Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ δείχνει αγρότες με τρακτέρ να προστατεύουν τα σύνορα του ΤέξαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ δείχνει αγρότες με τρακτέρ να προστατεύουν τα σύνορα του Τέξας

8 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει αγρότες με τρακτέρ στις ΗΠΑ να προστατεύουν τα σύνορα του Τέξας.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δείχνει αγρότες να διαμαρτύρονται στο Forchtenberg της Γερμανίας στα μέσα Ιανουαρίου 2024 για τα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις αγροτικές επιδοτήσεις. Δεν σχετίζεται με την εξελισσόμενη αντιπαράθεση για τα σύνορα του Τέξας.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο απεικονίζεται πλήθος από αγρότες με τρακτέρ σε κάποια κινητοποίηση – διαδήλωση. Αυτό συνοδεύεται με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για πρωτοβουλία Αμερικανών αγροτών που πήγαν να διαφυλάξουν τα σύνορα με το Μεξικό στο Τέξας. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής, καθώς το βίντεο δείχνει μια διαμαρτυρία αγροτών στη Γερμανία.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: pronews.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Το εξεταζόμενο βίντεο: 

Πλαίσιο

Ο ισχυρισμός διαμοιράστηκε εν μέσω της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης που επικρατεί στις ΗΠΑ αναφορικά με το μεταναστευτικό (πηγή 1, πηγή 2). Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, έχει έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, θέλοντας να διατηρήσει τα συρματοπλέγματα στα σύνορα και να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών. 

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ μπορούν να απομακρύνουν το συρματόπλεγμα που έχουν εγκαταστήσει αξιωματούχοι του Τέξας κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικό (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4, πηγή 5, πηγή 6).

Το Τέξας, παρόλα αυτά, συνέχισε να οχυρώνει τις όχθες του Ρίο Γκράντε. Μάλιστα, μία ομάδα πολιτών ονόματι “Ο στρατός του Θεού” (“God’s Army”) ξεκίνησε με φορτηγά, βαν και αυτοκίνητα την πορεία προς το Τέξας για να διαδηλώσει κατά της “εισβολής”, όπως λέει, των μεταναστών και να απαιτήσει νέους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί αναφορικά με την αντιπαράθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και τον κυβερνήτη του Τέξας, καταρρίφθηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα μας εδώ κι εδώ.

Διαμαρτυρίες αγροτών

Ομάδες αγροτών από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, οι Κάτω Χώρες και προσφάτως η Ελλάδα, πραγματοποίησαν μεγάλες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες ως απάντηση στις κυβερνητικές πολιτικές που αποσκοπούν στον περιορισμό της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4, πηγή 5).

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Γερμανία ανακοίνωσε μειώσεις των επιδοτήσεων για το γεωργικό ντίζελ και αύξηση των φόρων για τα πετρελαιοκίνητα και αγροτικά οχήματα στο πλαίσιο των σχεδίων εξοικονόμησης πόρων για τον προϋπολογισμό του 2024. Σε απάντηση, οι αγρότες σε όλη τη Γερμανία πραγματοποίησαν διαδηλώσεις κατά των πολιτικών αυτών, ζητώντας την ανατροπή τους. Κατά τη διάρκεια αυτών απέκλεισαν δρόμους σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Κολωνία και η Βρέμη, καθώς και βασικά λιμάνια στα βόρεια της χώρας.

Τι ισχύει 

Ο ισχυρισμός διαμοιράστηκε αρχικά στο εξωτερικό με ανάρτηση στο X να συγκεντρώνει πάνω από 232.000 προβολές.

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας έφερε ως αποτέλεσμα παρόμοιο βίντεο που τράβηξε ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Schöntal TV στις 14 Ιανουαρίου 2024 σε μια διαμαρτυρία στο Forchtenberg στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης

Ο τίτλος αναφέρει: 

Διαμαρτυρία αγροτών στο Forchtenberg 

Στη λεζάντα αναγράφεται: 

Στις 14 Ιανουαρίου 2024, περίπου 500 αγρότες διαμαρτυρήθηκαν στους αμπελώνες του Forchtenberg στην περιοχή Hohenlohe κατά της τρέχουσας πολιτικής λιτότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το ίδιο βίντεο βρίσκουμε και στο Tik Tok, δημοσιευμένο επίσης στις 14 Ιανουαρίου 2024, ενώ παρόμοιο κλιπ βιντεοσκοπημένο από διαφορετική γωνία λήψης βρίσκεται στο X την ίδια ημέρα εδώ κι εδώ.

Έπειτα από περαιτέρω αναζήτηση εντοπίζεται το ίδιο ακριβώς βίντεο με αυτό που διαμοιράστηκε στον ισχυρισμό, διάρκειας 13 δευτερολέπτων. Το συγκεκριμένο κλιπ αναρτήθηκε στο YouTube στις 20 Ιανουαρίου 2024 με τίτλο: 

Forchtenberg 19.01

Στη λεζάντα αναφέρει: 

Τι εντυπωσιακή δράση στο Forchtenberg

Παρακάτω παραθέτουμε χαρακτηριστικά καρέ με ομοιότητες από το βίντεο του ισχυρισμού με αυτό του Schöntal TV στο YouTube, που μαρτυρούν πως αυτό προέρχεται από το Forchtenberg της Γερμανίας και τις διαδηλώσεις αγροτών και όχι από αγρότες που πήγαν να προφυλάξουν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό στο Τέξας.

Στιγμιότυπα οθόνης από το βίντεο του Scnöntal TV και το βίντεο του ισχυρισμού

Επικοινωνήσαμε με τη Συνοριοφυλακή των ΗΠΑ ώστε να μας ενημερώσουν αν πράγματι συνέβη μία τέτοια παρέμβαση από αγρότες στο Τέξας και θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο μόλις λάβουμε απάντηση. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αναφορά από διεθνή Μέσα για μία τέτοια δράση από αγρότες στο Τέξας.

Τέλος, παρόμοιος ισχυρισμός καταρρίφθηκε πρόσφατα από το PolitiFact, ενώ ο ίδιος ισχυρισμός καταρρίφθηκε από το τμήμα ελέγχου γεγονότων του AFP και το LogicallyFacts.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το εν λόγω κλιπ προέρχεται από ένα μεγαλύτερο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube από τον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Schöntal TV και δείχνει διαμαρτυρία αγροτών κατά της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στις 14 Ιανουαρίου 2024 στο Forchtenberg της Γερμανίας. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.