκτιμήσεις για περιουσία αξίας πολλών εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων.

Εν ολίγοις, μπορεί να είναι αληθές ότι ο Khaled Masal είναι πολυεκατομμυριούχος ή δισεκατομμυριούχος, ωστόσο το διακινούμενο εξώφυλλο του περιοδικού Forbes είναι ψηφιακά κατασκευασμένο και δεν αποτελεί απόδειξη ή εκτίμηση για την τρέχουσα αξία της περιουσίας του ηγετικού στελέχους της Χαμάς.

Στον επίσημο λογαριασμό του Ισραήλ στο Twitter, προστέθηκε αργότερα η ομολογία πως η εικόνα του δήθεν εξωφύλλου του Forbes είναι «σατιρική και ενδεικτική», κι όχι πραγματικό τεύχος του οικονομικού περιοδικού.

Συμπέρασμα

H εικόνα που κυκλοφορεί δεν πρόκειται για αυθεντικό εξώφυλλο του οικονομικού περιοδικού Forbes στις 7 Οκτωβρίου 2023, όπου δήθεν παρουσιάστηκε το θέμα πως ο ηγέτης της Χαμάς Khaled Mashal έχει περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εικόνα είναι προϊόν ψηφιακής κατασκευής – επεξεργασίας.