Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ δείχνει αιχμαλώτους Αμερικάνους των Ειδικών Δυνάμεων από τη ΧαμάςΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ HOAXES

Βίντεο ΔΕΝ δείχνει αιχμαλώτους Αμερικάνους των Ειδικών Δυνάμεων από τη Χαμάς

10 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει τη σύλληψη Αμερικανών των Ειδικών Δυνάμεων από τη Χαμάς

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο που διαμοιράζεται είναι προϊόν επεξεργασίας για να δίνει την εντύπωση ότι ακούγονται αραβικά. Στην πραγματικότητα, οι γλώσσες που ακούγονται είναι ουκρανικά και ρώσικα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών και απεικονίζει Ρώσους αιχμαλώτους.

Από τις αρχές Νοεμβρίου 2023, ενώ ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται, συναντούμε άρθρα στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο να αναπαράγουν ένα βίντεο που υποτίθεται ότι απεικονίζει τη σύλληψη μελών των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ από μαχητές της Χαμάς. Όπως θα δούμε παρακάτω, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και το διαμοιραζόμενο βίντεο αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: sinomosiologos.blogspot.com, lumi-news.gr, hellasultras.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο:

Όπως φαίνεται, το οπτικοακουστικό υλικό συνοδεύεται από ένα κείμενο το οποίο, σύμφωνα με τη μετάφραση της Google, λέει ότι οι κρατούμενοι είναι πεζοναύτες.

Μετάφραση: Οι σημερινοί κρατούμενοι είναι πεζοναύτες.

Προσπαθήσαμε να απομονώσουμε καρέ από το βίντεο και να ακολουθήσουμε τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, όμως λόγω της πολύ κακής ποιότητας δεν οδηγηθήκαμε σε αξιοποιήσιμα αποτελέσματα. Επομένως, ερευνήσαμε την άνωθεν λεζάντα σε μηχανές αναζήτησης καταλήγοντας σε δύο βίντεο στο YouTube (εδώ, εδώ). Παρατηρούμε ότι τα εν λόγω βίντεο είναι μεταγενέστερα, καθώς δημοσιεύθηκαν τη 3η και τη 4η Νοεμβρίου 2023 αντίστοιχα, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό εντοπίζεται σε δημοσιεύματα από τις 2 Νοεμβρίου 2023. Ελλείψει περαιτέρω πληροφοριών, το επόμενο στοιχείο που ακολουθήσαμε είναι το όνομα ενός χρήστη που εμφανίζεται από το έκτο δευτερόλεπτο του βίντεο και έπειτα.

Πληκτρολογώντας τη λέξη “bznsr481” και ερευνώντας περαιτέρω μεταφερόμαστε σε μια ομάδα στο Facebook με το όνομα “Le Blogueur المدون”,  όπου βρίσκουμε μια αναδημοσίευση του υπό εξέταση οπτικοακουστικού υλικού που προέρχεται από το προφίλ “kaddouri_alkubaisi4499” στο Instagram. Μεταβήκαμε σε αυτό το προφίλ και εξετάσαμε τις αναρτήσεις του χρήστη, μέχρι που εντοπίσαμε τη συγκεκριμένη δημοσίευση όπου πολλοί σχολιάζουν ότι το βίντεο δεν έχει ληφθεί στην Παλαιστίνη, αλλά προέρχεται από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πηγή

Αναζητώντας τα νέα δεδομένα, μεταφερόμαστε σε μια δημοσίευση στο X (πρώην Twitter) από τις 14 Οκτωβρίου 2023 από την ενημερωτική σελίδα “NOELREPORTS”, που καλύπτει ζώνες συγκρούσεων από όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η συγκεκριμένη ανάρτηση περιλαμβάνει το οπτικοακουστικό υλικό που εξετάζουμε, ενώ χρήστες αναφέρουν πως πρόκειται για Ρώσους αλεξιπτωτιστές του 108ου Συντάγματος Αεροπορικών Επιδρομών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή της Zaporizhzhia

Πηγή

Το αυθεντικό βίντεο:

Επιπρόσθετα, γίνεται αντιληπτό ότι το βίντεο που κυκλοφορεί έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι η γλώσσα που ακούγεται είναι τα αραβικά. Στο αυθεντικό βίντεο, δεν υπάρχει κείμενο, ούτε ακούγονται αραβικά, όπως θα περίμενε κανείς από τους μαχητές της Χαμάς ή αγγλικά από τους αιχμαλώτους, εφόσον υποτίθεται ότι πρόκειται για Αμερικανούς. Για την εξακρίβωση, απευθυνθήκαμε στη μεταφράστρια που συνεργαζόμαστε, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες που βρίσκονται πίσω από την κάμερα μιλάνε ουκρανικά αλλά και ρώσικα με ουκρανική προφορά, ενώ οι αιχμάλωτοι μιλάνε ρώσικα.

Παρά την έρευνα, δεν καταφέραμε να επαληθεύσουμε ανεξάρτητα εάν όντως οι αιχμάλωτοι είναι αλεξιπτωτιστές του 108ου Συντάγματος Αεροπορικών Επιδρομών, όμως εξετάζοντας την ειδησεογραφία από τις αρχές Οκτωβρίου 2023 βρίσκουμε άρθρα (εδώ, εδώ) που επισημαίνουν την εξουδετέρωση της εν λόγω μονάδας στην περιοχή Kherson της Ουκρανίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε αναφερθεί ο θάνατος του διοικητή της μονάδας, Vitaly Sukuev, όπως ανακοινώθηκε από τον αξιωματικό του ουκρανικού στρατού Anatoly Shtefan (εδώ, εδώ). Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πράγματι, ο Vitaly Sukuev εμφανίζεται ως ο τελευταίος διατελέσαντας διοικητής της προαναφερθείσας μονάδας. 

Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία αναφορά από τον διεθνή Τύπο για αιχμαλωσία Αμερικανών στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων από τη Χαμάς, πράγμα αδύνατο, αν κάτι τέτοιο αληθεύει. Τέλος, η Αμερική έχει στείλει βοήθεια στο Ισραήλ, παρέχοντας εξοπλισμό, διπλωματική υποστήριξη και προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων για τον σχεδιασμό και την απόκτηση πληροφοριών με σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων. Ωστόσο, με απόφαση της διοίκησης Μπάιντεν, οι δυνάμεις αυτές θα περιοριστούν σε συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο, χωρίς να εμπλακούν σε επιχειρήσεις, αφού κάτι τέτοιο θα τις έθετε στην εμπόλεμη ζώνη. Αυτή την απόφαση επανέλαβε πρόσφατα η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, σε συνέντευξή της στο δίκτυο CBS News, τονίζοντας ότι η Αμερική στοχεύει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση ούτε σχεδιάζουμε να στείλουμε στρατεύματα μάχης στο Ισραήλ ή στη Γάζα, τελεία και παύλα.

Συμπέρασμα

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο που διαμοιράζεται είναι προϊόν επεξεργασίας για να δίνει την εντύπωση ότι ακούγονται αραβικά. Στην πραγματικότητα, οι γλώσσες που ακούγονται είναι ουκρανικά και ρώσικα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών και απεικονίζει Ρώσους αιχμαλώτους. Επισημαίνεται ότι, οι αιχμάλωτοι στο εν λόγω βίντεο φέρονται να είναι στελέχη του 108ου Συντάγματος Αεροπορικών Επιδρομών, κάτι που δεν καταφέραμε να εξακριβώσουμε ανεξάρτητα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον διεθνή Τύπο για αιχμαλωσία Αμερικανών στρατιωτών από τη Χαμάς. Παρά την αποστολή στελεχών ειδικών επιχειρήσεων στο Ισραήλ για τη διάσωση ομήρων, με απόφαση της Προεδρίας της Αμερικής, απαγορεύεται η εμπλοκή τους σε επιχειρήσεις. Τέλος, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι δε θα σταλούν στρατεύματα στο Ισραήλ ή τη Γάζα για να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.