Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει την αντίδραση μελών της Κνέσετ μετά από «βαριές απώλειες» που υπέστη ο ισραηλινός στρατόςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει την αντίδραση μελών της Κνέσετ μετά από «βαριές απώλειες» που υπέστη ο ισραηλινός στρατός

14 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει μέλη της ισραηλινής Κνεσέτ να φεύγουν από συνεδρίαση κλαίγοντας λόγω των "βαρειών απωλειών" που έχει υποστεί ο στρατός κατά της Χαμάς

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το αναπαραγόμενο βίντεο απεικονίζει την αντίδραση των βουλευτών της Κνέσετ μετά την προβολή αμοντάριστου υλικού της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Από τις αρχές Νοεμβρίου 2023 παρατηρούμε τη διάδοση ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει μέλη της ισραηλινής Κνέσετ να φεύγουν από συνεδρίαση κλαίγοντας λόγω των “βαριών απωλειών” που έχει υποστεί ο στρατός κατά της Χαμάς. Κάτι τέτοιο, όπως θα δούμε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Αρκετά μέλη της ισραηλινής Κνεσέτ έφυγαν από τη συνεδρίασή τους κλαίγοντας σήμερα λόγω των “βαριών απωλειών” που έχει υποστεί ο στρατός τους κατά της Χαμάς μέχρι στιγμής.

Αρχικά, απομονώσαμε πλάνα του βίντεο και αναζητώντας τα με την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μεταφερθήκαμε σε άρθρα από τον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο (εδώ, εδώ) που περιέχουν ενσωματωμένο το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό. Εκεί παρατηρούμε ότι η πλαισίωση με τον τρόπο που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργεί παραπλανητικά. Όπως προκύπτει, στην πραγματικότητα απεικονίζονται οι αντιδράσεις των βουλευτών της Κνέσετ, δηλαδή του νομοθετικού σώματος του Ισραήλ, μετά την προβολή σε αυτούς ενός βίντεο με αμοντάριστο υλικό από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς σε περιοχές του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. 

Αναζητώντας τους όρους στα αγγλικά, εντοπίζουμε ένα άρθρο, δημοσιευμένο την 1η Νοεμβρίου 2023 από τους Times of Israel. Εντός του δημοσιεύματος επισημαίνεται ότι το υλικό, διάρκειας 43 λεπτών, που προβλήθηκε στους βουλευτές της Κνέσετ, δημιουργήθηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις με πλάνα που συλλέχθηκαν από κάμερες ασφαλείας, κάμερες σώματος που έφεραν τα ίδια τα μέλη της Χαμάς και με τις οποίες κατέγραψαν τις πράξεις τους, βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από κινητά τηλέφωνα. Τονίζεται επανειλημμένα ότι πρόκειται για σκληρό περιεχόμενο, το οποίο προβλήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ απαγορεύονταν τα κινητά, όπως και οποιοδήποτε μέσο μαγνητοσκόπησης. 

Όπως παραθέτουμε παρακάτω, μέσα στο άρθρο υπάρχουν φωτογραφίες που ταιριάζουν πλήρως με τα καρέ του διαμοιραζομένου οπτικοακουστικού υλικού:

Την ίδια ημέρα, το βίντεο αναδημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram η δημοσιογράφος του I24 NEWS, Natasha Raquel Kirtchuk, γράφοντας:

Πηγή

Μετάφραση: Σήμερα 56 μέλη της Κνέσετ κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μια ταινία 46 λεπτών που δείχνει τα φρικτά πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σφαγής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το βίντεο καταρτίστηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις χρησιμοποιώντας κυρίως υλικό από τις (κάμερες)  Go pro της Χαμάς και από κάμερες.
Το βίντεο αυτό προβλήθηκε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από σεβασμό προς τις οικογένειες.

Μεταγενέστερο δημοσίευμα αναφέρει την πρόθεση του ισραηλινού Πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του ανωτέρω ανεπεξέργαστου οπτικοακουστικού υλικού για να δικαιολογήσει τον πόλεμο και να συνηγορήσει υπέρ των ενεργειών του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ενώ συγγενείς των θυμάτων αντιτίθενται σε αυτή την ενέργεια. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι εκείνο το διάστημα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε αρνηθεί πρόταση κατάπαυσης του πυρός, καθώς ο ισραηλινός στρατός επιχειρούσε στη Γάζα.

Δε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς από το λεξικό.

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, το ενδεχόμενο της κατάπαυσης του πυρός θα ευνοούσε μόνο τη Χαμάς στην προσπάθειά της να ανασυνταχθεί, όμως τόνισε την ανάγκη της κατάπαυσης σε ορισμένες περιοχές για τη διευκόλυνση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, όπως μεταφέρουν οι Times of Israel, ο στρατός του Ισραήλ εξέταζε το ενδεχόμενο να δημοσιεύσει αποσπασματικά πλάνα του βίντεο, σε συνεννόηση με τους συγγενείς των θυμάτων. 

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το αναπαραγόμενο βίντεο πράγματι σχετίζεται με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αλλά η πλαισίωσή του είναι εσφαλμένη. Στην πραγματικότητα, απεικονίζεται η αντίδραση των βουλευτών της Κνέσετ μετά την προβολή αμοντάριστου υλικού της επίθεσης της Χαμάς που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.