Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα απάτη με καρδιολογικό σκεύασμα που δήθεν προτείνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος ΓουργουλιάνηςSCAMS

Νέα απάτη με καρδιολογικό σκεύασμα που δήθεν προτείνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

30 Ιαν
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Το Cardio Life είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον καθαρισμό των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο συστήνει ο καθηγητής ιατρικής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Συμπέρασμα:

Το υπό εξέταση προϊόν και η ιστοσελίδα που το διαφημίζει είναι ένα ακόμη παράδειγμα απάτης που συναντάμε συχνά στην αγορά σκευασμάτων μέσω διαδικτύου. Τέτοιου είδους απάτες προβάλλουν ανύπαρκτα πρόσωπα ως ειδικούς ή επικαλούνται ψευδώς ότι έχουν λάβει συνέντευξη από πραγματικούς επιστήμονες, προκειμένου να πείσουν τον ανυποψίαστο επισκέπτη να αγοράσει το προϊόν τους. Το συγκεκριμένο προϊόν συνδέεται με διάφορα άλλα μη αδειοδοτημένα σκευάσματα, όπως τα Cardiol, Cardiline, και για τα οποία ο ΕΟΦ έχει εκδώσει προειδοποιητική ανακοίνωση.

Άρθρο για ένα δήθεν καρδιολογικό σκεύασμα «για τον καθαρισμό των αγγείων» που υποτίθεται πως συστήνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Γουργουλιάνης, κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Facebook. Πρόκειται για μια παραλλαγή διαδικτυακής απάτης με μη αδειοδοτημένο καρδιολογικό σκεύασμα.

Συγκεκριμένα, σε Έλληνες χρήστες, το επίμαχο «δημοσίευμα» από τον ιστότοπο topudnad.store εμφανίζεται με την εξής προεπισκόπηση, που περιλαμβάνει φωτογραφία του γνωστού καθηγητή Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη:

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη από το Facebook στις 29/01/2023

Το άρθρο, όπως εμφανίζεται στα Ελληνικά, μπορείτε να δείτε εδώ.

Στο κείμενο του άρθρου, υπάρχει, μεταξύ άλλων, και δήθεν «δήλωση» του Κ. Γουργουλιάνη με την οποία συστήνει το προϊόν «Cardio Life» για τον καθαρισμό των αγγείων:

Ο καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στις βαλβιδοπάθειες. Έχει μετεκπαιδευθεί στην Αγγλία και την Ολλανδία, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εφαρμογή των νεωτέρων τεχνικών των υπερήχων στην Καρδιολογία. (…)

Μια μέθοδος καθαρισμού των αιμοφόρων αγγείων για συνταξιούχους και υπερτασικούς

Καθηγητής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης:

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα φάρμακο που το κάνει καλά αυτό. Ονομάζεται Cardio Life. Αυτό το φάρμακο δημιουργήθηκε το 2015 από το Ινστιτούτο Καρδιάς και Αγγείων της . Το φάρμακο περιέχει περίπου 40 δραστικά συστατικά όπως εκχυλίσματα από φυτά χρήσιμα για τα αιμοφόρα
αγγεία, βιταμίνες, μικρο και μακροστοιχεία.

Το πιο σημαντικό συστατικό του «Cardio Life» είναι τα λεγόμενα «ΜΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ» -που είναι σε θέση να καθαρίσουν τα αγγεία. Διαλύουν τη χοληστερίνη, τους θρόμβους αίματος και τους κρυστάλλους ασβεστίου (…).

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση προϊόν και η ιστοσελίδα που το διαφημίζει είναι ένα ακόμη παράδειγμα απάτης που συναντάμε συχνά στην αγορά σκευασμάτων μέσω διαδικτύου. Τέτοιου είδους απάτες προβάλλουν ανύπαρκτα πρόσωπα ως ειδικούς ή επικαλούνται ψευδώς ότι έχουν λάβει συνέντευξη από πραγματικούς επιστήμονες, και παρουσιάζουν ψεύτικες φωτογραφίες και σχόλια χρηστών, προκειμένου να πείσουν τον ανυποψίαστο επισκέπτη να αγοράσει το προϊόν τους.

Στην εν λόγω περίπτωση, το άρθρο εμφανίζεται με τρόπο τέτοιο ώστε να παραπέμπει σε άλλη ελληνική ιστοσελίδα ιατρικής θεματολογίας.

Αριστερά: απόσπασμα από το υπό εξέταση άρθρο. Δεξιά: στιγμιότυπο οθόνης από τον ιστότοπο mediteam.gr

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας (όχι Καρδιολογίας) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει επισημάνει ότι το άρθρο με την ανύπαρκτη συνέντευξή του είναι απάτη, και έχει ήδη κινηθεί νομικά. Σε ανάρτησή του στο Facebook (28/01/2023), ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε τα εξής:

Ένα ακόμα πάθημα από την πανδημία, ελπίζω το τελευταίο!

