Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει τον Μακρόν να τρέχει να ξεφύγει από εξαγριωμένους αγρότεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει τον Μακρόν να τρέχει να ξεφύγει από εξαγριωμένους αγρότες

27 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει τον Εμμανουέλ Μακρόν σε αγροτική έκθεση να τρέχει να ξεφύγει από εξαγριωμένους αγρότες.

Συμπέρασμα:

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε πέρυσι, τον Φεβρουάριο του 2023, ένα χρόνο πριν τις πανευρωπαϊκές αγροτικές κινητοποιήσεις του 2024, και δεν σχετίζεται με αυτές. Δεν δείχνει τον Γάλλο Πρόεδρο να τρέχει για να ξεφύγει από πλήθος αλλά για να χαιρετήσει τους παρευρισκόμενους. Επιπροσθέτως, όπως φαίνεται από βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, στη φετινή Διεθνή Αγροτική Έκθεση, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 στο Παρίσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν προσπάθησε να ξεφύγει από τους αγρότες που διαμαρτύρονταν, αντιθέτως μίλησε μαζί τους.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2024, στο πλαίσιο επεισοδίων που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε αγροτική έκθεση στο Παρίσι, ξεκίνησε να διαμοιράζεται σε ιστοσελίδες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μια φωτογραφία, η οποία υποτίθεται πως δείχνει τον Γάλλο Πρόεδρο να τρέχει να ξεφύγει από τους αγρότες. Ωστόσο, όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια, η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν σχετίζεται με τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2024.

Παραδείγματα: newsbreak.gr, triklopodia.gr, choratouaxoritou.gr, enimerosi24.gr, olympia.gr, press-gr.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Η στιγμή που ο Μακρόν γίνεται «λαγός» για να μην τον πιάσουν οι αγρότες!

Ο Μακρόν έφυγε τρέχοντας για να γλιτώσει από τους αγρότες!

Ο Γάλλος Πρόεδρος φοβάται την οργή των αγροτών και δεν το κρύβει…

Η αγροτική έκθεση στη Γαλλία, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ο κύριος καλεσμένος ήταν ο Εμμανουέλ Μακρόν με αποτέλεσμα εκατοντάδες θυμωμένοι αγρότες να προσπαθούν να τον προσεγγίσουν.

Οι φρουροί στέκονται εμπόδιο, αλλά οι δυνάμεις δεν είναι ίσες. Η πίεση του πλήθους, με κραυγές και σφυρίγματα, είναι μεγάλη.

Οι διοργανωτές καλούν επειγόντως την αστυνομία, αν και ήταν ήδη πολλοί ένστολοι στην έκθεση, γιατί αναμένονταν διαμαρτυρίες.

Οι αγρότες πέταξαν αυγά και στους αστυφύλακες και στους αξιωματούχους. Οι αγρότες απαιτούν, μεταξύ άλλων, να επιβληθούν πάλι δασμοί στα προϊόντα από την Ουκρανία για να σωθούν οι Γάλλοι παραγωγοί από την καταστροφή…

Τι ισχύει:

Η υπό εξέταση φωτογραφία, η οποία πλαισιώνει τον ισχυρισμό, διαμοιράστηκε αρχικά στο X (πρώην Twitter) από τον λογαριασμό @LadoNoticias στις 24 Φεβρουαρίου 2024. Μαζί με αυτήν, αναρτήθηκαν και βίντεο που φέρονται να προέρχονται από τα επεισόδια που σημειώθηκαν, την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Διεθνή Αγροτική Έκθεση (Salon International de l’Agriculture) στο Παρίσι:

Via: @LadoNoticias/X

Ωστόσο, η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν προέρχεται από την Διεθνή Αγροτική Έκθεση στο Παρίσι, που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2024, ούτε σχετίζεται με τις μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες κατά την περίοδο που διανύουμε κλιμακώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη φωτογραφία, η οποία ψευδώς προβάλλεται ως πρόσφατη, προέρχεται από την πρώτη ημέρα της Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2023, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως προκύπτει από ανάρτηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας στο βρετανικό πρακτορείο φωτογραφιών, alamy.com, αυτή τραβήχτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2023, από τον φωτογράφο Christophe Petit Tesson:

Πηγή εικόνας: alamy.com

Στην περιγραφή της φωτογραφίας εμφανίζεται το εξής κείμενο:

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τρέχει για να χαιρετήσει τον κόσμο στη Διεθνή Έκθεση Γεωργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας έναρξης στο Παρίσι, Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023. (Christophe Petit Tesson, Pool μέσω AP)

Στο alamy.com έχουν επίσης αναρτηθεί και άλλες φωτογραφίες του Christophe Petit Tesson που απαθανάτισαν τη συγκεκριμένη στιγμή (παραδείγματα εδώ, εδώ, και εδώ):

Πηγή εικόνας: alamy.com

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως στην φετινή Διεθνή Αγροτική Έκθεση του 2024 ο Γάλλος Πρόεδρος όχι μόνο δεν έτρεξε να «ξεφύγει» από τους αγρότες, που διαμαρτύρονταν για την αύξηση του κόστους, τη γραφειοκρατική ενόχληση και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, αλλά συζήτησε μαζί τους, όπως φαίνεται από βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2024 από το πρακτορείο Reuters:

Συνεπώς, παρά το γεγονός πως υπήρξαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης στο Παρίσι, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων που εντείνονται στην Ευρώπη από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2024, η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν σχετίζεται με αυτά.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός πως η υπό εξέταση φωτογραφία απεικονίζει τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, να τρέχει να ξεφύγει για να γλιτώσει από τους αγρότες είναι ψευδής. Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε πέρυσι, τον Φεβρουάριο του 2023, ένα χρόνο πριν τις πανευρωπαϊκές αγροτικές κινητοποιήσεις του 2024, και δεν σχετίζεται με αυτές. Δεν δείχνει τον Γάλλο Πρόεδρο να τρέχει για να ξεφύγει από πλήθος αλλά για να χαιρετήσει τους παρευρισκόμενους. Επιπροσθέτως, όπως φαίνεται από βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, στη φετινή Διεθνή Αγροτική Έκθεση, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 στο Παρίσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν προσπάθησε να ξεφύγει από τους αγρότες που διαμαρτύρονταν, αντιθέτως μίλησε μαζί τους.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.