Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, τα Starbucks και τα H&M ΔΕΝ φεύγουν από το Μαρόκο λόγω μποϊκοτάζ υπέρ της ΠαλαιστίνηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, τα Starbucks και τα H&M ΔΕΝ φεύγουν από το Μαρόκο λόγω μποϊκοτάζ υπέρ της Παλαιστίνης

18 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Η αλυσίδα καφέ Starbucks και η αλυσίδα ένδυσης H&M αναγκάζονται να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στο Μαρόκο, εξαιτίας του μποϊκοτάζ που δέχονται σε συμπαράσταση προς την Παλαιστίνη.

Συμπέρασμα

Οι δύο εταιρείες συνεχίζουν κανονικά την επιχειρηματική τους παρουσία στη χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής.

Ένας νέος ισχυρισμός που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, την Αμερικανική Starbucks και την Σουηδική H&M να αναγκάζονται να κλείσουν τα υποκαταστήματά τους στο Μαρόκο, εξαιτίας του μποϊκοτάζ σε δυτικές επιχειρήσεις που (υποτίθεται ότι) σχετίζονται με το Ισραήλ. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στον απόηχο της έξαρσης των εντάσεων στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, ένα κομμάτι του κόσμου που τάσσεται με την Παλαιστίνη ξεκίνησε να καλεί τον κόσμο σε μποϊκοτάζ διαφόρων εταιρειών. Οι εταιρείες/στόχος του μποϊκοτάζ είναι κυρίως αμερικανικής προέλευσης, εξαιτίας της επίσημης (και μακροχρόνιας) στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ. Η προσπάθεια επιβολής πίεσης μέσω αποκλεισμού εταιρειών και προϊόντων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο – η ίδια η αρχή του κράτους των ΗΠΑ ξεκίνησε με μποϊκοτάζ των αποικιών κατά βρετανικών προϊόντων, ως διαμαρτυρία στην επιβολή νέων φόρων. Παρόμοια μποϊκοτάζ με το σημερινό υπήρχαν στην περιοχή και πριν είκοσι χρόνια, ξανά λόγω της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ.

Το παρόν κίνημα έχει ονομαστεί Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) και καλεί σε μποϊκοτάζ διαφορετικών ταχυτήτων με αποδέκτη διάφορες δυτικές “εταιρείες/στόχους”. Το ίδιο έχει λάβει διεθνείς προεκτάσεις, με παράρτημά του ενεργό και στην Ελλάδα.

Παρότι στο γράφημα συμπεριλαμβάνονται εταιρείες παρόμοιων δραστηριοτήτων και μεγέθους με τα Starbucks και τα H&M, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απουσιάζουν. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν είναι κι αυτές στόχος μποϊκοτάζ. Την 1η Νοεμβρίου 2023, στην κομητεία Yorkshire του Ηνωμένου Βασιλείου, διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης επιτέθηκαν σε καφετέρια των Starbucks και σε τέσσερα εστιατόρια των McDonald’s. Η New York Post πρόσφατα ανέφερε πως τον τελευταίο μήνα ο κολοσσός του καφέ έχασε δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, εν μέρει εξαιτίας των μποϊκοτάζ.

Το Μαρόκο διατηρεί στενούς και φιλικούς δεσμούς με την Παλαιστίνη. Μία μέρα πριν την αρχική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας στην Παλαιστίνη. Τις μέρες που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκαν πορείες συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους και ο τοπικός “κλάδος” του BDS καλούσε σε μποϊκοτάζ Ισραηλινών εταιρειών.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός της αποχώρησης των Starbucks και H&M από το Μαρόκο έχει διαψευστεί από την εταιρεία διαχείρισης των καταστημάτων των δύο αλυσίδων στη χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής, Alshaya Group. Την ίδια θέση διάψευσης πήρε και η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας των Starbucks, Jaci Anderson, σε σχετική ερώτηση του Lead Stories. Σημειωτέον, το Starbucks διατηρεί 18 καταστήματα στο Μαρόκο και τα H&M τέσσερα.

Για να διαπιστώσουμε σε πραγματικό χρόνο την λειτουργία (ή μη) των Starbucks, προχωρήσαμε σε προσομοίωση παραγγελίας μέσω της εταιρείας παράδοσης φαγητού Glovo. Χρησιμοποιώντας μία τυχαία διεύθυνση κοντά στο κατάστημα Starbucks στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ταγγέρης, η ιστοσελίδα εμφάνισε την επιλογή της καφετέριας κανονικά, ως ανοιχτή και δεχόμενη παραγγελίες.

Η ιστοσελίδα των H&M στο Μαρόκο δεν προσφέρει την υπηρεσία online παραγγελιών, οπότε δεν είχαμε την δυνατότητα παρόμοιας προσομοίωσης παραγγελίας. Αναζητώντας τα τέσσερα υποκαταστήματα της αλυσίδας στους χάρτες Google, βλέπουμε πως τα τρία από τα τέσσερα εμφανίζονται ανοιχτά, ενώ το τέταρτο βγαίνει ως οριστικά κλειστό.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός της απόσυρσης των δύο αλυσίδων από το Μαρόκο είναι ψευδής. Παρότι όντως έχουν ζημιωθεί από κινήματα μποϊκοτάζ, οι δραστηριότητες των Starbucks και H&M συνεχίζουν χωρίς διακοπή στη χώρα. Ακόμη, η εταιρεία διαχείρισης των καταστημάτων διέψευσε τον ισχυρισμό.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης