Ποιοι είμαστε
Αρχική Υποστήριξε ο Τραμπ θεωρία συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου;ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Υποστήριξε ο Τραμπ θεωρία συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου;

8 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Τραμπ αρνείται τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αρνήθηκε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αφού στο επίμαχο βίντεο τα λόγια του βγαίνουν εκτός θεματικού πλαισίου. Παρακολουθώντας το πλήρες βίντεο της ομιλίας του, ο Τραμπ αναφέρεται στην περίοδο της Προεδρίας του και στο μέτρο “Trump Travel Ban” που είχε εισάγει, υποστηρίζοντας ότι το διάστημα εκείνο δεν είχαν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ή επιθέσεις που συμβαίνουν σε άλλες χώρες.

Σε βίντεο που αναπαράγεται από τα τέλη Ιανουαρίου 2024 συναντάμε τον ισχυρισμό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, τροφοδοτώντας τη θεωρία συνωμοσίας που θέλει το τρομοκρατικό χτύπημα να είναι δουλειά εκ των έσω. Όπως θα φανεί στη συνέχεια, τα λόγια του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου έχουν ληφθεί εκτός πλαισίου, γεγονός που λειτουργεί παραπλανητικά. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: oimaskespeftoun.blogspot.com, deltio11.blogspot.com

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πίσω από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001» – Τραμπ
«Μου έκλεισαν το στόμα για τέσσερα χρόνια, αλλά τώρα σας λέω: δεν έγινε επίθεση στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.  Δεν υπήρξε τέτοια επίθεση όπως μας έδειξαν, και το γεγονός ότι άλλες χώρες συμμετείχαν σε αυτήν.  Αλλά τελικά παρασυρθήκαμε σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.  Ξοδέψαμε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, σκοτώσαμε εκατομμύρια ανθρώπους.  Και τι πετύχαμε;  Τίποτα.  Πήραμε μόνο θάνατο και αίμα.  Αυτό είναι ντροπή!», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ.

Στις 22 Ιανουαρίου 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στην πόλη Laconia του New Hampshire στο πλαίσιο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών για την ανάδειξη αντιπροσώπου για τις Προεδρικές εκλογές του 2024. Μετά την εκλογική του νίκη στην Αϊόβα λίγες ημέρες νωρίτερα, και την απόσυρση του έτερου υποψηφίου, Ron DeSantis, μοναδική αντίπαλος του 77χρονου πρώην Προέδρου έχει απομείνει η Nikki Haley

Η επόμενη ημέρα εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τον Τραμπ, ο οποίος επικράτησε με 11 μονάδες κατά της αντιπάλου του, σε μια Πολιτεία ανεξάρτητων ψηφοφόρων που η Haley επένδυσε πολύ χρόνο και χρήμα, ενώ με ενδεχόμενη νίκη θα μπορούσε να ανατρέψει την εκλογική κούρσα.

Από την ομιλία του Τραμπ, απόσπασμα της οποίας εξετάζουμε, δεν έλειψαν οι εκκεντρικές δηλώσεις, καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε ότι θα ελευθερώσει τους εισβολείς της 6ης Ιανουαρίου 2021, αναφερόμενος στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Ψάχνοντας το βίντεο που μας απασχολεί, παρατηρούμε ότι προέρχεται από την ομιλία του Τραμπ στο New Hampshire, όμως έχει ληφθεί εκτός θεματικού πλαισίου, με αποτέλεσμα να προκαλεί παραπλανητικές εντυπώσεις, δεδομένου ότι οι θεωρίες συνωμοσίας της 11ης Σεπτεμβρίου είναι από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως. Βλέποντας το πλήρες βίντεο της ομιλίας, γίνεται αντιληπτό ότι  ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατηγορεί τη Nikki Haley ότι συμμάχησε με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά της αυστηρής συνοριακής πολιτικής που ακολούθησε κατά το διάστημα της διακυβέρνησής του. Στη συνέχεια εξηγεί ότι λόγω αυτής της πολιτικής, δεν είχαν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Πιο αναλυτικά, κάνει μνεία στο επονομαζόμενο μέτρο “Trump Travel Ban”, που σύντομα μετονομάστηκε σε “Muslim Ban” από τους επικριτές του. Το μέτρο αυτό αρχικά απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ σε ανθρώπους προερχόμενους από κυρίως μουσουλμανικές χώρες, ενώ στη συνέχεια αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για την είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.

Παραθέτουμε το επίμαχο απόσπασμα, με όσα προηγήθηκαν:

Μετάφραση: Η Nikki αντιτάχθηκε στο συνοριακό μου τείχος, μας πολέμησε για το συνοριακό τείχος, καταδίκασε τις αυστηρές συνοριακές πολιτικές μου το 2016. Μαχαίρωσε πισώπλατα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνοντας το μέρος του Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα, τον έχετε ακούσει ποτέ; Έχετε ακούσει ποτέ για τον κύριο; Κατά της ταξιδιωτικής απαγόρευσης Τραμπ, η οποία μας κράτησε πραγματικά ασφαλείς. Ξέρετε, όταν ήμουν εκεί (στον Λευκό Οίκο), τέσσερα χρόνια, ήθελα να μιλήσω τόσο πολύ. Δεν είχαμε τρομοκρατία. Δεν είχαμε επιθέσεις. Δεν είχαμε τίποτα και είχαμε την ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ και την ονομάσαμε τρομοκρατική απαγόρευση. Σωστά; Θέλαμε να σταματήσουμε την τρομοκρατία από το να έρθει στη χώρα μας, αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω γι’ αυτό γιατί δεν ήθελα να το κάνω αυτό, και μετά την επόμενη μέρα κάτι να συμβεί.
Έτσι, πέρασα τέσσερα χρόνια κρατώντας το στόμα μου κλειστό για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά τώρα μιλάω γι’ αυτό όλη την ώρα. Δεν είχαμε επιθέσεις. Δεν είχαμε Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Δεν είχαμε τις επιθέσεις που είδατε, και βεβαίως που βλέπετε σε άλλες χώρες.
Και, παρεμπιπτόντως, τώρα εμπλεκόμαστε και πάλι στη Μέση Ανατολή. Κοιτάξτε τι συμβαίνει. Εμπλέκεστε. Πάμε πάλι στη Μέση Ανατολή. Ξοδέψαμε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, σκοτώσαμε εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας πλευράς, της δικής τους πλευράς, εκατομμύρια ανθρώπους, 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ξέρετε τι πήραμε; Τίποτα. Τίποτα. Πήρατε θάνατο, πήρατε αίμα. Δεν πήρατε τίποτα.
Και απλά, ξοδέψαμε το αίμα μας και τους πόρους μας, όπως λένε, το αίμα μας και τους πόρους μας. Το αίμα μας είναι πιο σημαντικό από τους πόρους μας. Είναι κρίμα. Είναι ντροπή. Νίκησα τον ISIS. Έχετε δίκιο. Σ’ ευχαριστώ που μου το είπες αυτό. Έχεις δίκιο. Ήμουν έτοιμος να το πω, αλλά πολύ καλά. Είναι έξυπνος, αυτός εδώ. Σ’ ευχαριστώ. Τα καταφέραμε, νικήσαμε τον ISIS. Υποτίθεται ότι θα έπαιρνε τέσσερα με πέντε χρόνια. Το κάναμε σε τέσσερις μήνες, θα έλεγα. Τέσσερις μήνες. Εκατό τοις εκατό του χαλιφάτου του ISIS.

Συμπέρασμα

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αρνήθηκε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αφού στο επίμαχο βίντεο τα λόγια του βγαίνουν εκτός θεματικού πλαισίου. Παρακολουθώντας το πλήρες βίντεο της ομιλίας του, ο Τραμπ αναφέρεται στην περίοδο της Προεδρίας του και στο μέτρο “Trump Travel Ban” που είχε εισάγει, υποστηρίζοντας ότι το διάστημα εκείνο δεν είχαν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ή επιθέσεις που συμβαίνουν σε άλλες χώρες.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.