Ποιοι είμαστε
Αρχική Ρωσική προπαγάνδα: “Για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι ευθύνονται τα δυτικά εμβόλια”FAKE NEWS

Ρωσική προπαγάνδα: “Για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι ευθύνονται τα δυτικά εμβόλια”

21 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Ναβάλνι πέθανε από θρόμβωση λόγω του πολλαπλού εμβολιασμού του

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε από παρενέργειες εμβολιασμού κατά της COVID-19. Είναι απίθανο να είχε εμβολιαστεί κατά την παραμονή του στη Γερμανία κατά το διάστημα Αυγούστου 2020 - Ιανουαρίου 2021, καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα ξεκίνησε μόλις στις 26 Δεκεμβρίου 2020, λίγες ημέρες πριν επιστρέψει στη Ρωσία στις 17 Ιανουαρίου 2021, και προτεραιότητα είχαν οι ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 80 ετών. Στη Ρωσία ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι προαιρετικός, ενώ η μοναδική ενημέρωση σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι προέρχεται από το σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατούταν και κάνει λόγο για σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου - γενικός όρος που παραπέμπει σε καρδιακή ανακοπή.

Μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, στις 16 Φεβρουαρίου 2024, δημιουργήθηκε μεγάλο κύμα παραφιλολογίας σχετικά με τα αίτια του θανάτου του, ενώ πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέουν ανυπόστατα το γεγονός αυτό με τον φερόμενο εμβολιασμό του Ναβάλνι κατά της COVID-19. Οι απόψεις αυτές μεταφέρθηκαν και από τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του καναλιού Open στη Ρωσία, Θανάση Αυγερινό. Όπως θα δούμε παρακάτω όμως, η αιτιακή σύνδεση του θανάτου του Ναβάλνι με τον φερόμενο εμβολιασμό του κατά της COVID-19 είναι τουλάχιστον αυθαίρετη. 

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: karditsastakra.com

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Ο πολιτικός κρατούμενος Αλεξέι Ναβάλνι, πολέμιος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και δριμύτατος επικριτής του, εξέτιε ποινή 19 ετών στο σωφρονιστικό κατάστημα FKU IK-3, μια από τις πιο σκληρές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ρωσίας στην περιοχή Kharp  στον Αρκτικό κύκλο. Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας, ο Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από περίπατο, χάνοντας λίγο αργότερα τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμέσως έσπευσε η ιατρική ομάδα του σωφρονιστικού ιδρύματος ενώ κλήθηκε και ασθενοφόρο. Προσπάθησαν, μάταια, να τον επαναφέρουν στη ζωή και τελικά ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Αυτόνομης Περιφέρειας Yamalo-Nenets στις 2:19 μ.μ. ώρα Μόσχας. 

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του σωφρονιστικού καταστήματος έλεγε:

Έγιναν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, τα οποία δεν έδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί του ασθενοφόρου δήλωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου διαπιστώνονται.

Σύμφωνα με το Novaya Gazeta Europe, η σορός του Ναβάλνι, η τοποθεσία της οποίας παραμένει άγνωστη παρά τις προσπάθειες ανεύρεσής της και δεν έχει επιστραφεί στους οικείους του, μεταφέρθηκε αρχικά στην πόλη Labytnangi, περίπου 36 χιλιόμετρα από τη φυλακή όπου κρατούταν. Στη συνέχεια διακομίστηκε στο νεκροτομείο νοσοκομείου στην περιοχή Salekhard, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί νεκροψία, όπως ανέφεραν ανώνυμες πηγές στο Novaya Gazeta Europe. Παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου του Salekhard δήλωσε ότι εν προκειμένω δεν ακολουθήθηκε η συνηθισμένη διαδικασία:

Συνήθως τα πτώματα των ανθρώπων που πεθαίνουν στη φυλακή μεταφέρονται κατευθείαν στο Γραφείο Ιατροδικαστικής στην οδό Glazkova, αλλά σε αυτήν την περίπτωση μεταφέρθηκαν στο κλινικό νοσοκομείο για κάποιο λόγο. Τον οδήγησαν στο νεκροτομείο, τον έβαλαν μέσα και στη συνέχεια τοποθέτησαν δύο αστυνομικούς μπροστά στην πόρτα. Θα μπορούσαν επίσης να βάλουν μια ταμπέλα που έγραφε «κάτι μυστηριώδες συμβαίνει εδώ!». Φυσικά, όλοι ήθελαν να μάθουν τι είχε συμβεί, τι ήταν όλη η μυστικότητα και αν προσπαθούσαν να κρύψουν κάτι σοβαρό.

