Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει το πλοίο Marlin Luanda μετά την επίθεση των ΧούθιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει το πλοίο Marlin Luanda μετά την επίθεση των Χούθι

9 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda, μετά την επίθεση των Χούθι

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Τόσο το βίντεο, όσο και οι φωτογραφίες που αναπαράγονται, δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση των Χούθι στο βρετανικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο Marlin Luanda, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2024. Τα τέσσερα διαφορετικά περιστατικά που απεικονίζονται είναι προγενέστερα. Ενδεικτικά, δύο από αυτά χρονολογούνται στο 2022, ένα στο 2018 και το τελευταίο στο 2002.

Μετά την πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσαν οι Χούθι στο βρετανικών συμφερόντων πετρελαιοφόρο Marlin Luanda, αναπαράγεται ένα βίντεο και ένα κολάζ τριών φωτογραφιών που υποτίθεται ότι απεικονίζει το αποτέλεσμα της επίθεσης, με το πλοίο να φλέγεται. Όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια, ωστόσο, το αναπαραγόμενο οπτικοακουστικό υλικό δεν σχετίζεται με την συγκεκριμένη επίθεση, αφού προέρχεται από παλαιότερα περιστατικά. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: zougla.gr, enikos.gr, newbase.gr, taxalia.blogspot.com, news.makedonias.gr, prevezapost.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Στις 26 Ιανουαρίου 2024, το υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ πετρελαιοφόρο Marlin Luanda, ιδιοκτησίας βρετανικής εταιρίας, καθώς διάβαινε τον Κόλπο του Άντεν κατευθυνόμενο προς την Ερυθρά Θάλασσα, δέχτηκε πυραυλική επίθεση. Λίγο αργότερα, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την παραπάνω ενέργεια, λέγοντας ότι “αποτελεί απάντηση για την αμερικανοβρετανική επιθετικότητα”. Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, Αμερική και Αγγλία βομβάρδισαν στρατηγικής σημασίας στόχους των Χούθι στην Υεμένη, μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα των τελευταίων κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. 
Ο Υπουργός Άμυνας της Αγγλίας, Grant Shapps αποκάλεσε την ενέργεια των Χούθι “απαράδεκτη και παράνομη” τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Πηγή

Μετάφραση: Αυτή η απαράδεκτη και παράνομη επίθεση στη θαλάσσια ναυτιλία είναι η πιο πρόσφατη σε βάρος αθώων ανθρώπων και του παγκόσμιου εμπορίου.
Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτόν τον σκοπό όπως πάντα.

Από την επίθεση δεν προέκυψαν τραυματίες, η φωτιά που προκλήθηκε κατασβέστηκε και το πλοίο συνέχισε την πορεία του προς ασφαλές λιμάνι.

Το ακριβές σημείο που έλαβε χώρα το συμβάν βρίσκεται 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Aden της Υεμένης, σε διεθνή ύδατα.

Πηγή

Τι ισχύει

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Για την εξέταση του διαμοιραζόμενου οπτικοακουστικού υλικού, απομονώσαμε διαφορετικά καρέ του βίντεο, καθώς εντοπίζονται φωτογραφίες που αντιστοιχούν σε διαφορετικά μεταξύ τους περιστατικά.

Ερευνώντας με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας τα αρχικά πλάνα, εντοπίζουμε δημοσιεύματα εντός των οποίων υπάρχει υλικό το οποίο ταιριάζει απόλυτα με όσα βλέπουμε στο βίντεο. Επιπλέον, γίνεται αντιληπτό πως οι σκηνές αυτές προέρχονται από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν προκλήθηκε φωτιά σε πλοίο στο λιμάνι της Σάρτζα, πόλης που βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ως αποτέλεσμα, προκλήθηκαν ζημιές σε περισσότερα από 100 οχήματα που βρίσκονταν εντός του πλοίου, χωρίς όμως να σημειωθούν τραυματισμοί. 

Εικόνα 1

Στο τρίτο δευτερόλεπτο του βίντεο, το πλάνο αλλάζει και βλέπουμε την παρακάτω φωτογραφία:

Ακολουθώντας την ίδια μέθοδο με πριν, εντοπίζουμε ένα άρθρο στον ιστότοπο της ιαπωνικής αθλητικής εφημερίδας Sponichi. Εκεί, αφού εντοπίσουμε τη φωτογραφία, διαβάζουμε ότι πρόκειται για ένα συμβάν που εκτυλίχθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο λιμάνι της ιαπωνικής πόλης Nishiizu. Το σκάφος αναψυχής “Koshinmaru”, που άνηκε στον Ιάπωνα καλλιτέχνη Yuzo Kozakura, τυλίχθηκε στις φλόγες. Δεν υπήρξαν τραυματίες, καθώς την ώρα της πυρκαγιάς ουδείς επέβαινε στο σκάφος.

Εικόνα 2

Στο 7ο δευτερόλεπτο, εμφανίζεται μία άλλη φωτογραφία, αυτήν τη φορά προερχόμενη από τον Οκτώβριο του 2022 (εδώ, εδώ, εδώ). Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Οκτωβρίου 2022, το φορτηγό πλοίο Orion Leader, καθώς έπλεε στην Ερυθρά θάλασσα με προορισμό τη Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, έλαβε σήματα κινδύνου από το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ TSS Pearl που φλεγόταν. Λαμβάνοντας οδηγίες από το Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης της Jeddah, το Orion Leader κατάφερε να περισυνελλέξει όλο το πλήρωμα του φλεγόμενου TSS Pearl και να το μεταφέρει με ασφάλεια στο έτερο πλοίο “Άγιος Δημήτριος” που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης. Εν συνεχεία, τα 25 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της πόλης Jazan, ενώ το πλοίο τους βούλιαξε, σύμφωνα με αναφορές, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του λιμανιού του Σουδάν.

Εικόνα 3

Στα επόμενα δευτερόλεπτα, και μέχρι το τέλος του βίντεο, βλέπουμε την παραπάνω εικόνα.

Η συγκεκριμένη εικόνα αντιστοιχεί σε φωτογραφία που είναι ακόμα πιο παλιά, καθώς χρονολογείται από τη 1η Οκτωβρίου 2002, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της έρευνας. Στην φωτογραφία αυτή απεικονίζεται το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Diamond Princess”, το οποίο βρισκόταν υπό κατασκευή στα ναυπηγεία του Ναγκασάκι, στην Ιαπωνία. Η φωτιά ξέσπασε από εργασίες συγκόλλησης που πραγματοποιούνταν εκείνη την στιγμή και χρειάστηκαν 36 ώρες για την πλήρη κατάσβεσή της. Ο απολογισμός έδειξε ότι παρόλο που στη φωτιά καταστράφηκε το 40% της κατασκευής, σημαντικά μέρη του πλοίου, όπως ο κινητήρας και άλλα εξαρτήματα παρέμειναν άθικτα. 

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Τόσο το βίντεο, όσο και οι φωτογραφίες που αναπαράγονται, δεν έχουν καμία σχέση με την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο βρετανικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο Marlin Luanda, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2024. Τα τέσσερα διαφορετικά περιστατικά που απεικονίζονται είναι προγενέστερα. Ενδεικτικά, δύο από αυτά χρονολογούνται στο 2022, ένα στο 2018 και το τελευταίο στο 2002.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.