Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφίες ΔΕΝ απεικονίζουν αλλοδαπούς ελεγκτές στον προαστιακόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Φωτογραφίες ΔΕΝ απεικονίζουν αλλοδαπούς ελεγκτές στον προαστιακό

21 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Φωτογραφίες απεικονίζουν αλλοδαπούς να εκτελούν χρέη ελεγκτή στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Μετά από επικοινωνία με τη Hellenic Train, στην οποία υπάγεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, διαπιστώθηκε ότι ο εικονιζόμενος, με όνομα χρήστη στο Facebook "Junaid Jaral", δεν ανήκει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Σύμφωνα με το τμήμα εξωτερικών σχέσεων, ο έλεγχος των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από προσωπικό της Hellenic Train, που έχει εκπαιδευτεί για τον σκοπό αυτόν. Επιπλέον, εκπρόσωπος της εταιρείας UNISON, της οποίας το ανακλαστικό γιλέκο φοράει ο εικονιζόμενος, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει συναφθεί σύμβαση με τον προαστιακό για τον έλεγχο εισιτηρίων, συνεπώς "ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος της UNISON που να εκτελούσε χρέη ελεγκτή για τον προαστιακό".

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 αναπαράγονται, τόσο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο, φωτογραφίες που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό που τις συνοδεύουν, απεικονίζουν αλλοδαπούς να εκτελούν χρέη ελεγκτή στον προαστιακό σιδηρόδρομο. Πρόκειται για ανακύκλωση ενός παλαιότερου ισχυρισμού, αφού συναντάμε κοινοποιήσεις του προερχόμενες από τον Μάιο του 2022. Διερευνώντας τις εν λόγω φωτογραφίες, και μετά από επικοινωνία με τους ιθύνοντες, διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ελληνικές ιστοσελίδες και ιστολόγια: voicenews.gr, paratolmosblogspot.com, monomaxoi.com

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Οι φωτογραφίες που αναπαράγονται:

Εντός των δημοσιευμάτων διαβάζουμε:

Κι ενώ οι Έλληνες πεινάνε, αντί το κράτος να εφαρμόσει αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, εισάγει κι άλλους αλλοδαπούς, τους παραχωρεί “ιθαγένεια” και τους βάζει σε θέσεις του δημοσίου, θέσεις που μια Ελληνική οικογένεια μοχθεί για να διεκδικήσει, ώστε να έχει αύριο ρεύμα και ζεστό φαγητό.

Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, εντοπίσαμε την αρχική πηγή των φωτογραφιών. Συγκεκριμένα, προέρχονται από μια ανάρτηση του χρήστη “Junaid Jaral” στο Facebook, στις 11 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγή

Με μια πιο προσεκτική ματιά, παρατηρούμε ότι πάνω στο ανακλαστικό γιλέκο αναγράφεται το λογότυπο UNISON.

Πηγή

Αναζητώντας τον όρο σε μηχανές αναζήτησης, εντοπίζουμε την ομώνυμη εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση και συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων.

Πηγή

Για να εξετάσουμε τον ισχυρισμό, απευθυνθήκαμε τόσο στην παραπάνω εταιρία, όσο και στη Hellenic Train, στην οποία υπάγεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Απαντώντας στο ερώτημα που αποστείλαμε στην UNISON, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρίας μάς διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε συνάφθηκε κάποια σύμβαση με τον προαστιακό σιδηρόδρομο που να προβλέπει τον έλεγχο εισιτηρίων. Επιπλέον, στο σύστημά τους δεν εμφανίζεται κάποιος εργαζόμενος με το όνομα “Junaid Jaral”.

Η απάντηση που λάβαμε:

Αναφορικά με το ερώτημα που μας θέσατε, επανέρχομαι αναφέροντας σας πως η UNISON δεν έχει συνάψει σύμβαση με τον προαστιακό για τον έλεγχο των εισιτηρίων. Συνεπώς, ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος της UNISON που να εκτελούσε χρέη ελεγκτή για τον προαστιακό.
Σημειώνεται επίσης πως το όνομα Junaid Jaral δεν εμφανίζεται στο σύστημα της UNISON, επομένως φαίνεται να μην υπήρξε εργαζόμενος της εταιρείας, εκτός αν τα προσωπικά του στοιχεία διαφέρουν από τα προαναφερθέντα.

Με τη σειρά της, και η Hellenic Train διέψευσε όσα διαμοιράζονται. Πιο αναλυτικά, από το τμήμα εξωτερικών σχέσεων μας εξήγησαν ότι η εταιρία UNISON παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού στην Hellenic Train και όχι ελέγχου εισιτηρίων, καθώς αυτή η αρμοδιότητα ασκείται μόνο από το καταρτισμένο προσωπικό της τελευταίας. Τέλος, ανέφεραν ότι ο “Junaid Jaral”, δεν ανήκει στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Αναλυτικά η απάντηση της Hellenic Train:

Σε σχέση με την παρακάτω αναφορά, σας ενημερώνω ότι η εταιρεία UNISON παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού στην εταιρεία μας και όχι ελέγχου.
Ο έλεγχος εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από προσωπικό της εταιρείας, εκπαιδευμένο για τον σκοπό αυτό. Ο κύριος στον οποίο αναφέρεστε δεν ανήκει στο προσωπικό της εταιρείας.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Μετά από επικοινωνία με τη Hellenic Train, στην οποία υπάγεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, διαπιστώθηκε ότι ο εικονιζόμενος, με όνομα χρήστη στο Facebook “Junaid Jaral” δεν ανήκει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Σύμφωνα με το τμήμα εξωτερικών σχέσεων, ο έλεγχος των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από προσωπικό της Hellenic Train, που έχει εκπαιδευτεί για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, εκπρόσωπος της εταιρείας UNISON, της οποίας το ανακλαστικό γιλέκο φοράει ο εικονιζόμενος, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει συναφθεί σύμβαση με τον προαστιακό για τον έλεγχο εισιτηρίων, συνεπώς “ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος της UNISON που να εκτελούσε χρέη ελεγκτή για τον προαστιακό“.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.