Μια αδίστακτη ηλεκτρονική απάτη σε κάνει καρδιολόγο, για να πουλήσει στους καλοπροαίρετους, διαδικτυακά «καθαριστικά φάρμακα αγγείων»! Για την αντιμετώπιση της, αμέσως μόλις με ενημέρωσαν φίλοι, χρειάστηκαν αρκετά τηλεφωνήματα στις αρμόδιες αρχές, δυο επισκέψεις σε αστυνομικά τμήματα και τελικά υποβολή μήνυσης στο τμήμα ασφαλείας. Αισθάνομαι ότι οι διαδικτυακοί απατεώνες μπορεί να τρέχουν γρηγορότερα από τις επίσημες αρχές!

Για το συγκεκριμένο προϊόν, αναφέρεται ότι είναι διαθέσιμο από την ανύπαρκτη «Καρδιολογική Κλινική που φέρει το όνομα του Λ. Λοϊζίδη», και ζητείται να εισαγάγει κανείς όνομα και αριθμό τηλεφώνου. Το κόστος ανέρχεται, σύμφωνα με το άρθρο, στα 39 ευρώ.

Η ιστοσελίδα που διαφημίζει το προϊόν φαίνεται να καταχωρήθηκε εντός του 2022 από χρήστη στην Ισλανδία. Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το σκεύασμα «Cardio Life», βρήκαμε μια μοναδική αναφορά για αυτό στον ιστότοπο el.zetreview.com. Πατώντας ωστόσο στο πεδίο για την «επίσημη ιστοσελίδα» του προϊόντος, ανακατευθυνθήκαμε στον ιστότοπο gr.cardiolp.com, ο οποίος εμφανίζεται να διαφημίζει το προϊόν Cardiol.

Στιγμιότυπο οθόνης από τον ιστότοπο el.zetreview.com.
Στιγμιότυπο οθόνης από τον ιστότοπο στον οποίο ανακατευθύνει η επιλογή για τον «επίσημο ιστότοπο» για το προϊόν Cardio Life. Αναφέρεται το προϊόν τώρα ως Cardiol.

Επίσης, αναζητώντας στοιχεία για την «Καρδιολογική Κλινική Λ. Λοϊζίδη» βρεθήκαμε επάνω σε, πανομοιότυπο με το υπό εξέταση, άρθρο στον ιστότοπο newsworld.cloud που τώρα διαφημίζει το προϊόν Cardiline επικαλούμενο συνέντευξη με ένα ανύπαρκτο πρόσωπο, τον «καρδιολόγο και καθηγητή» ονόματι «Γεώργιο Τσίτας» (άρθρα-απάτη με επίκληση αυτού του ονόματος υπάρχουν τουλάχιστον από το 2020). Με αυτό το όνομα υπάρχει μόνο ένας καθηγητής, και μάλιστα των ανθρωπιστικών επιστημών, στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Στιγμιότυπο αντίστοιχου δημοσιεύματος, που προωθεί το προϊόν Cardiline. Αναφέρεται η ίδια ανύπαρκτη συντάκτης, Βαρβάρα Μιγιάκη.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, όπως έχουμε επισημάνει με προηγούμενο άρθρο μας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) έχει δημοσιεύσει σχετική προειδοποιητικές ανακοινώσεις για τα ονόματα σκευασμάτων Cardiol και Cardiline, αναφέροντας και τα δύο ονόματα , και εξηγεί ότι διακινούνται χωρίς άδεια και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών:

Οι διακινούμενες ως σχετικές με το προϊόν ή προϊόντα με αυτά τα ονόματα είναι οι εξής:

Πηγή φωτογραφιών: ΕΟΦ.

Περισσότερα για την απάτη με τα τελευταία αναφερόμενα προϊόντα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Παρεμφερής απάτη για προϊόν «Keto Light» αναλύθηκε πρόσφατα εδώ.

Συμπέρασμα

Tο υπό εξέταση προϊόν (Cardio Life) είναι παράδειγμα απάτης, καθώς δεν συνιστά αδειοδοτημένο από αρμόδιους φορείς σκεύασμα. Ο ΕΟΦ έχει εκδώσει προειδοποιητική ανακοίνωση για προϊόντα που συνδέονται με αυτό (Cardiline, Cardiol), τονίζοντας ότι δεν έχουν ελεγχθεί, και πως μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Ψευδώς αναφέρεται ότι για το προϊόν έδωσε συνέντευξη, προτείνοντάς το, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σε θέματα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας και να μην προβαίνετε σε διαδικτυακές αγορές ιατρικών σκευασμάτων χωρίς την έγκρισή του.