Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από εορτασμούς Χριστουγέννων στην Ιταλία διαμοιράζεται ψευδώς ως βίντεο από τις διαδηλώσεις αγροτών στη ΓερμανίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο από εορτασμούς Χριστουγέννων στην Ιταλία διαμοιράζεται ψευδώς ως βίντεο από τις διαδηλώσεις αγροτών στη Γερμανία

17 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει εικόνες από τις πρόσφατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία από αγρότες κατά της κυβέρνησης και των μέτρων λιτότητας.

Συμπέρασμα

Στο βίντεο φαίνονται πλάνα από εορταστική εκδήλωση αγροτών με τρακτέρ για τα Χριστούγεννα στην Ιταλία και όχι διαδηλώσεις στη Γερμανία. Γερμανοί αγρότες διαμαρτύρονται πράγματι τις τελευταίες εβδομάδες αλλά το εν λόγω βίντεο είναι άσχετο με τον αναφερόμενο ισχυρισμό.

Από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2024 κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις των αγροτών στη Γερμανία κατά της κυβέρνησης και των μέτρων λιτότητας, μέσω των οποίων σχεδιάζει να παύσει τις επιδοτήσεις ντίζελ και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα γεωργικά οχήματα μέσα στο 2024.

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Το βίντεο είχε μεγάλη διάδοση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, με δύο δημοσιεύσεις συνοδευόμενες από τον εξεταζόμενο ισχυρισμό στο X να συγκεντρώνουν 2,7 και 1,6 εκατομμύρια προβολές αντίστοιχα.

Αρχικά, αναζητώντας στο διαδίκτυο, διαπιστώνεται από έγκυρα διεθνή και γερμανικά Μέσα ενημέρωσης, ότι πράγματι αγρότες στη Γερμανία πραγματοποιούν μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των νέων μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, κλείνοντας δρόμους με τρακτέρ (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, με καρέ από το βίντεο, εντοπίζεται βίντεο δημοσιευμένο στο YouTube στις 28 Δεκεμβρίου 2023, με τον τίτλο στα ιταλικά να γράφει:

Ιταλικό ρεκόρ χριστουγεννιάτικου δέντρου με τρακτέρ στη Villa Potenza (MC)

Στην περιγραφή αναφέρεται: 

Μέχρι και 252 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν για την έκδοση Happy Christmas Tractor στη Villa Potenza

Παρότι οι εικόνες σε αυτό το βίντεο μοιάζουν πολύ με το εξεταζόμενο, με εκατοντάδες φωτισμένα και στολισμένα τρακτέρ, δεν περιέχουν ίδια πλάνα από παρόμοια γωνία λήψης με το εξεταζόμενο βίντεο.

Σε περαιτέρω έρευνα στα αποτελέσματα της αντίστροφης αναζήτησης, βρήκαμε ίδιο βίντεο με αυτό του ισχυρισμού δημοσιευμένο στο YouTube στις 30 Δεκεμβρίου 2023. Στον τίτλο του βίντεο αποδόθηκε το όνομα ενός χρήστη που είναι “@f.lli_ercoli”.

Μια αναζήτηση στο Google για αυτό το όνομα μας οδήγησε σε έναν λογαριασμό στο Instagram, με το ίδιο όνομα που δημοσίευσε το βίντεο στις 27 Δεκεμβρίου με τα hashtags #alberodinatale #tractorversion, που σημαίνει “χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μορφή τρακτέρ”. Μάλιστα, το βίντεο γνώρισε μεγάλη διάδοση, μαζεύοντας 224.000 likes (τη στιγμή που γράφτηκε το άρθρο).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του λογαριασμού, ο χρήστης εδρεύει στην ιταλική περιφέρεια Marche και ασχολείται με τον αγροτικό τομέα. 

Σε περαιτέρω αναζήτηση στο YouTube, εντοπίσαμε περισσότερα και πιο μακροσκελή βίντεο με παρόμοιες εικόνες από το βίντεο του ισχυρισμού. Στο πρώτο βίντεο, δημοσιευμένο στις 27 Δεκεμβρίου 2023 με τίτλο: Χριστουγεννιάτικο δέντρο με τρακτέρ: ιταλικό ρεκόρ στη Villa Potenza, βλέπουμε 252 τρακτέρ (όπως αναφέρεται στην περιγραφή του) να σχηματίζουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σε άλλο βίντεο αναρτημένο την ίδια ημέρα με τίτλο: Χριστουγεννιάτικο δέντρο με τρακτέρ στη Villa Potenza, φαίνονται παρόμοια πλάνα από τους εορτασμούς στη Villa Potenza. Αναζητώντας στα ιταλικά, βλέπουμε ότι η είδηση καταγράφηκε και από τον εγχώριο Τύπο με τις αναφορές να επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μία παράδοση στη χώρα και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου ετησίως (εδώ, εδώ, εδώ).

Επιπρόσθετα, στα βίντεο παρατηρήσαμε στολισμούς με πάρα πολλά φώτα στα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και φιγούρες και σκούφους του Άγιου Βασίλη, στοιχείο που επίσης μαρτυρά ότι επρόκειτο για χριστουγεννιάτικο εορτασμό και όχι κάποια διαδήλωση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το βίντεο τραβήχτηκε σε κάποια ιταλική περιοχή για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και τα στολισμένα τρακτέρ μπήκαν σε τέτοια διάταξη ώστε να σχηματίσουν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Παρότι στα δύο μεγαλύτερα βίντεο που εντοπίσαμε δεν βρήκαμε την ίδια λήψη με αυτή που υπάρχει στο βίντεο του ισχυρισμού, διακρίνονται ορισμένες σαφείς ομοιότητες με αυτό, που καταδεικνύουν πως το εν λόγω βίντεο είναι από τη Villa Potenza που βρίσκεται στην περιοχή της Marche. Τρεις χαρακτηριστικές ομοιότητες είναι ένας γερανός που φαίνεται στο βάθος, ένα κτίριο με ιδιαίτερη σκεπή που προεξέχει και ένα κεφάλι ανθρώπου σε κοντινή απόσταση.

Τέλος, έχουμε αποστείλει ερώτηση στο προφίλ “@f.lli_ercoli” που ανέβασε το σχετικό βίντεο στο Instagram και θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο μόλις λάβουμε απάντηση.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το βίντεο που χρησιμοποιείται για να τον πλαισιώσει προέρχεται από την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα τη Villa Potenza από την περιοχή Marche. Στο εξεταζόμενο βίντεο δεν απεικονίζονται αγρότες να διαμαρτύρονται αλλά χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί με στολισμένα τρακτέρ να σχηματίζουν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, σε αγροτική εκδήλωση που παραδοσιακά μαζεύει πολύ κόσμο στην Ιταλία.

Στη Γερμανία έγιναν – και συνεχίζονται ακόμη – μεγάλες διαδηλώσεις αγροτών κατά των νέων μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό το βίντεο παρουσιάζεται παραπλανητικά ως να δείχνει εικόνες από αυτές, ενώ στην πραγματικότητα δείχνει εορταστική εκδήλωση στην Ιταλία.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.