Ποιοι είμαστε
Αρχική Νομικό έγγραφο ΔΕΝ αποδεικνύει ότι ο Barack Obama έκλεψε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής τουHOAXES

Νομικό έγγραφο ΔΕΝ αποδεικνύει ότι ο Barack Obama έκλεψε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής του

29 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Δικηγορικό έγγραφο της Aissa Wayne αποδεικνύει πως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης του Barack Obama είναι κλεμμένος, ώστε αυτός να θεωρηθεί Αμερικανός πολίτης.

Συμπέρασμα

Το διαμοιραζόμενο κείμενο χρονολογείται πάνω από μία δεκαετία πίσω και αποτελεί θεωρία συνωμοσίας που έχει ήδη καταρριφθεί.

Τις τελευταίες μέρες αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα υποτιθέμενο έγγραφο δικηγορικής έρευνας που αποδεικνύει πως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης (Social Security Number) του Barack Obama είναι κλεμμένος, ώστε ο ίδιος να μπορεί να θεωρηθεί Αμερικανός πολίτης. Ωστόσο, η ιστορία αυτή αποτελεί απλώς μια θεωρία συνωμοσίας.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Ολόκληρο το κείμενο του ισχυρισμού: (υπάρχουν μικροαλλαγές ανάμεσα στις αναρτήσεις, πιθανότατα από διαφορετικές μεταφράσεις)

💢 Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Δείτε αυτό!!🧐🤔⬇️
ΝΟΜΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ AISSA WAYNE (John Wayne’s Daughter) Αριθμός SS του Ομπάμα
Για όσους από εσάς δεν ξέρετε, αλλά στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου ο δικηγόρος που συνέταξε αυτό το άρθρο είναι η κόρη του John Wayne, Aissa Wayne, επίσης απόφοιτος USC.
Λοιπόν, Λοιπόν, Λοιπόν, φαίνεται ότι κάποιος το έλεγξε καλά! Αναρωτιόμουν ποιος θα έκανε έρευνα για τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του Προέδρου Ομπάμα.
Jean Paul Ludwig ή Barack Hussein Obama; S . S . N#042-68-4425
WOW, διαβάστε αυτό, είναι σύντομο – πολύ ενδιαφέρον.
Μια εντατική έρευνα 6 ετών αποκάλυψε την ταυτότητα του άνδρα του οποίου ο Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης (SSN) χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο Ομπάμα.
Ο Jean Paul Ludwig, ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία το 1890, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1924 και του ανατέθηκε το SSN 042-68-4425 (σημερινό SSN του Προέδρου Ομπάμα) τον Μάρτιο του 1977 ή περίπου.
Ο κύριος Λούντβιχ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στο Κονέκτικατ. Εξαιτίας αυτού, το SSN του ξεκινά με τα ψηφία 042, τα οποία είναι από τα λίγα επιλεγμένα που προορίζονται για κατοίκους του Κονέκτικατ.
Ο Barack H. Obama δεν έζησε ούτε εργάστηκε ποτέ σε αυτή την πολιτεία! Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος στη γη για το SSN του να ξεκινά με τα ψηφία 042. Κανένα!
Τώρα έρχεται το καλύτερο μέρος! Ο JP Ludwig πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του στη Χαβάη, όπου και πέθανε.
Βολικά, η γιαγιά του Ομπάμα, η Madelyn Payne Dunham, εργαζόταν με μερική απασχόληση στο Γραφείο Διαθήκης στο Δικαστήριο της Χονολουλού της Χαβάης, και ως εκ τούτου είχε πρόσβαση στα SSN των νεκρών ατόμων.
Η Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ενημερώθηκε ποτέ για το θάνατο του Λούντβιχ και επειδή δεν έλαβε ποτέ επιδόματα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν υπήρχαν παροχές να σταματήσουν και επομένως, δεν τέθηκαν ποτέ ερωτήσεις.
Η υποψία, φυσικά, είναι ότι η Dunham, γνωρίζοντας ότι ο εγγονός της δεν ήταν πολίτης των ΗΠΑ, είτε επειδή γεννήθηκε στην Κένυα, είτε επειδή έγινε πολίτης της Ινδονησίας μετά την υιοθεσία του από τον Lolo Soetoro, απλώς έψαξε τα αρχεία της διαθήκης, μέχρι που βρήκε κάποιον , η οποία πέθανε που δεν λάμβανε επιδόματα Κοινωνικής Ασφάλισης και επέλεξε το Κονέκτικατ SSN του κ. Ludwig για τον εγγονό της, Barry Obama.
Απλώς περιμένετε μέχρι ο ίδιος ο επικεφαλής Birther, ο Donald Trump, να ξεπεράσει το πιστοποιητικό γέννησης και να ασχοληθεί με το ζήτημα της χρήσης ενός κλεμμένου SSN από τον Barry O. Θα δείτε αριστερά κεφάλια να εκρήγνυνται, γιατί δεν θα έχουν τρόπο να υπερασπιστούν τον Ομπάμα.

Αν και πολλοί Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν την έννοια του όρου “φυσικά γεννημένοι”, υπάρχουν λίγοι που δεν καταλαβαίνουν ότι εάν χρησιμοποιείτε το SSN κάποιου άλλου, είναι σαφής ένδειξη απάτης και ομοσπονδιακό αδίκημα.
Ας δώσουμε όλοι αυτές τις πληροφορίες σε όλους τους καταλόγους αλληλογραφίας μας. Εάν οι ψηφοφόροι αυτού του μεγάλου έθνους καταφέρουν να φέρουν αυτόν τον ψέμα, δόλιο, απατεώνα, διεφθαρμένο, απατεώνα στη δικαιοσύνη, θα είναι τα μεγαλύτερα και καλύτερα νέα εδώ και δεκαετίες για τη χώρα μας και τον κόσμο.

Τι ισχύει

Η Aissa Wayne, το πρόσωπο στο οποίο “πιστώνεται” η έρευνα, είναι πραγματικό και όντως εργαζόταν ως δικηγόρος. Είναι μάλιστα κόρη του γνωστού Αμερικανού ηθοποιού, John Wayne. Ασκούσε τη δικηγορία στην πολιτεία της Καλιφόρνια, πλέον όμως έχει αποσυρθεί.

Το 2014, η εφημερίδα Los Angeles Times είχε επικοινωνήσει μαζί της στο (τότε ενεργό) γραφείο της, σχετικά με ακριβώς το ίδιο κείμενο. Η απάντηση της Wayne ανέφερε πως τίποτα από όσα γράφονται στο κείμενο δεν ισχύει:

“Γεια σας! Ευχαριστώ πολύ που επικοινωνήσατε μαζί μου. Είναι πλήρως ψέμα! Παρακαλώ διαμοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες, αν γίνεται… Το τηλέφωνο του γραφείου μου τρελάθηκε και παίρνω πάρα πολλά email κάθε μέρα. Ουφ.”

Χωρίς το όνομα της Aissa Wayne, ο ισχυρισμός είχε αναπαραχθεί και το 2011, όταν ασχολήθηκε μαζί του το Snopes. Ο οργανισμός είχε βρει τον πραγματικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του Jean Paul Ludwig, του Γάλλου από τον οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται ο αριθμός του Obama. Ο Ludwig είχε όντως γεννηθεί το 1890 και πέθανε στην Χαβάη, αυτό όμως έγινε το 1981, περίπου την εποχή που ο γεννηθείς το 1962 Barack Obama θα έκλεινε τα 19 του χρόνια, έχοντας ήδη λάβει αριθμό κοινωνικής ασφάλισης καθώς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι αναγκαίος για το παιδί από την γέννησή του. Ακόμη, όσο ζούσε, ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης του Ludwig ήταν 045-26-8722, δηλαδή διαφορετικό νούμερο από αυτό που αποδίδεται στον Obama (042-68-4425).

Επίσης, τα τρία πρώτα ψηφία του αριθμού δεν καθορίζονται τόσο αυστηρά, όσο τα παρουσιάζει ο ισχυρισμός. Όντως, το 042, μαζί με κάθε αριθμό από το 040 μέχρι το 049, έχουν ανατεθεί στην πολιτεία του Κονέκτικατ. Ωστόσο, δεν αντιπροσωπεύουν την μόνιμη κατοικία του εκάστοτε πολίτη. Το αρμόδιο γραφείο εξηγεί στην σελίδα του ότι κάθε πολίτης μπορεί να αιτηθεί αριθμό σε όποιο γραφείο της χώρας επιθυμεί, ανεξάρτητα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Τα πρώτα ψηφία, δηλαδή, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τον διαχωρισμό των πολιτών ανά Πολιτεία κατοικίας. Οπότε μπορεί να ισχύει οποιοσδήποτε συγκυριακός λόγος που ένας κάτοικος Χαβάης μπορεί να έχει αριθμό κοινωνικής ασφάλισης με τον κωδικό του Κονέκτικατ.

Παρότι δεν δίνεται ιδιαίτερη βάση στο κείμενο, ο ισχυρισμός ανήκει σε μια ευρύτερη θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον πρώην πρόεδρο Barack Obama να έχει γεννηθεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, και άρα να μην είναι Αμερικανός πολίτης (εδώ σχετική κατάρριψη δήθεν παραδοχής του πως γεννήθηκε στην Κένυα). Η ψευδής αυτή θεωρία κέρδισε ακόμη μεγαλύτερη έκταση (και υστεροφημία) από τον διάδοχο του Obama στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, που για χρόνια προωθούσε την ιστορία στα ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα της έκτασης που είχε πάρει η θεωρία συνωμοσίας, το 2011 ο Obama δημοσιοποίησε το πιστοποιητικό γέννησής του, όπου φαίνεται πως έχει όντως γεννηθεί στην Χονολουλού της Χαβάης. Έτσι, αυτόματα και σε κάθε περίπτωση ο Obama είχε την δυνατότητα να λάβει Αμερικανική υπηκοότητα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανήκουν στις  χωρίς όρους “Jus soli” χώρες, δίνουν δηλαδή υπηκοότητα σε κάθε άτομο που γεννιέται στο έδαφός τους.

Εξάλλου, δικαίωμα σε αριθμό κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν μόνο οι Αμερικανοί πολίτες, αλλά μπορούν, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να τον λάβουν και μη-υπήκοοι που θέλουν να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες (περισσότερα εδώ). Οπότε, ακόμη και στην περίπτωση που ο Obama δεν ήταν Αμερικανός πολίτης, θα μπορούσε να εκδώσει δικό του αριθμό, όπως είχε κάνει και ο Ludwig.

Συμπέρασμα

Το νομικό κείμενο όπου βασίζεται ο ισχυρισμός δεν συντάχθηκε από την δικηγόρο Aissa Wayne, ούτε περιέχει αυθεντική έρευνα. Ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης του Barack Obama δεν είναι κλεμμένος, ούτε ίδιος με Γάλλου πολίτη που είχε πεθάνει όταν ο Obama ήταν ήδη 19 ετών, καθώς ο αριθμός είναι αναγκαίος από την γέννηση κάθε Αμερικανού. Η θεωρία συνομωσίας πως ο Obama γεννήθηκε στην Κένυα (ή αλλού εκτός Ηνωμένων Πολιτειών) έχει καταρριφθεί από το 2011, όταν ο ίδιος είχε δημοσιοποιήσει το πιστοποιητικό γέννησής του, από το οποίο προκύπτει πως γεννήθηκε στην Πολιτεία της Χαβάης.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης