Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές ότι η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε υπερβολικά ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας θανατηφόρων παρτίδων εμβολίων της PfizerΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδές ότι η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε υπερβολικά ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας θανατηφόρων παρτίδων εμβολίων της Pfizer

14 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Δεδομένα που αποκάλυψε ο Barry Young αποδεικνύουν ότι στη Νέα Ζηλανδία υπήρξαν υπερβολικά ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν ύστερα από συγκεκριμένες παρτίδες εμβολίων της Pfizer που αποδείχθηκαν θανατηφόρες.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Στη Νέα Ζηλανδία μόνο 4 περιστατικά θανάτων έχουν αξιολογηθεί ως πιθανώς σχετιζόμενα με τον εμβολιασμό, ενώ κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας η θνησιμότητα στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε ιστορικό αρνητικό. Η αύξηση που παρατηρήθηκε στους θανάτους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς η πρώτη εμβολιαστική περίοδος είχε παρέλθει, αλλά με τη χαλάρωση των μέτρων και την εμφάνιση της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον, πλήττοντας κυρίως άτομα άνω των 75 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι. Συνολικά, η θνησιμότητα κινήθηκε κοντά στο προβλεπόμενο, επιστρέφοντας στο επόμενο διάστημα κοντά στη βασική γραμμή. Επιπλέον, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Barry Young είναι εντελώς ελλιπή και έχουν παρερμηνευθεί από μη ειδικούς στην ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων, οι οποίοι παραδοσιακά διατυπώνουν μη επιστημονικά ορθούς ισχυρισμούς για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Μεγάλη διάδοση γνώρισαν οι ισχυρισμοί ενός φερόμενου ως πληροφοριοδότη για την ύπαρξη μεγάλων ποσοστών θνησιμότητας στη Νέα Ζηλανδία εξαιτίας συγκεκριμένων θανατηφόρων παρτίδων εμβολίου της Pfizer, με βάση στοιχεία που παρουσίασε για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα στοιχεία είναι ελλιπή και έχουν ερμηνευθεί από μη ειδικούς οδηγώντας σε λανθασμένα και άκυρα συμπεράσματα. Τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από τη Νέα Ζηλανδία αποδεικνύουν πως οι θάνατοι κατά την περίοδο της πανδημίας κινήθηκαν σταθερά κοντά στο προβλεπόμενο, με τις παρατηρούμενες αυξήσεις να σχετίζονται άμεσα με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και τη γήρανση του πληθυσμού.

Παραδείγματα αναρτήσεων και δημοσιεύσεων: bankingnews.gr, kourdistoportocali.com, choratouaxoritou.gr, attikanea.info, anazitiseis.gr, lumi-news.gr, odysseiatv.blogspot.com, anatropi.substack.com

Πλαίσιο

Στις 30 Νοεμβρίου, ο 56χρονος Barry Young εμφανίστηκε σε συνέντευξη στη Νεοζηλανδή Liz Gunn, πρώην παρουσιάστρια και νυν επικεφαλής του συνωμοσιολογικού κόμματος New Zealand Loyal, ως πληροφοριοδότης με το ψευδώνυμο “Winston Smith”, όπου παρουσίασε δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα δεδομένα που παρουσίασε αποδείκνυαν τα “υπερβολικά ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν ύστερα από συγκεκριμένες παρτίδες εμβολίων της Pfizer“.

Ο Winston Smith είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και πρωταγωνιστής του δυστοπικού μυθιστορήματος “1984” του Τζορτζ Όργουελ.

Η συνέντευξη ανέβηκε στην πλατφόρμα διαμοιρασμού Rumble, γνωστή για τη φιλοξενία βίντεο συνωμοσιολογικού περιεχομένου από το κανάλι FreeNZ Media, μια ενημερωτικού τύπου σελίδα προώθησης των αντιεμβολιαστικών θέσεων της Liz Gunn και του συνωμοσιολογικού κόμματος New Zealand Loyal, του οποίου ηγείται.

