Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι Ελεγκτές Γεγονότων ΔΕΝ μπορούν να διαγράψουν περιεχόμενο και λογαριασμούς από τις πλατφόρμες της MetaΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι Ελεγκτές Γεγονότων ΔΕΝ μπορούν να διαγράψουν περιεχόμενο και λογαριασμούς από τις πλατφόρμες της Meta

6 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Κατά καιρούς εμφανίζονται άρθρα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο με τον ισχυρισμό πως οι Ελεγκτές Γεγονότων (fact-checkers), όπως τα Ελληνικά Hoaxes, “κατεβάζουν” αναρτήσεις από το Facebook και τις άλλες πλατφόρμες της Meta κατά το δοκούν. Ο ισχυρισμός αυτός παρερμηνεύει αρκετά τόσο για τον ρόλο που έχουν οι ελεγκτές γεγονότων, όσο και για τις δυνατότητές τους.

Παραδείγματα αναρτήσεων και δημοσιεύσεων: imerodromos.gr

Ο ρόλος των ελεγκτών γεγονότων

Οι δυνατότητες και οι υποχρεώσεις των Ελεγκτών Γεγονότων που συνεργάζονται με την Meta είναι πολύ συγκεκριμένες. Όπως “προδίδει” και ο τίτλος τους, σκοπός είναι ο εντοπισμός και η κατάρριψη ψευδών ειδήσεων, και όχι άκριτα οτιδήποτε “δεν τους αρέσει”. Οι παρεμβάσεις των Ελεγκτών, λοιπόν, βασίζονται στην ύπαρξη ξεκάθαρων ισχυρισμών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η διάψευσή τους γίνεται μέσα από άρθρα με την παρουσίαση όλων των απαραίτητων στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο ισχυρισμός δεν στέκει και δεν αφήνουν περιθώρια για εναλλακτικά σενάρια. 

Οι ψευδείς ισχυρισμοί χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με την φύση τους (ψευδής ισχυρισμός, μερικώς ψευδές, έλλειψη θεματικού περιεχομένου, τροποποιημένη φωτογραφία ή βίντεο, σάτιρα). Η συνεργασία της Meta με τις Πιστοποιημένες Ομάδες από το Διεθνές Δίκτυο Διασταύρωσης Ειδήσεων (IFCN), εξασφαλίζει την δυνατότητα εξέτασης των αναφορών των χρηστών για ψευδές περιεχόμενο και την δυνατότητα αξιολόγησης των αναρτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι χρήστες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε αξιολογημένες αναρτήσεις, με την διαφορά πως πρέπει να κάνουν κλικ για να δουν την κάθε ανάρτηση. Οι Ελεγκτές Γεγονότων δεν έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν αναρτήσεις, φωτογραφίες, βίντεο, σχόλια ή προφίλ από το Facebook, το Instagram, ή οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, όσο επιβλαβές και αν είναι το περιεχόμενό της.

Παράδειγμα αξιολογημένης δημοσίευσης:

Όπως γίνεται φανερό, η φωτογραφία της δημοσίευσης έχει όντως θολώσει από τη Meta, και ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να μάθει γιατί έχει αξιολογηθεί, να ανακατευθυνθεί στο αντίστοιχο άρθρο των Eλεγκτών, αλλά και να δει την ίδια την δημοσίευση εφόσον το επιθυμεί. Επανειλημμένες αξιολογήσεις από Ελεγκτές Γεγονότων μπορεί να επιφέρουν κυρώσεις στον εκάστοτε λογαριασμό, αυτές όμως προέρχονται από την Meta και όχι από τον fact-checking οργανισμό. Οι όροι της συνεργασίας των Ελεγκτών Γεγονότων με την Meta περιγράφονται με περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα “Πληροφορίες για τη διασταύρωση ειδήσεων στο Facebook και στο Instagram“.

Οι όροι της κοινότητας

Ένα παρεμφερές αλλά εξίσου σημαντικό πεδίο της σχέσης χρηστών με την πλατφόρμα είναι οι όροι της κοινότητας. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων αποτελεί μόνο ένα κομμάτι από τις παραβιάσεις στις οποίες μπορεί να υποπέσει ένας χρήστης. Περιπτώσεις μη επιτρεπτού περιεχομένου περιλαμβάνουν προώθηση εγκληματικών πράξεων, επίδειξη αυτοτραυματισμού, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, εκφράσεις μίσους και παρεμφερείς συμπεριφορές (εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους όρους).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ξανά πως οι Ελεγκτές Γεγονότων δεν έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν περιεχόμενο οποιασδήποτε μορφής από τις πλατφόρμες, και ούτε η πλατφόρμα καθαυτή διαγράφει αναρτήσεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Όμως, οι διαγραφές από την Meta δύνανται να επέλθουν για άλλες, σοβαρότερες παραβάσεις.

Οι Ελεγκτές Γεγονότων δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο με τις όποιες ποινές προέλθουν από την πλατφόρμα για παραβιάσεις των όρων της κοινότητας, ακόμη και όταν η ποινή σχετίζεται με διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς ο ρόλος τους σταματάει στην αξιολόγηση των δημοσιεύσεων.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι αξιολογήσεις της πλατφόρμας είναι αλάνθαστες. Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από αλγόριθμο που έχει προγραμματιστεί να εντοπίζει προβληματικό περιεχόμενο, ο οποίος φυσικά μπορεί να υποπέσει σε λάθη. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι Ελεγκτές Γεγονότων δεν έχουν καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Ο κάθε χρήστης μπορεί να υποβάλει ένσταση στην πλατφόρμα και να εξεταστεί ξανά η κάθε περίπτωση.

Περισσότερες πληροφορίες για την συνεργασία συγκεκριμένα των Ελληνικών Hoaxes με την Meta μπορείτε να δείτε εδώ.

Συμπέρασμα

Ο ρόλος των Ελεγκτών Γεγονότων αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι του ελέγχου που ασκείται στην πλατφόρμα. Οι Ελεγκτές Γεγονότων εντοπίζουν περιπτώσεις παραπληροφόρησης, τις καταρρίπτουν και αξιολογούν τις δημοσιεύσεις που τις διαμοιράζουν, χωρίς όμως να έχουν την δύναμη να διαγράψουν περιεχόμενο, από αναρτήσεις μέχρι προφίλ. Άλλες πτυχές των περιορισμών που επιβάλλονται στους χρήστες, όπως η απαγόρευση κακοποιητικού, παράνομου, βίαιου ή σεξουαλικού περιεχομένου δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των fact-checkers και μόνο η ίδια η πλατφόρμα μπορεί να επιβάλει σχετικές κυρώσεις.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης