Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει αεροπλάνο που θα πετούσε στο Ντουμπάι για τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή να έχει αποκλειστεί από το χιόνιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει αεροπλάνο που θα πετούσε στο Ντουμπάι για τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή να έχει αποκλειστεί από το χιόνι

14 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Στο αεροδρόμιο του Μονάχου, το αεροπλάνο που επρόκειτο να πετάξει στο Ντουμπάι για τη σύνοδο κορυφής για την υπερθέρμανση του πλανήτη κόλλησε στο χιόνι στον διάδρομο προσγείωσης

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Όπως προέκυψε από το ιστορικό πτήσεων του υπό εξέταση αεροσκάφους και επιβεβαίωσε στέλεχος της αεροπορικής εταιρείας στην οποία αυτό ανήκει, δεν υπήρχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για το Ντουμπάι. Η τελευταία καταγεγραμμένη πτήση του αεροπλάνου ήταν στις 15 Νοεμβρίου 2023 από το Βέλγιο στη Γερμανία και έκτοτε, μέχρι και τη στιγμή συγγραφής του άρθρου, το αεροσκάφος δεν έχει εκτελέσει άλλο δρομολόγιο.

Από τον Δεκέμβριο του 2023 βρίσκουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο να διαμοιράζεται ένα βίντεο, είτε ολόκληρο, είτε σε φωτογραφίες-καρέ, το οποίο προωθεί το αφήγημα της άρνησης της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, υποτίθεται ότι απεικονίζει ένα αεροπλάνο που επρόκειτο να πετάξει στο Ντουμπάι για τη σύνοδο κορυφής για την υπερθέρμανση του πλανήτη να έχει αποκλειστεί στο αεροδρόμιο του Μονάχου από το χιόνι. Εξετάζοντας τα στοιχεία, παρατηρούμε ότι κάτι τέτοιο ανήκει στη σφαίρα της παραπληροφόρησης, αφού το εν λόγω αεροπλάνο δε θα εκτελούσε τέτοια πτήση. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: korakas-news.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Στο αεροδρόμιο του Μονάχου, το αεροπλάνο που επρόκειτο να πετάξει στο Ντουμπάι για τη σύνοδο κορυφής για την υπερθέρμανση του πλανήτη κόλλησε στο χιόνι στον διάδρομο προσγείωσης.

Αρχικά, λόγω της κακής ποιότητας του οπτικοακουστικού υλικού, αναζητήσαμε την είδηση με όρους-κλειδιά, και βρήκαμε το υπό εξέταση βίντεο σε υψηλότερη ανάλυση. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να εξακριβώσουμε τα στοιχεία του εικονιζόμενου αεροπλάνου, καθώς στο ουραίο πτερύγιο διακρίνεται ο αριθμός του νηολογίου του, “OE-HUB”.

Πηγή

Ο αριθμός του νηολογίου κάθε αεροσκάφους λειτουργεί ως κωδικός καταχώρησης για λόγους ταυτοποίησής του. Οι κωδικοί αυτοί αποδίδονται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), είναι μοναδικοί για κάθε σκάφος και είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε κάθε αεροπλάνο που πραγματοποιεί διεθνείς πτήσεις. Στα αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας, οι κωδικοί αυτοί συνήθως βρίσκονται πλάι της ατράκτου κοντά στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, στην ουρά ή στον κινητήρα που είναι τοποθετημένος στην άτρακτο. Μπορεί επίσης να βρίσκονται κάτω από το αριστερό φτερό, ενώ μια συντομευμένη εκδοχή του κωδικού μπορεί επίσης να εμφανίζεται στην μπροστινή πόρτα.

Για λόγους διευκόλυνσης της έρευνας σε περίπτωση ατυχήματος, οι περισσότερες χώρες απαιτούν την αποτύπωση του κωδικού καταχώρησης σε πυρίμαχη πλάκα που τοποθετείται στην άτρακτο.