Ο “πληροφοριοδότης” είναι ο 56χρονος Barry Young, εργαζόμενος στο Υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ως διαχειριστής βάσεων δεδομένων, ο οποίος από το 2022 είχε μετατεθεί στο τότε νεοσύστατο Te Whatu Ora (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Νέας Ζηλανδίας), από όπου φαίνεται πως υπέκλεψε προσωπικά δεδομένα ασθενών που υπόκεινται σε εντολή μη δημοσίευσης, σχετικά με τον εμβολιασμό.

Το Te Whatu Ora (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Νέας Ζηλανδίας) προχώρησε σε σχετική καταγγελία, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τον άνδρα για “παράνομη πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τα εμβόλια σε βάσεις δεδομένων εργασίας”. [πηγή 1] [πηγή 2]

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ωριαία συνέντευξη του Barry Young στη Liz Gunn (διαθέσιμη εδώ).

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Barry Young στη Liz Gunn

Μετάφραση του αποσπάσματος:
Barry Young: Αυτό που έκανα ήταν την ταυτότητα των παρτίδων. Υπολόγισα τον αριθμό των εμβολιασμένων με αυτή την παρτίδα και ύστερα βρήκα ποιοι είχαν πεθάνει.
Liz Gunn: Ουαου. Ας το κοιτάξουμε.
Barry Young: Και κοίτα τα ποσοστά.
Liz Gunn: Γνωρίζουμε αν όλα αυτά τα πρώτα δέκα είναι Pfizer;
Barry Young: Ναι, είναι.
Liz Gunn: Κι αυτή είναι η πρώτη παρτίδα της Pfizer. Είχαμε 711 που εμβολιάστηκαν από την πρώτη παρτίδα, 152 από αυτούς πέθαναν, που μας κάνει ένα ποσοστό θανάτου 21%. Ποσοστό θανάτου.
Barry Young: Ποσοστό θνησιμότητας.
Liz Gunn: Είναι υψηλά.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να ηρωποιήσουν τον Barry Young, ιδιαίτερα μετά την σύλληψή του, ενώ στα ελληνικά μέσα ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε, κυρίως, μέσα από τη μεταφρασμένη ανάρτηση του γνωστού για την παραπληροφόρηση λογαριασμού @VigilantFox. (Παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ). Παραθέτουμε μια ενδεικτική ανάρτηση:

Αυτός ο στατιστικολόγος και πληροφοριοδότης, ο Μπάρι Γιανγκ, 56 ετών, συνελήφθη από τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας επειδή αποκάλυψε αυτά τα δεδομένα:
Ο κ. Γιανγκ εξέτασε τις συνδέσεις μεταξύ συγκεκριμένων παρτίδων εμβολίων COVID-19 και ποσοστών θνησιμότητας. Αυτό που βρήκε ήταν ανησυχητικό:
Αναγνωριστικό παρτίδας 1: Σύνολο εμβολιασμένων 711, αριθμός θανάτων 152, 21,38% νεκροί
Αναγνωριστικό παρτίδας 8: Σύνολο εμβολιασμένων 221, αριθμός θανάτων 38, 17,19% νεκροί
Αναγνωριστικό παρτίδας 3: Σύνολο εμβολιασμένων 310, αριθμός θανάτων 48, 15,48% νεκροί
Αναγνωριστικό παρτίδας 4: Σύνολο εμβολιασμένων 364, αριθμός θανάτων 37, 10,16% νεκροί
Αναγνωριστικό παρτίδας 6: Σύνολο εμβολιασμένων 1006, αριθμός θανάτων 101, 10,04% νεκροί
Αναγνωριστικό παρτίδας 2: Σύνολο εμβολιασμένων 1018, αριθμός θανάτων 98, 9,63% νεκροί
Αναγνωριστικό παρτίδας 7: Σύνολο εμβολιασμένων 38, αριθμός θανάτων 3, 7,89% νεκροί
Αναγνωριστικό παρτίδας 72: Σύνολο εμβολιασμένων 5882, αριθμός θανάτων 278, 4,73% νεκροί
Αναγνωριστικό παρτίδας 62: Σύνολο εμβολιασμένων 18173, Αριθμός θανάτων 831, 4,57% νεκροί
Αναγνωριστικό παρτίδας 71: Σύνολο εμβολιασμένων 11019, αριθμός θανάτων 498, 4,52% νεκροί

Το υποκείμενο ποσοστό θνησιμότητας στη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να είναι μόνο 0,75%, είπε ο Young. Έτσι, οι πιθανότητες να συμβούν όλοι αυτοί οι θάνατοι τυχαία είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια προς 1.
«Στατιστικά λοιπόν, αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το εμβόλιο να μην είναι φονικό», δήλωσε ο Γιανγκ.
Ο Steve Kirsch ( @stkirsch ) νωρίτερα σήμερα είπε:
“Τα δεδομένα είναι νόμιμα· γι’ αυτό συλλαμβάνουν τον Μπάρι. Είναι ήρωας που αποκάλυψε την αλήθεια.”

