Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ΔΕΝ ζήτησε λεφτά από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών για τον πόλεμο με τη ΡωσίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ΔΕΝ ζήτησε λεφτά από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών για τον πόλεμο με τη Ρωσία

27 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Ζελένσκι ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις να ξεχάσουν τις ανάγκες των λαών τους και να του στείλουν όλα τους τα λεφτά για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Τα λόγια του Ουκρανού Προέδρου παρουσιάστηκαν σε λανθασμένο πλαίσιο, καθώς απευθυνόταν στους κυβερνητικούς και τοπικούς αξιωματούχους της χώρας του και όχι στις κυβερνήσεις των άλλων κρατών. Στο βίντεο του ισχυρισμού έχει αφαιρεθεί η ερώτηση του δημοσιογράφου και με αυτόν τον τρόπο παραποιήθηκε το νόημα της δήλωσης του Ζελένσκι.

Τις τελευταίες μέρες διαμοιράζεται ένα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο αμερικανικό κανάλι Fox News. Στον ισχυρισμό αναφέρεται πως ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να του δώσουν τα λεφτά τους αψηφώντας τις ανάγκες των λαών τους.

Το βίντεο με τον διαμοιραζόμενο ισχυρισμό κοινοποίησε μάλιστα και ο Donald Trump Jr., γιος του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, με την ανάρτηση να συγκεντρώνει πάνω από 579 χιλιάδες προβολές.

Αναπαραγωγές: iskra.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο:

Το βίντεο του ισχυρισμού:

Τι ισχύει

Στον εξεταζόμενο ισχυρισμό, διαβάζουμε:

“Στείλτε μου ΟΛΑ τα λεφτά σας – ξεχάστε τις ανάγκες των λαών σας”! Ενδεικτικά του θράσους ενός τύπου που τον έντυσαν με… χακί μπλουζάκι για να παριστάνει τον παγκόσμιο πολέμαρχο, όσα είπε ο Ζελένσκι χτες, απευθυνόμενος στους… λαούς του κόσμου: “Μην ξοδεύετε σε ταξίδια, μην χτίζετε δρόμους, μην κάνετε άλλα έξοδα για την κοινωνία και τις συντάξεις και τα λοιπά. Ξοδέψτε όλα τα χρήματά σας σε όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε μας, γιατί εχθρός μας είναι ο Πούτιν κι εμείς πολεμάμε τον Πούτιν. Και μην κλαίτε γι’ αυτό επειδή είστε ηγέτες”, είπε.

Η Δύση θα πρέπει να το πράξει, καθώς “υπερασπιζόμαστε πραγματικά τη δημοκρατία και υπερασπιζόμαστε πραγματικά την ελευθερία”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι “όλα τα λεφτά” θα πρέπει να σταλούν στο καθεστώς του!

Τα παραπάνω υποτίθεται πως τα ζήτησε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις όλων των χωρών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αναζητήσαμε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου και βρήκαμε το αυθεντικό βίντεο διάρκειας 6:44, που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του Fox News στο You Tube στις 13 Δεκεμβρίου 2023. Ο τίτλος του βίντεο είναι: Ζελένσκι: Έχουμε μόνο έναν αντίπαλο και αυτός είναι ο Πούτιν. Στη λεζάντα αναφέρεται: Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζητά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με την εξωτερική βοήθεια, την κριτική ότι μετατρέπει τη χώρα σε «αυταρχικό κράτος» και τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στη «Special Report». 

Το βίντεο:

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ζήτησε από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να δώσουν τα χρήματά τους στην Ουκρανία για τις ανάγκες στον τομέα της άμυνας εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος έκανε πράγματι τις παραπάνω δηλώσεις, ωστόσο αναφερόταν στους επικριτές του εντός Ουκρανίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του (εδώ, εδώ κι εδώ), ο δήμαρχος του Κιέβου, Βίταλι Κλίτσκο, άσκησε κριτική στον Ουκρανό Πρόεδρο και τον τρόπο διακυβέρνησής του, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικός και ωθεί την Ουκρανία σε ένα σημείο στο οποίο δεν θα διαφέρει πλέον από τη Ρωσία.

Όπως βλέπουμε στο αυθεντικό βίντεο, προτού μιλήσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο δημοσιογράφος Bret Baier τον ρώτησε τι έχει να απαντήσει στους επικριτές του που κάνουν λόγο για απολυταρχισμό (στο 4:44). Ο διάλογος ήταν ο εξής:

Δημοσιογράφος (Bret Baier): «Τελευταίο, κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν επικριτές που λένε ότι προσπαθήσατε να εδραιώσετε την εξουσία. Υπάρχουν τίτλοι ότι ο ορθόδοξος ηγέτης στο Κίεβο βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ότι συγχωνεύσατε τα τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας, ότι αποκλείσατε τη διεξαγωγή εκλογών την ερχόμενη άνοιξη με έκκληση για ενότητα, αλλά έπειτα ο δήμαρχος του Κιέβου λέει ότι το γυρνάτε σε αυταρχικό στυλ. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κριτική; Τι λέτε στους επικριτές που τα λένε αυτά;».

Ζελένσκι: «Λέω [σε] άτομα από την κυβέρνηση ή τους δημάρχους: Σκεφτείτε τον πόλεμο, σκεφτείτε πώς να υπερασπιστείτε τον λαό μας. Μην ταξιδεύετε στον κόσμο κάθε μέρα, ταξιδέψτε στην πρώτη γραμμή. Ρωτήστε τους ανθρώπους, ρωτήστε τους στρατιώτες τι χρειάζονται. Κάντε αυτό, μη χτίσετε δρόμους για σήμερα. Μην το κάνετε. Ξοδέψτε όλα σας τα λεφτά στο όπλα, στα drones, στην κοινωνία, στις συντάξεις και λοιπά. Και μην κλαίτε. Γιατί είστε ηγέτες και έτσι είναι. Γι’ αυτό είμαστε κι εμείς και μείναμε γιατί κυρίως δεν κλαίει ο κόσμος. Οι άνθρωποι μένουν και πολεμούν ενάντια στον Πούτιν. Και δεν έχουμε εχθρούς στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να έχουμε χρόνο για αυτό και δεν τον έχουμε. Έχουμε μόνο έναν εχθρό, αυτός είναι ο Πούτιν και αυτό είναι όλο».

Επομένως, διαπιστώνουμε πως το βίντεο “κόπηκε” πριν την ερώτηση του δημοσιογράφου και η απάντηση που έδωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσιάζεται σε λάθος πλαίσιο. Τέλος, η αναφορά του στη δημοκρατία και την ελευθερία δεν έγινε με σκοπό να δείξει τον λόγο που πρέπει να του στείλει λεφτά η Δύση, όπως αναφέρεται στον ισχυρισμό.

Στην τελευταία ερώτηση (6:10) ο δημοσιογράφος είπε: «Θα υπερασπιστείτε τη δημοκρατία προχωρώντας;».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε: «Ναι, φυσικά. Γιατί πραγματικά υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, συμπεραίνουμε πως ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Το βίντεο που διαμοιράζεται είναι κομμένο και δεν παρουσιάζει την ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον Ζελένσκι. Ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν ζήτησε χρήματα από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών αλλά αναφερόταν στους εγχώριους επικριτές του, Ουκρανούς κυβερνητικούς και τοπικούς αξιωματούχους. 

Με αυτόν τον τρόπο, απηύθυνε κάλεσμα προς αυτούς, ώστε να επενδύσουν όλα τα κεφάλαια που διαχειρίζονται στην πολεμική θωράκιση της χώρας, για να καλυφθούν οι ανάγκες για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.