Ποιοι είμαστε
Αρχική Deepfake βίντεο με δηλώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους ΚούρδουςΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Deepfake βίντεο με δηλώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους Κούρδους

20 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει δηλώσεις υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο δημιουργός του, ενώ υπάρχουν στοιχεία σε αυτό που κάνουν εμφανές πως είναι ψηφιακά τροποποιημένο. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προέβη σε τέτοιες δηλώσεις για τους Κούρδους.

Ένα βίντεο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα social media έχοντας φαινομενικά ως πρωταγωνιστή τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, και εκ νέου υποψήφιο για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό παρουσιάζεται ο Τραμπ να κάνει δηλώσεις στήριξης προς τους Κούρδους, λέγοντας πως σε περίπτωση επανεκλογής του θα στηρίξει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Το βίντεο αυτό, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και δεν είναι πραγματικό.

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Το βίντεο:

Τι ισχύει

Στο εξεταζόμενο βίντεο διάρκειας 17″ ο Τραμπ φαίνεται να δηλώνει: 

«Ήρθε η ώρα να υποστηρίξουμε ένα κουρδικό κράτος, η Μέση Ανατολή είναι ένα πλήρες χάος. Όταν επιστρέψω, θα διασφαλίσω ότι οι Κούρδοι θα λάβουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος του Κουρδιστάν. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και το Κουρδιστάν. Αγαπώ τους Κούρδους. Ας διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Το βίντεο προήλθε από ξένο λογαριασμό στο X, με τη συγκεκριμένη ανάρτηση στις 13 Φεβρουαρίου 2024 να συλλέγει πάνω από 650 χιλιάδες προβολές.

Στη λεζάντα αυτής της δημοσίευσης έχει τοποθετηθεί το hashtag #AI, υποδηλώνοντας πως πρόκειται για βίντεο τροποποιημένο μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Στα σχόλια αυτής της ανάρτησης βλέπουμε πως ο χρήστης που το δημοσίευσε, ονόματι Awat Berkhaneh, επισημαίνει πως το βίντεο είναι ψηφιακά δημιουργημένο και πως τις δηλώσεις που υποτίθεται πως έκανε ο Τραμπ τις έγραψε ο ίδιος. Πιο αναλυτικά, στο παρακάτω σχόλιο, σε ερώτηση από άλλον χρήστη εάν το βίντεο είναι αληθινό, απάντησε:

«Όχι, εγώ έγραψα το κείμενο, το AI έχει προχωρήσει».

Στο παρακάτω σχόλιο, απάντησε σε χρήστη που ανέφερε ότι το βίντεο μοιάζει να έχει δημιουργηθεί με AI, λέγοντας:

«Δήλωσα ξεκάθαρα πως το βίντεο είναι φτιαγμένο μέσω AI στο post (με το tag) και στο βίντεο (με το υδατογράφημα) αλλά η υποστήριξη που βλέπεται εδώ είναι αληθινή, πάνω από 100.000 προβολές μέχρι στιγμής. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο υποστηρίζουν το Κουρδιστάν και ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος. Οι Κούρδοι θα έπρεπε να ενωθούν και να σταματήσουν την κομματική πολιτική».

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να διαπιστωθεί εκ πρώτης όψεως ότι το βίντεο έχει παραχθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η πρώτη και πιο προφανής από αυτές είναι η προαναφερθείσα, ότι ο λογαριασμός που έκανε την αρχική ανάρτηση και αναφέρει στη λεζάντα και στα σχόλια ότι το βίντεο παράχθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. 

Επιπλέον, στο βίντεο περιέχεται υδατογράφημα της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία “TryParrotAI.com” από την οποία δημιουργήθηκε το βίντεο.

Όπως βλέπουμε παρακάτω, αυτή η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν βίντεο χρησιμοποιώντας φωνές δημοφιλών ανθρώπων όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, ο Στιβ Τζομπς, ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Μπιλ Γκέιτς και πολλοί άλλοι. Μάλιστα, παρατηρείται πως δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας βίντεο και χωρίς το υδατογράφημα “Made with Parrot” για να είναι πιο πειστικό, αρκεί ο χρήστης να καταβάλει ένα ποσό. 

Στιγμιότυπο οθόνης από την αρχική σελίδα του Parrot AI

Επιπρόσθετα, η κίνηση του στόματος του Ντόναλντ Τραμπ στο εξεταζόμενο βίντεο αποτελεί ακόμα μία ένδειξη πως το βίντεο είναι ψηφιακά δημιουργημένο, καθώς φαίνεται να υπάρχει ασυνήθιστη κίνηση και παραμόρφωση των χειλιών που δεν είναι απόλυτα συγχρονισμένα με τον ήχο.

Τέλος, αναζήτηση με λέξεις – κλειδιά για πρόσφατες δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου δεν έφερε πίσω κανένα σχετικό αποτέλεσμα, καθώς ουδέποτε ειπώθηκαν αυτά τα λόγια από τον ίδιο.

Συμπέρασμα

Βίντεο με υποτιθέμενες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ των Κούρδων που κοινοποιείται ως αληθινό, έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο δημιουργός του βίντεο σε ανάρτησή του και φαίνεται από το υδατογράφημα εφαρμογής για δημιουργία περιεχομένου μέσω AI, το εξεταζόμενο βίντεο είναι ψηφιακά τροποποιημένο, ενώ, έπειτα από αναζήτηση, δεν προκύπτει καμία τέτοια δήλωση από τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.