Τον ισχυρισμό της ύπαρξης θανατηφόρων παρτίδων εμβολίων αναπαρήγαγε και ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο κ. Πουλάς έχει συστηματικά υποστηρίξει μη επιστημονικά ορθούς ισχυρισμούς σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως μπορείτε να δείτε και σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο “Παραπληροφόρηση από τον Κ. Πουλά για τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι της COVID-19“.

Οι ισχυρισμοί του Barry Young αξιοποιήθηκαν ιδιαίτερα από ηγετικές φυσιογνωμίες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, όπως ο Steve Kirsch, γνωστός για τη σωρεία ψευδοεπιστημονικών δηλώσεων, οι οποίες έχουν συστηματικά καταρριφθεί, καθώς και ο γνωστός συνωμοσιολόγος και ιδρυτής του Infowars, Alex Jones. Τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι παραπάνω προσωπικότητες στη συγκεκριμένη υπόθεση θα αναδείξουμε στη συνέχεια.

Τι ισχύει

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τον Barry Young δείχνουν τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμένων, τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που πέθαναν σε σχέση με συγκεκριμένες παρτίδες εμβολίων της Pfizer και τα ποσοστά θνησιμότητας για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, τα οποία κυμαίνονται από 4,52% έως 21,38%.

Απόσπασμα από το βίντεο στις 30 Νοεμβρίου, όπου παρουσιάζονται τα επίμαχα δεδομένα που υποκλάπηκαν από τον Barry Young

Είναι, όμως, αυτά τα στοιχεία αρκετά για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα;

Όχι. Από τα δεδομένα λείπουν απαραίτητες πληροφορίες που, αν δεν ληφθούν υπόψη, καθιστούν τα παραπάνω δεδομένα μη αξιοποιήσιμα για ασφαλή συμπεράσματα.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζεται ακόμη και από επιστήμονες που έχουν παραδοσιακά διατυπώσει αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως ο μαθηματικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου Norman Fenton, ο οποίος ανέλυσε τα παραπάνω δεδομένα, κατόπιν αιτήματος του Steve Kirsch. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανάλυσή του δημοσιευμένη εδώ.

Ο Steve Kirsch, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τον Barry Young, ύστερα από τη σύλληψή του, ισχυρίστηκε ψευδώς πως ο Norman Fenton “συμφώνησε” με τους εξεταζόμενους ισχυρισμούς. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αληθεύει, καθώς ο Fenton απέρριψε τους εξεταζόμενους ισχυρισμούς:

Ο Norman Fenton πραγματοποίησε μια ανάλυση πιθανοτήτων, η οποία βασίστηκε εξ αρχής στα ελλιπή δεδομένα που του έστειλε ο Steve Kirsch, και παρόλο που ζήτησε τις απαραίτητες πληροφορίες αυτό δεν συνέβη ποτέ.

“Αυτό που έλαβα ήταν ένα αρχείο με μόνο τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων και τον συνολικό αριθμό των θανάτων για 118 παρτίδες (έτσι δεν είχα τις κρίσιμες πληροφορίες για τις μέσες ημέρες από τον τελευταίο εμβολιασμό έως τον θάνατο και τη μέση ηλικία των εμβολιασθέντων, αλλά με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των παρτίδων)”. [πηγή]

Πρόκειται για τα δεδομένα που υπέκλεψε ο Barry Young από το Te Whatu Ora (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Νέας Ζηλανδίας) και με βάση τα οποία ισχυρίστηκε ότι αποδεικνύονται: α) η ύπαρξη συγκεκριμένων θανατηφόρων παρτίδων εμβολίων της Pfizer και β) η ύπαρξη ασυνήθιστα υπερβολικού ποσοστού θνησιμότητας. Παραθέτουμε τη λίστα:

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Norman Fenton είναι ότι ο ισχυρισμός του Barry Young, πως “τα εμβόλια (ή η χορήγησή τους) ήταν πραγματικά πιο θανατηφόρα από ό,τι αναμενόταν σε αυτές τις παρτίδες ελλείψει οποιασδήποτε άλλης αιτιώδους εξήγησης“, είναι ΜΗ ΕΓΚΥΡΟΣ από τη στιγμή που α) βασίζεται στη λανθασμένη παραδοχή της υπερβολικής θνησιμότητας και β) απουσιάζουν τα ακόλουθα κρίσιμα στοιχεία:

  • η ηλικία των εμβολιασθέντων
  • τα αίτια θανάτου
  • το εμβολιαστικό προφίλ
  • ο χρόνος χορήγησης του εμβολίου σε σχέση με τον χρόνο θανάτου
  • σύγκριση του ποσοστού θνησιμότητας με ομάδα ελέγχου μη εμβολιασμένων

Συνεπώς, η ανάλυση του Norman Fenton καταλήγει πως οι ισχυρισμοί του Young οδηγούν σε μια σειρά πιθανών ερμηνειών, δεν βασίζονται σε αδιάσειστες αποδείξεις και είναι ιδιαίτερα προβληματικοί εξ ορισμού, εξαιτίας της πλήρους άγνοιας των απαραίτητων πληροφοριών για το προφίλ των εμβολιασθέντων και των λανθασμένων παραδοχών των ισχυρισμών.

Παρουσιάστηκε υπερβολική θνησιμότητα στη Νέα Ζηλανδία κατά την περίοδο του εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19;

Όχι. Το ποσοστό θνησιμότητας που καταγράφεται στη Νέα Ζηλανδία κινείται κοντά στο προβλεπόμενο. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται από τον Barry Young, η Νέα Ζηλανδία καταγράφει σε όλες τις ηλικίες αρνητικό ποσοστό θνησιμότητας κατά την περίοδο της πανδημίας. [πηγή]

Το παραπάνω γράφημα ενσωματώνει τη θνησιμότητα για τα έτη 2020-2023 καθώς και την προβλεπόμενη θνησιμότητα για το 2020, η οποία θα ίσχυε εάν δεν είχε εμφανιστεί η υγειονομική κρίση της COVID-19. Ωστόσο, η πραγματική θνησιμότητα για το έτος 2020 είναι πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, ενώ από το 2022 έως το 2023 βλέπουμε μια ξαφνική άνοδο που συνοδεύτηκε από μια σταθερά πτωτική πορεία προς τη βάση.

Η αύξηση στους θανάτους δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό, αλλά με την εξάπλωση της COVID-19 και τη γήρανση του πληθυσμού

Η εκτόξευση στα ποσοστά θνησιμότητας που παρατηρείται το 2022 ταυτίζεται χρονικά με τα δύο κύματα COVID που χτύπησαν τη Νέα Ζηλανδία, αρχικά με την παραλλαγή Δέλτα στα τέλη του 2021 και στη συνέχεια με την παραλλαγή Όμικρον το 2022, περίοδο που εκτοξεύονται και τα κρούσματα COVID-19. [πηγή]

Τα συνολικά κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία από την αρχή της πανδημίας, με εκτόξευση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022

Το 2022 σημειώθηκε αύξηση 10% στους θανάτους, οι οποίοι έφτασαν συνολικά τους 38,574, ενώ το επόμενο έτος, μέχρι και τον Σεπέμβριο του 2023, υποχώρησαν στους 37.569, σε άμεση συνάρτηση την πολιτικής χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων.

“Είχαμε μόνο 48 θανάτους από COVID-19 το 2020 και το 2021. Με την άφιξη της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Omicron τον Ιανουάριο του 2022, η Νέα Ζηλανδία πέρασε από την εξάλειψη σε μια στρατηγική μετριασμού για τη διαχείριση της πανδημίας. Η μόλυνση εξαπλώθηκε ευρέως”, δήλωσε στο AFP ο επιδημιολόγος Michael Baker, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας COVID-19 του Υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας.

Οι θάνατοι αυτοί εντοπίζονται εντονότερα στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας. Πιο συγκεκριμένα “[σ]χεδόν 2 στους 3 θανάτους το 2022 στη Νέα Ζηλανδία αφορούσαν άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω και 1 στους 5 θανάτους αφορούσε άτομα ηλικίας 90 ετών και άνω“. [πηγή]

Αύξηση των θανάτων για τις ηλικιακές ομάδες 75 και άνω κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 , Πηγή

Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για υπερβολική θνησιμότητα. Όπως σημειώνει ο Jeffrey Morris, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η αύξηση στους θανάτους που βλέπουμε στα γραφήματα στις ηλικίες άνω των 75 ετών το 2022, στην πραγματικότητα δεν αφορά υπερβολικούς θανάτους αλλά ουσιαστικά την επιστροφή στη βασική γραμμή. [πηγή]

Όπως επιβεβαιώνει και η διακεκριμένη επιστήμονας Dr. Helen Petoussis-Harris, ειδική στην ασφάλεια των εμβολίων και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία σε πρόσφατη συνέντευξη (διαθέσιμη εδώ):

Όταν είδαμε τους θανάτους να αυξάνονται, πήγαιναν από αρνητικούς σε πιο κοντά σε ένα φυσιολογικό βασικό επίπεδο θανάτου. Και αυτό γιατί το είδαμε αυτό με τα κύματα COVID. Είχαμε κάποιους υπερβολικούς θανάτους στα κύματα COVID, αλλά όχι πάνω από αυτό που θα περιμέναμε κανονικά, ας πούμε, πριν από μερικά χρόνια. Και αυτά παρατηρούνται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των ηλικιωμένων.

Σημαντικός παράγοντας της αύξησης των θανάτων είναι και η γήρανση του πληθυσμού, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

“Η αύξηση των θανάτων αντικατοπτρίζει επίσης εν μέρει τη γήρανση του πληθυσμού μας – υπάρχει αυξανόμενος αριθμός και ποσοστό του πληθυσμού σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι“, δήλωσε ο Michael MacAskill, ειδικός στις εκτιμήσεις και προβλέψεις πληθυσμού στο Stats NZ.

Αριστερά η σταθερή αύξηση του πληθυσμού άνω των 65 και δεξιά η συγκριτική πορεία των γεννήσεων (μπλε), των θανάτων (κίτρινο) και η μεταξύ τους διαφορά (κόκκινο)

Συνεπώς, ο ισχυρισμός της ύπαρξης υπερβολικών θανάτων από τα εμβόλια καταρρίπτεται. Η αύξηση στους θανάτους δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό, δεδομένου ότι, κατά την πρώτη εμβολιαστική περίοδο, στη Νέα Ζηλανδία σημειώθηκε αρνητικό ποσοστό θνησιμότητας. Στην πραγματικότητα, σχετίζεται με τα κύματα πανδημίας που έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 πλήττοντας, κυρίως, άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, στις οποίες συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι.

Οι ανεπιθυμήτες ενέργειες των εμβόλιων για τη COVID-19 αναφέρονται στο Κέντρο Παρακολούθησης Ανεπιθύμητων Ενεργειών (CARM). Η Medsafe, η Αρχή Ασφάλειας Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών της Νέας Ζηλανδίας, παρακολουθεί στενά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται και μέχρι στιγμής έχουν ερευνηθεί 4 περιστατικά ως πιθανώς σχετιζόμενα με το εμβόλιο. [πηγή]

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα πίσω από τον Barry Young

Ο Barry Young είχε μοιραστεί, ως πληροφοριοδότης, τα δεδομένα που είχε υποκλέψει με προβεβλημένα μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος και των θεωριών συνωμοσίας, όπως η Liz Gunn, ο Steve Kirsch και ο διαβόητος Alex Jones, αρκετά πριν τη συνέντευξη και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έγινε στις 30 Νοεμβρίου.

Τα πρόσωπα αυτά εργαλειοποίησαν τον Barry Young και την υποκλοπή που πραγματοποίησε για να προωθήσουν αβάσιμες θεωρίες για δήθεν θανατηφόρα εμβόλια και υπερβολικούς θανάτους τροφοδοτώντας το αντιεμβολιαστικό κοινό. (Παραδείγματα δημοσιεύσεων από σελίδες χαμηλής αξιοπιστίας και συνωμοσιολογικού-ψευδοεπιστημονικού περιεχομένου εδώ κι εδώ).

Εκρόσωποι του αντιεμβολιαστικού κινήματος και των θεωριών συνωμοσίας πίσω από τον Barry Young

Η Liz Gunn, ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του αντιεμβολιαστικού ακτιβισμού της, αναφερόταν στην ύπαρξη δεδομένων που αποδείκνυαν τον “υπερβολικό αριθμό θανάτων εξαιτίας των εμβολίων στη Νέα Ζηλανδία”. Το θέμα είχε καταρριφθεί από το AAC Fact Check.

“Η κ. Gunn διατυπώνει ισχυρισμούς σχετικά με τους θανάτους από εμβόλια, χωρίς να παρέχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εκτός από το να λέει ότι οι πληροφορίες της προέρχονται από ανώνυμους πληροφοριοδότες”, Australian Associated Press Fact Check

Αντίστοιχα, ο Steve Kirsch, ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια πως είχε λάβει γνώση των δεδομένων που είχαν παράνομα υποκλαπεί και είχε συμβουλέψει σχετικά τον Barry Young, έδωσε ομιλία στις 30 Νοεμβρίου στο ΜΙΤ, παρουσιάζοντας μια δική του ανάλυση για την ύπαρξη υπερβολικών θανάτων στη Νέα Ζηλανδία.

Η μεθοδολογία και η επιχειρηματολογία της ανάλυσής του καταρρίφθηκε από τον επιστημονικό οργανισμό ελέγχου ειδήσεων Health Feedback και αποδομήθηκε από έγκριτους επιστήμονες, όπως ο Jeffrey Morris, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με εκτενή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο X και ο David Gorski, ογκολόγος και καθηγητής χειρουργικής στο Wayne State University, σε άρθρο στο εξειδικευμένο περιοδικό Science-Based Medicine. Επιπλέον καταρρίψεις εδώ κι εδώ.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής J. Morris:

“Σημειώστε ότι οι μόνοι υπερβολικοί θάνατοι είναι κατά τα πρώτα 2/3 του 2022 που αντιστοιχούν στα δύο κύματα Covid. […] Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να ισχυριστούν ότι οι υπερβολικοί θάνατοι οφείλονται στους εμβολιασμούς είναι όταν παίρνουν τους χρόνους κατά τους οποίους συνέβησαν μεγάλα κύματα θανάτων από Covid και προσπαθούν να αντιστρέψουν ένα επιχείρημα ώστε να σχετίζεται με προγενέστερες φάσεις του εμβολιασμού και όχι με το πραγματικά τεκμηριωμένο μεγάλο κύμα μολύνσεων και θανάτων από Covid που συμπίπτει με αυτό. Διότι βλέπουμε από τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο ότι οι υπερβολικοί θάνατοι συγκεντρώνονται περισσότερο σε περιόδους που αντιστοιχούν στα μεγάλα κύματα Covid”.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός του Barry Young ότι στη Νέα Ζηλανδία υπήρξαν υπερβολικά ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν ύστερα από συγκεκριμένες παρτίδες εμβολίων της Pfizer, καταρρίπτεται ως ψευδής. Τα στοιχεία που παρουσίασε είναι εντελώς ελλιπή και έχουν παρερμηνευθεί από μη ειδικούς στην ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων, οι οποίοι παραδοσιακά διατυπώνουν μη επιστημονικά ορθούς ισχυρισμούς για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στη Νέα Ζηλανδία μόνο 4 περιστατικά θανάτων έχουν αξιολογηθεί ως πιθανώς σχετιζόμενα με τον εμβολιασμό, ενώ η αύξηση στους θανάτους που παρατηρήθηκε το 2022 σχετίζεται με τη χαλάρωση των μέτρων και την εμφάνιση της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον, με τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας να κινούνται κοντά στο προβλεπόμενο.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.