Όπως δήλωσε η ίδια ανώνυμη πηγή, από τις περιγραφές όσων είδαν το πτώμα, από τις μελανιές που φέρει στο στήθος προκύπτει ότι φαίνεται να έγινε προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Είπαν επίσης ότι είχε μια μελανιά στο στήθος του – τέτοια που προέρχεται από έμμεσο καρδιακό μασάζ. Οπότε προσπάθησαν να τον επαναφέρουν και πιθανότατα πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Αλλά κανείς δε λέει τίποτα για το γιατί έπαθε καρδιακή ανακοπή.

Από πλευράς τους, οι ρωσικές Aρχές ανέφεραν ότι ο Ναβάλνι πέθανε από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, το οποίο είναι ένας περιεκτικός όρος που χρησιμοποιείται για τις πολλές διαφορετικές αιτίες καρδιακής ανακοπής σε νέους ανθρώπους.

Με την είδηση του θανάτου του, η μητέρα του Ναβάλνι, Lyudmila, ταξίδεψε στην απομακρυσμένη φυλακή και αιτήθηκε να δει το πτώμα του γιου της, κάτι που – σύμφωνα με τις ρώσικες Αρχές – δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς την ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η χημική ανάλυση. Παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ κάθε προσπάθεια εντοπισμού της από τη μητέρα του και την ομάδα του έχει αποτραπεί.

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η έρευνα για τον θάνατο του Ναβάλνι βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα προς το παρόν.

Δυτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Πούτιν για τον θάνατο του 47χρονου πολιτικού κρατούμενου, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να διαμηνύει επιπλέον πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον απόηχο των γεγονότων.

Μέσω διαγγέλματος (εδώ, εδώ) από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε:

Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν συνέπεια κάποιου γεγονότος που έκανε ο Πούτιν και οι κακοποιοί του. Οι ρωσικές Αρχές θα πουν τη δική τους ιστορία, αλλά μην κάνετε κανένα λάθος. Μην κάνετε κανένα λάθος: Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για το θάνατο του Ναβάλνι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, απάντησε λέγοντας ότι τα σχόλια δυτικών πολιτικών σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι είναι «αλαζονικά» και «απαράδεκτα».

Τι ισχύει

Με αφορμή τα παραπάνω, εμφανίστηκε ο ισχυρισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ναβάλνι πέθανε από παρενέργεια του εμβολιασμού κατά της COVID-19, με ορισμένους να διαδίδουν ότι είχε εμβολιαστεί με τα δυτικά εμβόλια αντί για τα ρωσικά. Τον ισχυρισμό αυτό μετέφερε και ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του καναλιού Open στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού στις 19 Φεβρουαρίου 2024, ενώ τα ίδια ανέφερε και στο ΡΙΚ αργότερα την ίδια μέρα.

Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του σταθμού Open:

Σε σχέση με τα πιθανά αίτια θανάτου. Ως ισχυρότερη εκδοχή παραμένει αυτή της θρομβοεμβολής, ανεπισήμως βέβαια. Μάλιστα, ένα μεγάλο πατριωτικό, θρησκευτικό κανάλι τέτοιου προσανατολισμού απέδωσε στις πολλές δόσεις γνωστού δυτικού εμβολίου το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί η θρόμβωση στον Ναβάλνι. Έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένα γερμανορωσσικό διπλωματικό σκάνδαλο, κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα είπε ότι εξήγησε πως η υπόθεση είναι αμιγώς εσωτερική, διεξάγεται επαγγελματική διερεύνηση και είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες που γίνονται από δυτικές χώρες να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός.

Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του σταθμού ΡΙΚ:

Αρχικά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι δεν εντοπίζεται καμία αναφορά στον διεθνή Τύπο σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού του Αλεξέι Ναβάλνι, και αν πάρουμε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά, βλέπουμε πως είναι απίθανο να έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με κάποιο “δυτικό εμβόλιο” για το διάστημα που παρέμενε στην Ευρώπη. Στις 20 Αυγούστου 2020, δηλαδή μήνες πριν ξεκινήσουν οι πρώτες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πανδημίας της COVID-19, ο Ναβάλνι αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης από την πόλη Tomsk της Σιβηρίας στη Μόσχα. Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Omsk και ο αναίσθητος, πλέον, Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί έσπευσαν να τον σώσουν από, όπως όλα έδειχναν, δηλητηρίαση.

Πηγή

Όπως αποδείχτηκε, ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με τον θανατηφόρο νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok που είχε φυτευτεί στο εσώρουχό του από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB).

Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 21 Αυγούστου 2020, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να εμποδίσουν τη διακομιδή του εκτός Ρωσίας, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε γερμανικό νοσοκομείο στο Βερολίνο. Η γιατρός του, Anastasia Vasilyeva, υποστήριξε ότι οι ρωσικές Αρχές προσπάθησαν να καθυστερήσουν την αναχώρησή του για αρκετό καιρό ώστε το δηλητήριο στο σύστημά του να μειωθεί και να γίνει δύσκολο ή αδύνατο να εντοπιστεί. Επί γερμανικού εδάφους παρέμεινε για σχεδόν πέντε μήνες, μέχρι την επιστροφή και σύλληψή του στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου 2021. Φυσικά, μέχρι εκείνη την περίοδο είχε ξεκινήσει σε διάφορες χώρες του κόσμου ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. 

Συγκεκριμένα, η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ξεκίνησε στη Γερμανία στις 26 Δεκεμβρίου 2020, μια μέρα νωρίτερα από την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι αδύνατο ο Ναβάλνι να είχε εμβολιαστεί στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 26 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2021, όταν δηλαδή επέστρεψε στη Ρωσία, καθώς, όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας σχετικά με την προτεραιότητα στον εμβολιασμό, προηγούνταν οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 80 ετών. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό του Αλεξέι Ναβάλνι, όμως, με βάση την ηλικία του θα ενέπιπτε στην τελευταία ομάδα στην κατάταξη, ο εμβολιασμός της οποίας θα ξεκινούσε τον Ιούνιο του 2021, όπως είχε δηλώσει η τότε καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως προείπαμε, τον Ιανουάριο του 2021 ο Ναβάλνι με την άφιξή του επί ρωσικού εδάφους συνελήφθη στον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Sheremetyevo, με την κατηγορία της μη εμφάνισης σε ακρόαση για υπό όρους αποφυλάκιση.

Η στιγμή της σύλληψής του:

Έκτοτε και μέχρι τον θάνατό του παρέμενε φυλακισμένος στη Ρωσία, αφού ενώ ήδη εξέτιε ποινή εννέα ετών για παραβίαση των όρων αναστολής, απάτη και ασέβεια προς το δικαστήριο, κρίθηκε ένοχος για ίδρυση και χρηματοδότηση εξτρεμιστικής οργάνωσης, αυξάνοντας τα έτη φυλάκισής του σε 19. 

Η Ρωσία μέχρι και σήμερα διαθέτει τέσσερα εμβόλια για την καταπολέμηση της COVID-19 που παραμένουν προαιρετικά, ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού είχε ξεκινήσει από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020, όταν το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια διατίθενται προς μαζική χορήγηση. 

Αναλυτικά η λίστα με τα ρωσικά εμβόλια, κανένα εκ των οποίων δεν είναι τεχνολογίας mRNA, και τον αριθμό δόσεων που απαιτούνται:

Sputnik Vδύο δόσεις

EpiVacCoronaδύο δόσεις

CoviVacδύο δόσεις

Sputnik Lightμία δόση

Ακόμη κι αν ο Ναβάλνι είχε εμβολιαστεί, πράγμα για το οποίο δεν υπάρχουν αποδείξεις, οι παρενέργειες εμφανίζονται μερικές ώρες μετά τον εμβολιασμό (εδώ, εδώ), ενώ η πρωτεΐνη ακίδα του εμβολίου καταστρέφεται άμεσα από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Σημειώνεται, τέλος, πως στις 19 Φεβρουαρίου 2024 η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα σχετικά με τις συνθήκες του ξαφνικού θανάτου του ακτιβιστή. Το αίτημα απορρίφθηκε από εκπρόσωπο του Πούτιν, αφού “η Μόσχα δε δέχεται τέτοια αιτήματα”, ενώ μέχρι και τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου δεν έχει δημοσιευθεί η ιατροδικαστική έκθεση.

Συμπέρασμα

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε από παρενέργειες εμβολιασμού κατά της COVID-19. Είναι απίθανο να είχε εμβολιαστεί κατά την παραμονή του στη Γερμανία κατά το διάστημα Αυγούστου 2020 – Ιανουάριου 2021, καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα ξεκίνησε μόλις στις 26 Δεκεμβρίου 2020 και προτεραιότητα είχαν οι ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 80 ετών. Στη Ρωσία ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι προαιρετικός, ενώ η μοναδική ενημέρωση σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι προέρχεται από το σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατούταν και κάνει λόγο για σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου – γενικός όρος που παραπέμπει σε καρδιακή ανακοπή.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.