Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα απάτη με τεχνική αγγειακού καθαρισμού που δήθεν προτείνει ο καρδιολόγος Βλάσης ΝινιόςSCAMS

Νέα απάτη με τεχνική αγγειακού καθαρισμού που δήθεν προτείνει ο καρδιολόγος Βλάσης Νινιός

5 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο με τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον επεμβατικό καρδιολόγο Βλάση Νινιό αναφέρεται σε μια ασφαλή σπιτική τεχνική καθαρισμού των αιμοφόρων αγγείων.

Συμπέρασμα

Το ηχητικό κομμάτι του εξεταζόμενου βίντεο με τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον επεμβατικό καρδιολόγο Βλάση Νινιό είναι ψηφιακά τροποποιημένο (ντουμπλάρισμα), πιθανώς με τη χρήση ΑΙ. Τα δύο αποσπάσματα, μάλιστα, προέρχονται από διαφορετικά βίντεο και έχουν προκύψει με συρραφή. Ισχυρισμοί για σπιτικές τεχνικές, θαυματουργά σκευάσματα και γιατροσόφια διαμοιράζονται πολύ συχνά στο διαδίκτυο. Τέτοιου είδους θεραπείες-τεχνικές καθώς και οποιοδήποτε μη αδειοδοτημένο πάρα/φαρμακευτικό σκεύασμα θα πρέπει να αποφεύγονται χωρίς την έγκριση ειδικού ιατρού.

Βίντεο που διακινείται στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρεται σε δήθεν φυσικό τρόπο ασφαλούς αγγειακού καθαρισμού που υποτίθεται πως προτείνεται από Έλληνα καρδιολόγο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για παραλλαγή διαδικτυακής απάτης με συρραφή δύο μη σχετικών βίντεο. Σε παρόμοια περιστατικά διάφορες «σπιτικές τεχνικές», παραφαρμακευτικά σκευάσματα ή γιατροσόφια παρουσιάζονται ως θαυματουργικά, ενώ άλλοτε επικαλούνται μη υπαρκτά πρόσωπα ή υποστηρίζουν ψευδώς πως έχουν λάβει έγκριση γνωστών ειδικών.

Παράδειγμα δημοσίευσης:

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Τι ισχύει

Το ανωτέρω βίντεο εμπεριέχει απόσπασμα του ΕΡΤ News με τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου να αναφέρεται σε τεχνική καθαρισμού αιμοφόρων αγγείων του ανθρώπινου οργανισμού, που δήθεν προτείνει γνωστός Έλληνας καρδιολόγος.

Ο άνθρωπος που εμφανίζεται στο βίντεο είναι πράγματι ο κ. Βλάσης Νινιός, επεμβατικός καρδιολόγος, Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος του καρδιολογικού κέντρου Heart Center Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Νινιός επικοινώνησε με τα Ελληνικά Hoaxes και μας ενημέρωσε ότι οι δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν με το πρόσωπό του είναι παραπλανητικές και δεν έχουν λάβει την έγκρισή του.

Παρακολουθώντας το βίντεο, αντιλαμβανόμαστε πως η φωνή, τόσο της δημοσιογράφου όσο και του ιατρού, φαίνεται να έχει αντικατασταθεί (ντρουμπλάρισμα), πιθανώς με κάποιο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Μέσα από μια αναζήτηση στην πλατφόρμα του YouTube εντοπίσαμε το απόσπασμα του κ. Νινιού δημοσιευμένο στο κανάλι του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Το βίντεο λήφθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς και ακούμε τον κ. Νινιό να λέει τελείως διαφορετικά πράγματα από όσα ακούσαμε στο αρχικό βίντεο.

[πηγή]

Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο βίντεο που εξετάζουμε είναι εξαιρετικά φορτισμένη, με πιθανό σκοπό να προκαλέσει πανικό στους επίδοξους θεατές.

«Γιατί το 90% των συνταξιούχων στην Ελλάδα πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο;» και «Γειά σας ηλικιωμένοι! Αν δεν ξεκινήσετε θεραπεία, μπορεί να πεθάνετε», μερικές από τις φράσεις του αποσπάσματος.

Ο κ. Νινιός έχει, επίσης, προχωρήσει σε ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook αρνούμενος την ανάμιξή του με τα παραπάνω.

Τα Ελληνικά Hoaxes έχουν αναδείξει στο παρελθόν παρόμοιες απάτες με μη αδειοδοτημένα καρδιολογικά σκευάσματα και τεχνικές που υποστηρίζουν ότι προσφέρουν ασφαλή αποτελέσματα.

Συμπέρασμα

Το ηχητικό κομμάτι του εξεταζόμενου βίντεο με τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον επεμβατικό καρδιολόγο Βλάση Νινιό είναι ψηφιακό τροποποιημένο (ντουμπλάρισμα), πιθανώς με τη χρήση ΑΙ. Τα δύο αποσπάσματα, μάλιστα, προέρχονται από διαφορετικά βίντεο και έχουν προκύψει με συρραφή. Ισχυρισμοί για σπιτικές τεχνικές, θαυματουργά σκευάσματα και γιατροσόφια διαμοιράζονται πολύ συχνά στο διαδίκτυο. Τέτοιου είδους θεραπείες-τεχνικές καθώς και οποιοδήποτε μη αδειοδοτημένο πάρα/φαρμακευτικό σκεύασμα θα πρέπει να αποφεύγονται χωρίς την έγκριση ειδικού ιατρού.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.