Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ΔΕΝ προσπαθεί να μας περιορίσει τον καφέFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ΔΕΝ προσπαθεί να μας περιορίσει τον καφέ

1 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έκανε έκκληση στον κόσμο να καταναλώνει μόνο δύο με τρία φλιτζάνια καφέ ετησίως, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την βιομηχανία του καφέ.

Συμπέρασμα

Κανένας ομιλητής δεν συνέστησε συγκεκριμένη προτεινόμενη κατά κεφαλήν κατανάλωση. Στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το αποτύπωμα άνθρακα που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα από την παγκόσμια καλλιέργεια καφέ, είχε όμως μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μεταξύ 15 και 19 Ιανουαρίου 2024 στην Ελβετία έχει υπάρξει αντικείμενο αρκετών παραπλανητικών ισχυρισμών. Ένας από αυτούς υποστηρίζει πως στην Σύνοδο Κορυφής δόθηκε η οδηγία στον γενικό πληθυσμό να περιορίσει την ετήσια κατανάλωση καφέ του στα δύο με τρία φλιτζάνια, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει η βιομηχανία στην κλιματική κρίση. Αυτή η σύσταση όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: anazitiseis.gr, oimaskespeftoun.blogspot.com, apagoreuetai-group.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε ένα σύντομο βίντεο που διαμοιράζεται και προέρχεται από τα λόγια του Hubert Keller σε πάνελ συζήτησης της Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιανουαρίου 2024. Μπορείτε να βρείτε όλη την συζήτηση εδώ. Το κομμάτι που αφορά τον ισχυρισμό αρχίζει στο σημείο 24:35.

“Βασικά, ο καφές που όλοι μας πίνουμε εκπέμπει περίπου 15 με 20 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο καφέ. Οπότε, πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι κάθε φορά που πίνουμε καφέ, βασικά διοχετεύουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένας από τους λόγους είναι ότι ο περισσότερος καφές παράγεται από μονοκαλλιέργειες, και η μονοκαλλιέργεια επίσης επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Η ποιότητα αυτών των περιουσιακών στοιχείων της φύσης επιδεινώνεται αρκετά γρήγορα […]”

Όπως προκύπτει, από το ίδιο το βίντεο που αναπαράγεται, δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη σύσταση για τον βαθμό που πρέπει να περιορίσει ο καθένας την προσωπική του κατανάλωση καφέ. Το ίδιο ισχύει και για το βίντεο που περιέχει ολόκληρη τη συζήτηση, στο οποίο ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος η σκέψη του Keller.

Ο ίδιος μάλιστα κλείνει την απάντηση που δίνει στην συζήτηση, όχι ζητώντας από τον κόσμο πρακτικά να κόψει τον καφέ αλλά με ιδέες για την προσαρμογή της παραγωγής καφέ σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον πρότυπα:

“Η ευκαιρία είναι βασικά να φέρουμε κεφάλαια για απόδοση σε αυτή την αλυσίδα αξίας, να αποκτήσουμε ή να μισθώσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία καφέ, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μονοκαλλιέργειας καφέ, για να τα μετατρέψουμε σε ένα αναγεννητικό μοντέλο αγροδασοπονίας. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουμε ουσιαστικά ένα κλιματικό και ένα φυσικό πλεονέκτημα, το οποίο θα έχει μεγάλη αξία για αυτά τα μέρη της αλυσίδας αξίας που μπορούν να ενσωματώσουν αυτά τα κλιματικά και φυσικά πλεονεκτήματα και να καταλήξουμε ουσιαστικά σε φυτείες καφέ που είναι πλήρως αναγεννητικές, που δεσμεύουν άνθρακα, που είναι θετικές για τη φύση, που αποκαθιστούν τη βιοποικιλότητα και που βασικά δημιουργούν καλύτερη αξία για ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χωρίς στην πραγματικότητα ο καταναλωτής να πληρώνει περισσότερα για τον καθημερινό καφέ του.

Ακόμη, η εκτίμηση της εκπομπής 15 με 20 τόνων διοξειδίου του άνθρακα για κάθε τόνο καφέ επαναλαμβάνεται και από άλλες πηγές. Έρευνα του 2020 στο ακαδημαϊκό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης Geo: Geography and Environment, που εξετάζει το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στον καφέ, φτάνει σε παρόμοιο συμπέρασμα. Σύμφωνα με την έρευνα, για καφέ που παράγεται στην Βραζιλία και το Βιετνάμ και εξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αναλογία αποτυπώματος προς τον ίδιο τον καφέ είναι 15,33, με απόκλιση 0,72 μονάδων.

Η “είδηση” φαίνεται να ξεκίνησε από άρθρο με τίτλο “Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κηρύσσει πόλεμο στον καφέ” που ανέβηκε στην αναξιόπιστη αμερικανική ιστοσελίδα The People’s Voice, δημοσιεύματα της οποίας έχουμε καταρρίψει αρκετές φορές στο παρελθόν (εδώ, εδώ και εδώ μερικά παραδείγματα). Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει βεβαρημένο ιστορικό παραγωγής ψευδών ειδήσεων και τίτλοι που προέρχονται από αυτή χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με αυξημένη επιφύλαξη.

Συμπέρασμα

Κανένας ομιλητής στην Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δεν ζήτησε την μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης καφέ στα δύο με τρία φλιτζάνια ετησίως. Ο Hubert Keller μίλησε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει η βιομηχανία καφέ στον πλανήτη μέσω εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όμως η πρότασή του για τη λύση του προβλήματος βασίστηκε στην ιδέα ενός αναγεννητικού μοντέλου δασοπονίας. Η “είδηση” των δύο με τριών φλιτζανιών καφέ ξεκίνησε από αμερικανική ιστοσελίδα που συχνά διαμοιράζει ψευδείς ειδήσεις.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης