Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι είναι η λίστα Επστάιν και τι περιλαμβάνουν τα δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν πρόσφαταΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τι είναι η λίστα Επστάιν και τι περιλαμβάνουν τα δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν πρόσφατα

16 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Αποσφραγίστηκαν τα αρχεία που περιέχουν τα ονόματα από το μικρό μαύρο βιβλίο του καταδικασμένου για σεξουαλικά εγκλήματα και trafficking, Τζέφρι Έπσταιν. Ανάμεσά τους είναι και Έλληνες.

Συμπέρασμα

Η λίστα Επστάιν, η οποία αναφέρεται και ως "το μικρό μαύρο βιβλίο", αφορά το προσωπικό βιβλίο επαφών του Τζέφρι Επστάιν, το οποίο είναι γνωστό στη δημόσια σφαίρα από το 2015 και κυκλοφορεί πλήρως αποσφραγισμένο από το 2019. Η πρόσφατη αποσφράγιση, για την οποία γίνεται λόγος, δεν σχετίζεται με κάποια λίστα που ανήκε στον ίδιο τον Επστάιν αλλά αφορά δικαστικά έγγραφα (δηλ. ένορκες καταθέσεις, emails και πρακτικά), στο πλαίσιο μιας υπόθεσης αγωγής για δυσφήμιση ενός θύματος του Επστάιν, ενάντια στην συνεργό του, Τζισλέιν Μάγξουελ, και δεν έχει καμία σχέση με τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο επαφών.

Στις αρχές Ιανουαρίου, εκατοντάδες δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με το κύκλωμα σεξουαλικής διακίνησης του καταδικασμένου εγκληματία Τζέφρι Επστάιν αποσφραγίσθηκαν με δικαστική εντολή και δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ένα μεγάλο κύμα παραπληροφόρησης πυροδοτήθηκε από πλήθος δημοσιευμάτων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το περιεχόμενο των δικαστικών εγγράφων. Συγκεκριμένα ονόματα που δεν συγκαταλέγονται στα αποσφραγισθέντα έγγραφα συνδέθηκαν λανθασμένα με το κύκλωμα σεξουαλικής διακίνησης του Επστάιν. Αυτό συνέβη καθώς τα ονόματα αυτών των προσώπων εντοπίστηκαν στο βιβλίο επαφών του Επστάιν, γνωστό και ως “λίστα Επστάιν”. Στην πραγματικότητα, όμως, η συγκεκριμένη λίστα ονομάτων, γνωστή από χρόνια, ουδέποτε αποτέλεσε ενοχοποιητικό έγγραφο και δεν συγκαταλέγεται στα δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν πρόσφατα. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: koutipandoras.gr, documentonews.gr, tvxs.gr, eleftherostypos.gr, alfavita.gr, left.gr, vathikokkino.gr, greeknewsondemand.com, karditsastakra.com, filoitexnisfilosofias.com, tilestwra.com, pressing.gr, choratouaxoritou.gr, libre.gr, oparlapipas.gr, skiathoslife.gr, directnews.gr, fimotro.gr, patris.gr, kar.org.gr, antikimenik.blogspot.com, pireastime.gr

Πλαίσιο

Τι περιλαμβάνουν τα δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν;

Τον Δεκέμβριου του 2023, η δικαστής της Νέας Υόρκης, Λορέτα Πρέσκα, έκρινε ότι δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την απόκρυψη των ονομάτων περισσότερων από 150 ατόμων που αναφέρονται σε δικαστικά έγγραφα, στο πλαίσιο μιας αγωγής δυσφήμισης που κατέθεσε το 2015 η Βιρτζίνια Τζιούφρε, θύμα του δικτύου σεξουαλικής εκμετάλλευσης Επστάιν, εναντίον της Γκιλέιν Μάξγουελ, της Βρετανίδας κοσμικής και πρώην φίλης του Επστάιν, η οποία εκτίει ποινή εικοσαετούς φυλάκισης για τον ρόλο της στη στρατολόγηση νεαρών κοριτσιών.

Η απόφαση της Λορέτα Πρέσκα λήφθηκε έχοντας ως πλαίσιο το γεγονός ότι η αγωγή της Giuffre κατά της Maxwell είχε ήδη διευθετηθεί από το 2017 και του γεγονότος ότι, από το 2019 έως και το 2022, πάνω από 2.000 σελίδες των δικαστικών εγγράφων της συγκεκριμένης υπόθεσης είχαν ούτως ή άλλως δημοσιευθεί για λόγους δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος από τη Miami Herald. [πηγή]

Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, τα έγγραφα αποσφραγίστηκαν με δικαστική εντολή και άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα από τις 3 Ιανουαρίου 2024 μέσα από πέντε παρτίδες φακέλων, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4] [πηγή 5]

Προηγουμένως, όσο τα έγγραφα παρέμεναν σφραγισμένα, τα ονόματα περισσότερων από 100 θυμάτων, συνεργατών ή φίλων του Επστάιν, αναγράφονταν με την ένδειξη “J. Doe” και έναν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό, ενώ ονόματα παιδιών-θυμάτων παραμένουν σφραγισμένα. [πηγή]

Συνολικά 4.553 σελίδες δικαστικών εγγράφων ήρθαν στη δημοσιότητα. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν πρακτικά καταθέσεων, νομικά υπομνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα και αναφέρονται σε περισσότερα από 150 ονόματα, με κυρίαρχα αυτά του πρίγκηπα Άντριου και του Μπιλ Κλίντον, ενώ περιέχουν ελάχιστες έως μηδαμινές αποδείξεις για αδικήματα από διάσημες προσωπικότητες. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4] [πηγή 5]

Παραθέτουμε την πρώτη δέσμη των εγγράφων που αποσφραγίστηκαν στις 3 Ιανουαρίου 2024:

Η λίστα Επστάιν: η εκτός πλαισίου επαναφορά, η παραπληροφόρση και οι ψευδείς ισχυρισμοί

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης των αποφραγισθέντων δικαστικών εγγράφων, πολλά δημοσιεύματα επανέφεραν στην επικαιρότητα τη “λίστα Επστάιν” κάνοντας λόγο για “δημοσιοποίηση της λίστας Επστάιν“, για “σεισμό με τη λίστα Επστάιν” και “βόμβα“, καθώς βρέθηκε το όνομα του Παύλου Γλύξμπουργκ εντός της, μαζί με τα ονόματα πολλών επιφανών Ελλήνων, όπως ο Δημήτρης Γουλανδρής, ο Κωνσταντίνος Νιάρχος και η Δήμητρα Λαλαούνη.

Στο κυρίως κείμενό τους, ωστόσο, πολλά από τα δημοσιεύματα εξηγούσαν ότι δεν πρόκειται για κάποια λίστα που ανήκε στον ίδιο τον Επστάιν αλλά για δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν. Ενδεικτικά παραδείγματα εδώ, εδώ εδώ κι εδώ.

Κάποια άλλα δημοσιεύματα, αλλά και χρήστες του διαδικτύου, συνέδεσαν λανθασμένα ονόματα, που βρίσκονται στο βιβλίο επαφών του Επστάιν, με τα ονόματα που αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίσθηκαν. Ενδεικτικά παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Παραθέτουμε δημοσίευμα του Documento, ενδεικτικό της σύγχυσης μεταξύ των δύο διαφορετικών εγγράφων και της εκτός πλαισίου αναφοράς στη λίστα Επστάιν:

Μεγαλώνει η λίστα των ονομάτων και του διεθνούς jet-set που αναφέρεται στη λίστα του Τζέφρι Επστάιν και συνδέεται με sex trafficking.

Μεταξύ των ονομάτων και στην 23η σελίδα αναφέρεται το όνομα του Παύλου Γλύξμπουργκ μαζί με τον τίτλο και την προσφώνηση που χρησιμοποιεί, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εταιρεία Ivory Capital Group LLC που ίδρυσε το 1998 και αμερικανικοί αριθμοί τηλεφώνου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
Greece, MC & Pavlos
Hrh Prince Pavlos

Επίσης αναφέρεται και το όνομα της Πριγκίπισσας Όλγας με την ένδειξη (Ελλάδα) και ένα τηλέφωνο των ΗΠΑ αλλά και το όνομα του Δημήτρη Γουλανδρή επίσης με την ένδειξη (Ελλάδα) και τρία τηλέφωνα, δύο ΗΠΑ και ένα ενδεχομένως Μπαγκλαντές. Τον συνολικό κατάλογο (με τη σελίδα 23) μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ

Η λίστα Περιλαμβάνει συνολικά 1971 ονόματα που δίνονται σταδιακά στη δημοσιότητα. Ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές πως η αναφορά των ονομάτων στην λίστα δεν αποτελεί απόδειξη αδικήματος και δεν υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Σοβαρές ενστάσεις έχουν υπάρξει καθώς μπορεί ορισμένα ονόματα να αναφέρονται χωρίς να εμπλέκονται αναγκαστικά.

Τι περιλαμβάνει η λίστα Επστάιν:
Τα ονόματα πολλών ατόμων που ενδεχομένως συνδέονται με τον εκλιπόντα σεξουαλικό παραβάτη Τζέφρι Επστάιν δημοσιοποιήθηκαν με τη δημοσίευση δικαστικών εγγράφων αργά την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024.

Οι αποκαλύψεις ρίχνουν νέο φως στο δίκτυο εμπορίας σεξ που διεύθυνε ο Epstein, ο οποίος πέθανε το 2019, και η συνεργάτης του Ghislaine Maxwell.

Ο συγκεκριμένος αναμείχθηκε με προσωπικότητες υψηλού προφίλ από τον κόσμο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των βασιλικών οικογενειών

Συνολικά, περίπου 900 σελίδες δικαστικών εγγράφων που περιλαμβάνουν αναφορές σε γνωστά δημόσια πρόσωπα, όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο πρίγκιπας Άντριου, δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά την Τετάρτη.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση ότι αποσφραγίστηκε το βιβλίο επαφών του Επστάιν και ότι ονόματα που βρίσκονται στη λίστα αυτή βρίσκονται αυτομάτως και στα έγγραφα που αποσφραγίστηκαν, κάτι που όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Σε άλλα δημοσιεύματα η σύγχυση που παρατηρείται είναι ακόμη εντονότερη:

Αποσφραγίστηκαν τα αρχεία που περιέχουν τα ονόματα από το μικρό μαύρο βιβλίο του καταδικασμένου για σεξουαλικά εγκλήματα και trafficking, Τζέφρι Έπσταιν. Ανάμεσά τους είναι και Έλληνες.

Ένας ιστότοπος, που άνοιξε  περιέχει όλα τα ονόματα και τις πληροφορίες που βρίσκονται στο περίφημο «μικρό μαύρο βιβλίο» του Έπσταϊν. Πρόκειται για μια λίστα 95 σελίδων που περιέχουν 1.971 ονόματα, με στοιχεία επικοινωνίας όπως αριθμούς τηλεφώνου και διευθύνσεις.

Χαρακτηριστική της παρατηρούμενης σύγχυσης είναι και η ανάρτηση της κ. Έλενας Ακρίτα στο Facebook, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 1.600 αντιδράσεις, με τη χρήση του hashtag “sex trafficking” και την αναφορά στον Παύλο Γλύξμπουργκ, το όνομα του οποίου, ωστόσο, δεν βρίσκεται στα αποσφραγισθέντα έγγραφα:

Η κ. Ακρίτα παραθέτει δημοσίευμα του ενημερωτικού site Το Κουτί της Πανδώρας, παραλείποντας, όμως, να αναφέρει αυτό που σημειώνεται επανειλημμένα στο άρθρο με έντονη γραμματοσειρά:

Ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές πως η αναφορά των ονομάτων στην λίστα δεν αποτελεί απόδειξη αδικήματος και δεν υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Σοβαρές ενστάσεις έχουν υπάρξει καθώς μπορεί ορισμένα ονόματα να αναφέρονται χωρίς να εμπλέκονται αναγκαστικά.

Το συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζει και αυτό, όπως πολλά άλλα, εκτός πλαισίου τη λίστα Επστάιν, συγχέοντας το βιβλίο επαφών με τα δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν πρόσφατα, ωστόσο, επισημαίνει τα εξής:

Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για παράνομη ή επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο Έπσταϊν φέρεται να χρησιμοποιούσε τα ονόματά τους εν αγνοία τους για τους δικούς του σκοπούς. Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

Τι ισχύει

Όπως σημειώνει το CBS, πολλοί αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα ως λίστα, αλλά μόνο ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περιείχε κατάλογο ονομάτων και αφορά άτομα σε βάρος των οποίων οι συνήγοροι της Τζιούφρε εξέταζαν το ενδεχόμενο να καταθέσουν στην αγωγή και δεν αποτελεί κατηγορία για αδίκημα.

Τι είναι η λίστα Επστάιν;

Με τον όρο “λίστα Επστάιν”, εννοούμε ακριβέστερα το προσωπικό βιβλίο επαφών του Επστάιν, γνωστό και ως “The little black book” (“Το μικρό μαύρο βιβλίο”), το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δικαστήριο το 2009, όταν ο πρώην μπάτλερ του, Αλφρέντο Ροντρίγκεζ, προσπάθησε να το πουλήσει σε δικηγόρους που εκπροσωπούσαν θύματα του Επστάιν.

Πρόκειται για έναν κατάλογο 92 σελίδων, εντός του οποίου υπάρχουν συνολικά 1.971 ονόματα, με περίπου 5.000 αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατοικίας. Παραθέτουμε το βιβλίο επαφών παρακάτω, όπως δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2015 από το πλέον ανενεργό ειδησεογραφικό μέσο Gawker.

Η λίστα Επστάιν είναι γνωστή από το 2015

Το κοινό πληροφορήθηκε για πρώτη φορά για το βιβλίο επαφών του Επστάιν το 2015, όταν ο ανενεργός πλέον ιστότοπος Gawker δημοσίευσε μια εκδοχή του αντιγράφου που είχε κλέψει από τον Επστάιν ο πρώην μπάτλερ του, Αλφρέντο Ροντρίγκεζ. Το αρχείο αποκάλυπτε μόνο τα ονόματα, με τους αριθμούς τηλεφώνου και τις διευθύνσεις να παραμένουν μαυρισμένα.

Το βιβλίο επαφών του Επστάιν όπως εμφανιζόταν το 2015 στο δημοσίευμα του Gawker, Πηγή

Το 2019, λίγο πριν τον θάνατο του Επστάιν, η λίστα διέρρευσε στο διαδίκτυο από την ομάδα χάκερς Anonymous, με όλα τα στοιχεία πλήρως ορατά. [πηγή]

Οι αποκαλύψεις των Anonymous και η πλήρως ορατή λίστα του βιβλίου επαφών του Επστάιν το 2019. Πηγή 1, Πηγή 2

Στην ελληνική ειδησεογραφία, η λίστα και το περιεχόμενό της είναι ήδη γνωστά από το 2020. Σε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, με τίτλο “Anonymous: Ντόναλντ, Ιβάνκα, Ιβάνα Τραμπ, Ναόμι Κάμπελ, Μικ Τζάγκερ, Γουίλ Σμιθ εμπλέκονταν στο δίκτυο Έπσταϊν“, περιγράφεται η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γνωστή ομάδα χάκερς.

Το γεγονός ότι το όνομα του Παύλου Γλύξμπουργκ, μαζί με αυτό της συζύγου του, συγκαταλέγεται στο βιβλίο επαφών του Επστάιν είναι επίσης γνωστό στην ελληνική ειδησεογραφία ήδη από το 2020.

Η Μαρί Σαντάλ, σύζυγος του Παύλου Γλύξμπουργκ, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση Μάξγουελ:

Μετάφραση: Σε δήλωσή της, η πριγκίπισσα Μαρί-Σαντάλ απαντά με σαφήνεια στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που συνδέουν την ίδια και τον διάδοχο Παύλο, στο άσχετο με την υπόθεση, υποτιθέμενο τηλεφωνικό κατάλογο του Τζέφρι Επστάιν.

Η πριγκίπισσα του θρόνου δήλωσε: “Δεν τον συνάντησα ποτέ. Αυτός ήταν ο τηλεφωνικός κατάλογος της Ghislaine Maxwell και όχι του Epstein, συνέλεγε πληροφορίες και τηλεφωνικούς αριθμούς σαν τρελή. Έτσι έχτιζε τις διασυνδέσεις της… αυτό είναι πραγματικά”.

Στην υπόθεση της αγωγής δυσφήμισης της Τζιούφρε εναντίον της Μάξγουελ, που ξεκίνησε το 2015, το βιβλίο επαφών του Επστάιν βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι κατήγοροι της Μάξγουελ ισχυρίστηκαν ότι ανήκε στην ίδια. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα σε ποιον πραγματικά ανήκε, ενώ σύμφωνα με τις δικαστικές αναφορές, υπήρχαν πολλά τέτοια βιβλία επαφών στο σπίτι του Επστάιν, στα οποία είχε πρόσβαση και χρησιμοποιούσε και η Μάξγουελ. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Το 2020, το Business Insider μετέγραψε το περιεχόμενο της λίστας δημιουργώντας μια ψηφιακή βάση δεδομένων φιλική προς τον αναγνώστη, ενώ το 2021 ανακάλυψε μια παλιότερη ατζέντα του Επστάιν με 349 νέα ονόματα, δημιουργώντας μια δεύτερη βάση δεδομένων. Η πλήρης λίστα με τις επαφές του Επστάιν καθώς και το ημερολόγιων ταξιδιών του διαθέτουν τη δική τους ιστοσελίδα με όνομα “epsteinsblackbook.com”, διαθέσιμη εδώ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε πλήθος αναλύσεων, η συγκεκριμένα λίστα είναι πιθανότερο να αποτελεί έναν χάρτη επίδοξων διασυνδέσεων, παρά πραγματικών γνωριμιών, ενώ περιλαμβάνει και ονόματα απλών εργαζομένων ή ανθρώπων που είχαν απλώς ανταλλάξει μία χειραψία με τον Επστάιν, όπως αποδείχθηκε στα επόμενα χρόνια. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4]

Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι η λίστα Επστάιν, δηλαδή το προσωπικό βιβλίο επαφών του, δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποσφραγισθέντα δικαστικά έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2024, τα οποία στο σύνολό τους περιλαμβάνουν 150 ονόματα διαφόρων προσωπικοτήτων και όχι τα περίπου 1900 ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στα μέχρι στιγμής δημοσίως γνωστά βιβλία επαφών του Επστάιν. [πηγή 1] [πηγή 2]

Στην τρίτη δέσμη εγγράφων που αποσφραγίστηκαν στις 5 Ιανουαρίου περιλαμβάνονται 51 σελίδες χειρόγραφων σημειώσεων που κρατούσε το προσωπικό του Επστάιν από το 2004 για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν και να έρθουν σε επαφή με τον Επστάιν, όπου και πάλι το όνομα του Παύλου Γλύξμπουργκ δεν εντοπίζεται εντός τους.

Φωτογραφία από τις χειρόγραφες σημειώσεις του προσωπικού του Επστάιν για τις επαφές του

Το σύνολο των αποσφραγισθέντων εγγράφων που έχουν δημοσιευθεί με δικαστική εντολή στο πλαίσιο της υπόθεση Τζιούφρε εναντίον Μάξγουελ είναι διαθέσιμο εδώ.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί, ότι η συγκεκριμένη ατζέντα ήταν ένα βιβλίο διευθύνσεων που διατηρούσε ο Επστάιν και όχι ένας κατάλογος όσων εμπλέκονται σε αδικήματα, ωστόσο αποτέλεσε κλειδί για την κατανόηση των εγκλημάτων του χρηματιστή από τους ερευνητές. [πηγή 1] [πηγή 2]

Παραθέτουμε σε εικόνες τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στα αποσφαγισθέντα δικαστικά έγγραφα, με το όνομα του Παύλου Γλύξμπουργκ να μην συγκαταλέγεται σε αυτά. Μπορείτε να διαβάσετε τα ονόματα που αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα εδώ.

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των δικαστικών εγγράφων, η οποία είχε ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο του 2023, οδήγησε σε ένα κύμα παραπληροφόρησης που ξέσπασε διεθνώς με κατασκευασμένες φωτογραφίες που εμπλέκουν διάφορες προσωπικότητες, καθώς και φήμες για εμπλοκή ονομάτων που δεν συμπεριλαμβάνονται εν τέλει στα επίμαχα έγγραφα.

Άλλα δημοσιεύματα παρουσιάζουν λανθασμένα τον Στίβεν Χόκινγκ ως ύποπτο για όργια, ο οποίος είχε βρεθεί στο ιδιωτικό νησί του Επστάιν για τη συμμετοχή του σε συνέδριο για τη βαρύτητα, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει ο Επστάιν. [πηγή]

Εν κατακλείδι, πάνω από 4.000 σελίδες δικαστικών εγγράφων σχετικών με το δίκτυο Επστάιν, στο πλαίσιο της υπόθεσης Τζιούφρε εναντίον Μάξγουελ, έχουν αποσφραγιστεί και δοθεί στη δημοσιότητα. [πηγή] Τα έγγραφα δεν προσθέτουν σημαντικές καινούριες πληροφορίες στα όσα ήδη ήταν γνωστά για την υπόθεση και δεν περιλαμβάνουν νέες κατηγορίες για τα άτομα στα οποία αναφέρονται, ενώ σε κανένα από αυτά τα έγγραφα δεν υπήρχε ο προσωπικός κατάλογος επαφών που διατηρούσε ο Επστάιν.

Συμπεράσματα

Ενώ η λίστα επαφών αποτελεί δείκτη της τεράστιας δικτύωσης του Επστάιν, δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση τεκμήριο ενοχής για κανένα από τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή. Ειδικότερα, καθώς η λίστα είναι πλήρως διαθέσιμη από το 2019, η σύνδεσή της με τα τρέχοντα γεγονότα τίθεται εκτός πλαισίου. Στην τρέχουσα συγκυρία, τα έγγραφα που αποσφαγίστηκαν και ήρθαν στη δημοσιότητα δεν αφορούν το προσωπικό βιβλίο επαφών του Επστάιν, αλλά μια σειρά δικαστικών εγγράφων, στο πλαίσιο μιας αγωγής δυσφήμισης ενός θύματος του Επστάιν εναντίον της συνεργάτιδάς του Τζισλέιν Μάγξουελ.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.