Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί γύρω από την καταγωγή άνδρα που έσπρωξε γυναίκα σε συρμόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί γύρω από την καταγωγή άνδρα που έσπρωξε γυναίκα σε συρμό

13 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Μουσουλμάνος πρόσφυγας στις Βρυξέλες, έσπρωξε μία γυναίκα προς διερχόμενο τρένο, σύμφωνα με τις αρχές.

Συμπέρασμα

Επίσημες πληροφορίες από τις αρχές επιβεβαιώνουν ότι ο δράστης είναι 23χρονος γαλλικής καταγωγής με το όνομα Benjamin P. Ο νεαρός κατάγεται από ένα χωριό στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, στα σύνορα με το Βέλγιο, και ήταν ήδη γνωστός στις αρχές από πρότερες δραστηριότητές του.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται βίντεο που απεικονίζει τη στιγμή που ένας άνδρας σπρώχνει μια γυναίκα μπροστά από ένα κινούμενο τραίνο. Ο ισχυρισμός που διαμοιράστηκε σχετίζεται με την καταγωγή και την ιδιότητα του άνδρα, ο οποίος παρουσιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μουσουλμάνος πρόσφυγας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Παραδείγματα δημοσιευμάτων: pronews.gr, happenednow.gr

Παράδειγμα ανάρτησης:

Τι ισχύει

Προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω χρησιμοποιήσαμε το InVID-WeVerify και, μέσα από τη διεξαγωγή αντίστροφης αναζήτησης εικόνων από καρέ του υλικού, εντοπίσαμε το βίντεο που κοινοποιήθηκε στα social media και επαληθεύσαμε την ημερομηνία λήψης του.  Όπως προκύπτει, το υπό εξέταση βίντεο έχει ληφθεί το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου του 2022 στο σταθμό του μετρό Rogier στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.

Η είδηση κοινοποιήθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο από τον προσωπικό λογαριασμό του ραδιοφωνικού παραγωγού Στέφανου Δαμιανίδη (ο οποίος έχει διαμοιράσει παραπλανητικούς ισχυρισμούς στο παρελθόν) στο Χ (πρώην Twitter) και στη συνέχεια κυκλοφόρησε και από κάποιες ιστοσελίδες. Το περιστατικό αφορά την σύλληψη ενός άνδρα που έσπρωξε μια γυναίκα μπροστά από ένα διερχόμενο συρμό. Η 55χρονη γυναίκα, Maria P., υπέστη μονάχα μικρούς τραυματισμούς από την πτώση καθώς ο οδηγός του τραίνου πρόλαβε να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης [πηγή].

Σύμφωνα με πολλαπλά τοπικά δημοσιεύματα, πρόκειται για 23χρονο άνδρα γαλλικής καταγωγής με ονομασία Benjamin P., ο οποίος κατάγεται από ένα χωριό στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, στα σύνορα με το Βέλγιο και είναι προηγουμένως γνωστός στην αστυνομία [πηγή 1][πηγή 2]. Σε ανακοίνωση που δόθηκε στο CNN, η εισαγγελία των Βρυξελλών επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία είχε κληθεί στο σταθμό του μετρό γύρω στις 19:45 τοπική ώρα.

Ο άνδρας συνελήφθη λίγο αργότερα σε άλλο σταθμό του μετρό και παρουσιάστηκε το Σάββατο στον ανακριτή, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες για «απόπειρα ανθρωποκτονίας». Λίγο μετά το περιστατικό, ο δικηγόρος του νεαρού δήλωσε ότι ο 23χρονος δεν είχε συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει. Στη συνέχεια, ορίστηκε από το δικαστήριο η διεξαγωγή ψυχιατρικής αξιολόγησης του ατόμου όσο βρiσκόταν υπό κράτηση [πηγή]. Μέσα στο καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία των Βρυξελλών που έγιναν γνωστές στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο 23χρονος νεαρός τοποθετήθηκε σε εξειδικευμένο κέντρο ύστερα από παρέμβαση του Συμβουλίου της Επαρχίας των Βρυξελλών [πηγή].

Συμπέρασμα

Επίσημες πληροφορίες από τις αρχές επιβεβαιώνουν ότι ο δράστης είναι 23χρονος γαλλικής καταγωγής με το όνομα Benjamin P. Ο νεαρός κατάγεται από ένα χωριό στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, στα σύνορα με το Βέλγιο, και ήταν ήδη γνωστός στις αρχές από πρότερες δραστηριότητές του.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.