Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν επιβεβαιώνεται πως ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής με το όνομα Barib Yariel σκοτώθηκε από την ΧαμάςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν επιβεβαιώνεται πως ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής με το όνομα Barib Yariel σκοτώθηκε από την Χαμάς

6 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής ονόματι Barib Yariel σκοτώθηκε πρόσφατα από ελεύθερο σκοπευτή της Χαμάς.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής με το όνομα Barib Yariel σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή της Χαμάς. Ακόμη, η φωτογραφία που συνοδεύει τον εξεταζόμενο ισχυρισμό προϋπάρχει των πρόσφατων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Φωτογραφία με έναν ελεύθερο σκοπευτή που κείτεται στο έδαφος σε στάση σκόπευσης αναπαράχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες να ισχυρίζονται προς επρόκειτο για τον ισραηλινό Barib Yariel, ο οποίος πρόσφατα σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή της παλαιστινιακής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται. Ας εξετάσουμε τι ισχύει.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Σε μια από τις αναρτήσεις διαβάζουμε:

«Ένας από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του Ισραήλ, Barib Yariel, μόλις σκοτώθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή της αντίστασης. Ο Yariel είχε ποσοστό επιτυχίας 100% πυροβολώντας ανυποψίαστους αμάχους και παιδιά στα γόνατα, μέχρι που βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με αντίπαλο, οπλισμένο αυτή τη φορά».

Τι ισχύει

Προκειμένου να επαληθεύσουμε ή όχι την εγκυρότητα του παραπάνω ισχυρισμού, προβήκαμε σε αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας που συνόδευε τις αναρτήσεις. Η παλαιότερη αναπαραγωγή της φωτογραφίας που μπορέσαμε να εντοπίσουμε προέρχεται από ρεπορτάζ του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων SNN δημοσιευμένο στις 3 Οκτωβρίου 2019. Το δημοσίευμα αφορούσε τον τραυματισμό δύο νεαρών παλαιστινίων από ισραηλινούς στρατιώτες στον οικισμό Ριμονίμ στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης.

Την ίδια φωτογραφία εντοπίσαμε, επίσης, σε σχετικά – με τα γεγονότα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης – άρθρα από το 2019 και έπειτα [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]. Παρότι δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο εικονιζόμενος στρατιώτης, μπορούμε να καταλάβουμε από το εθνόσημο που φέρει στο δεξί του μπράτσο πως επρόκειτο για μέλος του ισραηλινού στρατού. Είδαμε, βέβαια, την «είδηση» να αναπαράγεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ αρκετές αναρτήσεις στα αγγλικά είχαν μεγάλη απήχηση.

Επιπλέον, στην ηλεκτρονικά διαθέσιμη λίστα των πεσόντων στρατιωτών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), η οποία συμπεριλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή κάθε στρατιώτη καθώς και λεπτομέρειες της κηδείας τους, δεν υπάρχει καμία αναφορά για άτομο που να φέρει το όνομα Barib Yariel. Τα διαθέσιμα ονόματα, φυσικά, συνιστούν όσα εξ’ αυτών επετράπη να δημοσιευτούν.

Τέλος, σε σχετικό ερώτημα που απέστειλε η ινδική ενημερωτική ιστοσελίδα The Quint στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), εκπρόσωπος του IDF επιβεβαίωσε ότι η ιστορία σχετικά με ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή ονόματι Barib Yariel που σκοτώθηκε από δυνάμεις της Χαμάς είναι ψεύτικη.

Τα μόνα πρόσφατα δημοσιεύματα που εντοπίσαμε και αφορούν θανάτους ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών, κατονομάζουν ως πεσόντες τους Yair Nifosi και Michael Ben-Hamo, τα ονόματα των οποίων επιβεβαιώνονται και από τον κατάλογο του IDF που παραθέσαμε παραπάνω.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής με το όνομα Barib Yariel σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή της Χαμάς. Ακόμη, η φωτογραφία που συνοδεύει τον εξεταζόμενο ισχυρισμό προϋπάρχει των πρόσφατων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.