Ποιοι είμαστε
Αρχική Ένα ψηφιακά δημιουργημένο βίντεο με drone να «κλέβει» το αστέρι του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα κυκλοφόρησε ως πραγματικό περιστατικόΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ένα ψηφιακά δημιουργημένο βίντεο με drone να «κλέβει» το αστέρι του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα κυκλοφόρησε ως πραγματικό περιστατικό

3 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει πραγματικό περιστατικό με drone στην Πλατεία Συντάγματος να προσπαθεί να αποσπάσει το αστέρι στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο αποτελεί προϊόν ψηφιακής σύνθεσης και επεξεργασίας από τον ψηφιακό δημιουργό Άρη Μελαχροινό, πρόσωπο με δημόσια δηλωμένη εμπειρία στην επεξεργασία βίντεο και τα οπτικά εφέ.

Στις 2 Ιανουαρίου 2024, είδαμε να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει drone να προσπαθεί να «ψαρέψει» το αστέρι του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό, το βίντεο είναι αποτέλεσμα ψηφιακής δημιουργίας.

Το βίντεο ανήρτησε ο δημοσιογράφος Στέφανος Δαμιανίδης στην πλατφόρμα “Χ” (πρώην Twitter), συνοδεία του εξής κειμένου, που παραπέμπει ευθέως σε πραγματικό περιστατικό που τάχα συνέβη:

Στιγμιότυπο που ελήφθη μέσω του twitter.com στις 02/01/2024

«Δεν πάμε καλά… πήγαν με drone να κλέψουν το αστέρι από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα! Εύχομαι να τους βρουν και να τους κόψουν τον κώλο! Αυτό που έκαναν είναι τρομερά επικίνδυνο!»

Και στα σχόλια της ανάρτησης φαίνεται ότι έγινε αντιληπτό ως πραγματικό βίντεο-περιστατικό.

Στιγμιότυπο που ελήφθη μέσω του twitter.com στις 02/01/2024

Εμφανίστηκαν αργότερα κι άλλες ανακοινοποιήσεις του βίντεο, με παρεμφερείς λεζάντες.

Το βίντεο για το οποίο γίνεται λόγος είναι το εξής:

Τι ισχύει

Καθότι το βίντεο περιέχει αναφορά σε χρήστη με το όνομα “@arismelachroinos” κατέστη εφικτό να βρούμε την αρχική δημοσίευση του βίντεο στο Instagram (ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου 2023) και το TikTok του ψηφιακού δημιουργού Άρη Μελαχροινού.

Αρχικά, λαμβάνοντας υπόψη την αρχική κυκλοφορία του βίντεο ήδη από τις 27/12/2023, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για ένα τέτοιο εντυπωσιακό περιστατικό, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, ούτε στην εγχώρια ειδησεογραφία, ούτε σε αναρτήσεις, βίντεο ή φωτογραφίες άλλων παρισταμένων πολιτών την ώρα που διαδραματιζόταν -υποτίθεται- κάτι τέτοιο.

Στο ίδιο το βίντεο, οι απεικονιζόμενοι άνθρωποι που περπατούν στην πλατεία δεν φαίνονται να έχουν παρατηρήσει ούτε στο ελάχιστο το ιπτάμενο και θορυβώδες αντικείμενο που τάχα πετάει πάνω από το δέντρο.

Ανατρέχοντας στην ίδια την περιγραφή του προφίλ στο Instagram, ο κ. Άρης Μελαχροινός [arismelachroinos] δηλώνει ρητά δημιουργός βίντεο, καθώς και ότι ασχολείται με Motion Graphics, VFX (δηλαδή οπτικά εφέ), Κινούμενα σχέδια, Προγραμματισμό, Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση, Τρισδιάστατη Εκτύπωση, Κινηματογραφία και Φωτογραφία.

Περαιτέρω, σε προσωπική ιστοσελίδα του δηλώνει τα εξής:

«Είμαι ένας 22χρονος βιντεογράφος, φωτογράφος και καλλιτέχνης VFX [σ.σ. Visual Effects] και ζω στην Ελλάδα. Με 8 χρόνια [εμπειρία] στα κινούμενα γραφικά, είμαι ειδικός στον τομέα των Οπτικών Εφέ, της προηγμένης επεξεργασίας βίντεο, της προηγμένης επεξεργασίας φωτογραφιών, του ρετούς πορτρέτου, των κινούμενων σχεδίων και πολλά άλλα. Έχω μεγάλη εμπειρία να δουλεύω με After Effects, Premiere Pro, Photoshop, Lightroom και διάφορα εργαλεία παραγωγής βίντεο.

Ακόμη, σε προφίλ που συνδέεται με τον ίδιο στην πλατφόρμα idietera.gr, αναφέρεται η επιστημονική και επαγγελματική του κατάρτιση σε τομείς σχετικούς και με την επεξεργασία βίντεο.

Η φωτογραφία προφίλ του προέρχεται από βράβευσή του το 2022 στα βραβεία «Στράτος Στασινός 2021», σε εκδήλωση από την η Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ. Στο κανάλι του στο YouTube περιέχονται αναλυτικά βίντεο με την μεθοδολογία επεξεργασίας βίντεο.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και άλλα βίντεό του στο TikTok περιέχουν καταφανώς φανταστικά «περιστατικά», όπως το εξής βίντεο με γιγαντιαία αράχνη που υποτίθεται ότι κατεγράφη στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όλα, συνεπώς, τα διαθέσιμα δεδομένα, καταδεικνύουν ότι το βίντεο με drone στην Πλατεία Συντάγματος που προσπαθεί να αποσπάσει το αστέρι στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας, και δεν απεικονίζει πραγματικό περιστατικό.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν δείχνει πραγματικό περιστατικό με drone στην Πλατεία Συντάγματος που προσπαθεί να αποσπάσει το αστέρι στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Πρόκειται για προϊόν ψηφιακής σύνθεσης και επεξεργασίας από τον ψηφιακό δημιουργό Άρη Μελαχροινό, με δηλωμένη εμπειρία στην επεξεργασία βίντεο και τα οπτικά εφέ.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.