Για να γίνουν τα παραπάνω αντιληπτά, παραθέτουμε ένα παράδειγμα με τα πιθανά σημεία αποτύπωσης του κωδικού καταχώρησης:

Πηγή

Αναζητώντας τα στοιχεία του επίμαχου σκάφους στην ιστοσελίδα FlightRadar24, η οποία παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για πτήσεις και αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για αεροπλάνο τύπου Cessna Citation X και ανήκει στον στόλο της αυστριακής εταιρείας Bairline Fluggesellschaft, όπως φαίνεται παρακάτω:

Πηγή

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας Bairline Fluggesellschaft επιβεβαίωσε στο Lead Stories ότι το αεροπλάνο ανήκει στην εταιρεία και διέψευσε τον αναπαραγόμενο ισχυρισμό, δηλώνοντας ρητά πως δεν είχε προγραμματιστεί καμία πτήση του σκάφους προς το Ντουμπάι.

Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το αεροσκάφος ανήκει στην εταιρεία μας.
Ωστόσο, δεν είχε προγραμματιστεί καμία πτήση προς το Ντουμπάι ή άλλη πτήση την ημερομηνία έκδοσης του βίντεο. Το αεροσκάφος ήταν αποκλειστικά σταθμευμένο στη ράμπα του Μονάχου λόγω έλλειψης χωρητικότητας υπόστεγου.

Το γεγονός ότι το αεροπλάνο ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο επαλήθευσε και υπεύθυνος επικοινωνίας του αεροδρομίου του Μονάχου.

Επιπλέον, παρατηρώντας τις πραγματοποιημένες πτήσεις του αεροσκάφους μέσα από την ιστοσελίδα flightaware, που καταγράφει τα δεδομένα πτήσεων από αεροπλάνα παγκοσμίως, διαπιστώνουμε ότι, μέχρι και τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος άρθρου, η τελευταία πτήση του Cessna Citation X ήταν στις 15 Νοεμβρίου 2023 από τη βελγική Αμβέρσα (ή Αντβέρπη) στο Μόναχο της Γερμανίας.

Πηγή
Πηγή

Εξετάζοντας πιο εκτεταμένο ιστορικό του αεροπλάνου, βλέπουμε ότι από τις 9 Νοεμβρίου 2023 δεν πραγματοποιήθηκε καμία πτήση με προορισμό το Ντουμπάι.

Στιγμιότυπο οθόνης από το ιστορικό πτήσεων του αεροπλάνου

Επομένως, δεν προκύπτει από πουθενά ότι το εικονιζόμενο αεροπλάνο μετέβαινε στο Ντουμπάι για την παγκόσμια σύσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Άλλωστε, αυτή θα λάμβανε χώρα μετά τις 15 Νοεμβρίου, που ήταν το τελευταίο καταγεγραμμένο δρομολόγιο, όπως είδαμε παραπάνω. Συγκεκριμένα, η COP28, δηλαδή η 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023. Εκεί παρευρέθηκαν περίπου 85 χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και μοιράστηκαν ιδέες και λύσεις για την ολοένα και αυξανόμενη κλιματική απειλή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις της διάσκεψης μπορείτε να δείτε εδώ. Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη COP29 που θα διεξαχθεί μεταξύ 11 και 22 Νοεμβρίου 2024 στο Αζερμπαϊτζάν.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Όπως προέκυψε από το ιστορικό πτήσεων του υπό εξέταση αεροσκάφους, που επιβεβαίωσε και στέλεχος της αεροπορικής εταιρείας στην οποία αυτό ανήκει, δεν υπήρχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για το Ντουμπάι, ενώ το αεροπλάνο παρέμενε σταθμευμένο στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Το γεγονός αυτό επαληθεύτηκε και από υπεύθυνο επικοινωνίας του αεροδρομίου. Η τελευταία καταγεγραμμένη πτήση του αεροπλάνου ήταν στις 15 Νοεμβρίου 2023 από το Βέλγιο στη Γερμανία και έκτοτε, μέχρι και τη στιγμή συγγραφής του άρθρου, το αεροσκάφος δεν έχει εκτελέσει άλλο δρομολόγιο. Άλλωστε, η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάι.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.