Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει Ισραηλινό στρατιώτη που γύρισε πρόσφατα από τη Γάζα τραυματίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει Ισραηλινό στρατιώτη που γύρισε πρόσφατα από τη Γάζα τραυματίας

10 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τραυματία Ισραηλινό στρατιώτη επιστρέφοντας από την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα να λέει: «Πολεμήσαμε με φαντάσματα, σώθηκα από την Κόλαση. Ο Νετανιάχου εξαπατά το λαό του και λέει ότι νικάμε».

Συμπέρασμα:

Το βίντεο κυκλοφορεί από τις αρχές Οκτωβρίου 2023, και δείχνει άνδρα από το Κιμπούτς Κερέμ Σαλόμ που τραυματίστηκε κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στο μήνυμά του μέσα από το νοσοκομείο χρησιμοποίησε εντελώς διαφορετικά λόγια από αυτά που του αποδόθηκαν, ο υποτιτλισμός είναι ψευδής.

Ένα βίντεο που δείχνει τραυματία άνδρα να μιλά στα Εβραϊκά, παρουσιάστηκε ψευδώς ως «Ισραηλινός στρατιώτης που γύρισε πρόσφατα από τη Γάζα», δηλαδή από την πρόσφατη χερσαία επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Μάλιστα, οι υπότιτλοι που συνοδεύουν το βίντεο, και σύμφωνα με τους οποίους λέει «πολεμήσαμε με φαντάσματα, σώθηκα από την Κόλαση» ή «ο Νετανιάχου εξαπατά το λαό του και λέει ότι νικάμε», είναι παντελώς ψευδείς και προϊόν φαντασίας. Στην πραγματικότητα, το μήνυμά του έχει αντίθετο νόημα.

Παραδείγματα άρθρων: dimpenews.com, triklopodia.gr, makeleio.gr, gegonotstomikroskopio.com, romioitispolis.gr

Στιγμιότυπα άρθρων και αναρτήσεων στις αρχές Νοεμβρίου 2023:

Το βίντεο που διαμοιράζεται, διάρκειας 0:44″, είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το βίντεο, καταρχάς, δεν είναι δυνατόν να αφορά την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται σε εξέλιξη ουσιαστικά από τις 27 Οκτωβρίου 2023, καθώς είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, στην πλήρη μορφή του (1:30″), ήδη από τις 12 Οκτωβρίου, τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο άνδρας μάλιστα φορά μια ετικέτα που υποδεικνύει εισαγωγή του στο νοσηλευτικό ίδρυμα απ’ όπου κατέγραψε το βίντεο, το αργότερο στις 9 Οκτωβρίου.

Το βίντεο τιτλοφορείται στα Εβραϊκά «Ο Yair Wisner, αφού ξύπνησε από έναν τραυματισμό, σε ένα μήνυμα στους φίλους του από τη μονάδα» και έχει ως εξής [ταυτίζεται μετά το 0:49 με αυτό το απόσπασμα που κυκλοφορεί]:

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που παρουσίασαν το βίντεο προτού αυτό παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες σε εσφαλμένο πλαίσιο, ο άνδρας που εικονίζεται ζει στο Κιμπούτς Κερέμ Σαλόμ (Kerem Shalom kibbutz).

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στα νότια του Ισραήλ, νοτίως της Γάζας -κοντά στα όρια της Λωρίδας της Γάζας, και κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται πλησίον της πόλης της Γάζας και βορείως αυτής. Ενδεικτικός χάρτης από το εγχείρημα “War_Mapper” για την τακτική κατάσταση στη Γάζα στις 5 Νοεμβρίου:

Ο άνδρας αυτός, όπως υποδεικνύει το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ανήκει πραγματικά το βίντεο, τραυματίστηκε κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς, που εξαπολύθηκε στις 7 Οκτωβρίου, και ενώ υπερασπιζόταν το Κιμπούτς. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ανήκει σε «ομάδα σαμποτάζ» της Αστυνομίας του Ισραήλ (κατά άλλες αναφορές σε μονάδα εφέδρων), και επλήγη από βολή RPG, με αποτέλεσμα τραυματισμό του στα άκρα. Υπάρχουν αναφορές για τις μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή εκείνες τις ημέρες.

Περαιτέρω, εντοπίσαμε και διάφορες άλλες φωτογραφίες και βίντεο από τη νοσηλεία του άνδρα αυτού, ενώ μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου φαίνεται να νοσηλευόταν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο στο Ραμάτ Γκαν.

Όσον αφορά την πραγματική μετάφραση των λεγομένων του, ανατρέξαμε στα αρχικά άρθρα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης και άλλους χρήστες της εβραϊκής γλώσσας, που μετέφεραν σε ευθύ λόγο φράσεις του. Ανάμεσα σε άλλα λέει τα εξής:

«Σύντροφοι, έκανα ό,τι μπορούσα. Να προσέχετε τους εαυτούς σας, να προσέχετε τις οικογένειές σας. Πολεμήστε γενναία και επιστρέψτε με ειρήνη. Σας αγαπώ έναν προς έναν. […] Είστε μια κορυφαία μονάδα, είστε λιοντάρια, είστε ήρωες, σας αγαπώ έναν έναν, νοιάζομαι για εσάς […]. Όλες μου τις πληγές και τα βάσανα τα υπομένω με αγάπη για τον λαό του Ισραήλ, μια για πάντα θα μπούμε και θα φτάσουμε στη θάλασσα. Αυτό είναι, η Γάζα τελείωσε».

Δεν εντοπίζεται καμία αποστροφή του λόγου του προς τον Νετανιάχου, και όλο το πνεύμα του μηνύματός του έχει ακριβώς την αντίθετη έννοια από την ηττοπαθή φρασεολογία που ψευδώς του αποδόθηκε.

Σε νεότερο μήνυμά του προς τους συντρόφους του (15/10), και σύμφωνα με σχετικό άρθρο ισραηλινής ιστοσελίδας, ανέφερε τα εξής:

«Θα επιστρέψουμε και θα τους φιλήσουμε όλους. Φίλοι μου στο Κερέμ Σαλόμ, αδερφοί μου, μου λείπετε όλοι. Σας αγαπώ με την αγάπη της ψυχής μου και χαίρομαι που καταφέραμε – η ομάδα επιφυλακής και η δύναμη του στρατού που ήταν στο κιμπούτς – να τη σώσουμε από τα νύχια των αποτρόπαιων δολοφόνων. Το φως του Κερέμ Σαλόμ αναβλύζει από το νότιο άκρο της γης προς όλο το Ισραήλ».

Και σε αυτήν την περίπτωση, το μήνυμα του τραυματία δεν έχει περιεχόμενο αντίστοιχο με αυτό που ψευδώς συνόδευε το πρότερο μήνυμά του από το νοσοκομείο.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν δείχνει τραυματία Ισραηλινό στρατιώτη που επέστρεψε πρόσφατα από την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Το βίντεο αυτό, στην πλήρη διάρκειά του, βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο ήδη από τις 12 Οκτωβρίου 2023, και δείχνει άνδρα από το Κιμπούτς Κερέμ Σαλόμ που τραυματίστηκε κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Δεν ισχύει ότι ανέφερε «πολεμήσαμε με φαντάσματα, σώθηκα από την Κόλαση», ούτε πως «ο Νετανιάχου εξαπατά το λαό του και λέει ότι νικάμε». Στο μήνυμά του μέσα από το νοσοκομείο χρησιμοποίησε εντελώς διαφορετικά λόγια από αυτά που του αποδόθηκαν. Ο υποτιτλισμός είναι ψευδής.