Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο απεικονίζει τη μεταφορά ρωσικών πυραύλων σε θέσεις εκτόξευσης;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο απεικονίζει τη μεταφορά ρωσικών πυραύλων σε θέσεις εκτόξευσης;

8 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων Topol-M σε θέσεις εκτόξευσης.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Στο βίντεο δεν απεικονίζεται μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων σε θέσεις εκτόξευσης, ούτε κάποια ενέργεια που να αποσκοπεί στην κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, στο βίντεο βλέπουμε τη μεταφορά εκτοξευτών του πυραυλικού συστήματος Yars, στο πλαίσιο προετοιμασίας της στρατιωτικής παρέλασης της 9ης Μαΐου 2024 για την Ημέρα της Νίκης. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιο οπτικοακουστικό υλικό συναντάται δημοσιευμένο στον λογαριασμό του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στο YouTube στις 26 Φεβρουαρίου 2022, και πάλι στο πλαίσιο της τότε προετοιμασίας για την συγκεκριμένη ετήσια στρατιωτική παρέλαση.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 άρχισε να αναπαράγεται ένα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετακινεί πυρηνικά όπλα σε όλη την χώρα, προωθώντας φιλοπολεμικά αφηγήματα. Άλλοι αναφέρουν ότι, μετά τα σχόλια του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα, η Ρωσία αποφάσισε τη μεταφορά των εικονιζόμενων οπλικών συστημάτων σε θέσεις εκτόξευσης. Στο βίντεο, πράγματι απεικονίζεται πομπή επιχειρησιακών οχημάτων και εκτοξευτών πυραύλων, όμως ο λόγος της μετακίνησής τους είναι εντελώς διαφορετικός από τα όσα διαμοιράζονται. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: pronews.gr, iskra.gr, triklopodia.gr, vimaorthodoxias.gr, anixneuseis.gr, spartiatis.gr, epilekta.com, enoplos.gr, molwnlave.net, nafpaktos-online.blogspot.com, stopattack.gr, aftoprostasia.gr, amina-politiki.gr, adellinfm.blogspot.com, olatanea.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το οπτικοακουστικό υλικό που αναπαράγεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετακινεί πυρηνικά όπλα σε όλη τη χώρα. Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος εντείνεται.

Οι ιστοσελίδες που αναπαράγουν το βίντεο υποστηρίζουν ότι στα πλάνα βλέπουμε τη μετακίνηση των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων RT-2PM2 Topol-M ως απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία στο Παρίσι.

Δεν υπάρχει συναίνεση για τις όποιες χερσαίες δυνάμεις. Όμως, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δε θα νικήσει.
Πηγή

Η στάση του Γάλλου Προέδρου δεν έμεινε αναπάντητη από την εκπρόσωπο Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία χαρακτήρισε τις παραπάνω δηλώσεις “ντροπή για τη Γαλλία”.

Εξετάσαμε το βίντεο με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας.  Το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό εντοπίζεται σε άρθρα της 27ης Φεβρουαρίου 2024 στη ρωσική ειδησεογραφία (εδώ, εδώ, εδώ), όμως δεν γίνεται πουθενά λόγος για μεταφορά πυρηνικών όπλων σε θέσεις εκτόξευσης ή για οτιδήποτε σχετίζεται με πόλεμο. Εντός αυτού επισημαίνεται ότι, μεταξύ άλλων, τα οχήματα που βλέπουμε στα πλάνα είναι εκτοξευτές του πυραυλικού συστήματος Yars, και όχι πύραυλοι RT-2PM2 Topol-M, όπως ψευδώς διαμοιράζεται. Η μετακίνησή τους από το Ivanovo στο Alabino, δεν σχετίζεται με κάποια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, γεγονός που συμβολίζει την ήττα του ναζισμού και πραγματοποιείται ετησίως στις 9 Μαΐου.

Άλλωστε, την ίδια μέρα, 27 Φεβρουαρίου 2024, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για μετακίνηση των εκτοξευτών Yars για την επερχόμενη στρατιωτική παρέλαση.

Στον επίσημο λογαριασμό του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στο YouTube, εντοπίζεται εξάλλου παρόμοιο βίντεο, δημοσιευμένο την 26η Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην περιγραφή κάτωθεν, αναφέρονται ακριβώς οι ίδιες πληροφορίες με τα προαναφερθέντα άρθρα, φανερώνοντας πως η συγκεκριμένη μετακίνηση οπλικών συστημάτων δεν είναι κάτι πρωτοφανές και πως έχουν λάβει ξανά μέρος στην ετήσια παρέλαση της Ημέρας της Νίκης.

Πηγή

Μετάφραση: Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, μια μηχανοκίνητη φάλαγγα του συντάγματος παρέλασης των αυτόνομων εκτοξευτών του κινητού πυραυλικού συστήματος Yars παρέλασε από το μόνιμο σημείο ανάπτυξής της στην πόλη Teikovo, στην περιοχή Ivanovo, στο Alabino κοντά στη Μόσχα. Η διαδρομή μήκους 400 χιλιομέτρων διέτρεχε τους αυτοκινητόδρομους μεταφορών τριών περιοχών: Ιβάνοβο, Βλαντιμίρ, Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού αυτοκινητόδρομου Μ7 και της περιφερειακής οδού της Μόσχας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι μηχανικοί οδηγοί των τριών αυτόνομων εκτοξευτών έκαναν στάσεις για επιθεωρήσεις ρουτίνας και ελέγχου του μεγάλου μεγέθους εξοπλισμού.
Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Από πληροφορίες που εμφανίζονται στο οπτικοακουστικό υλικό, καταφέραμε να εξακριβώσουμε την ακριβή τοποθεσία λήψης του. Συγκεκριμένα, στο 37ο δευτερόλεπτο εμφανίζεται μια ταμπέλα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα “Горбунова” και “Московская”. Αναζητώντας τα νέα δεδομένα στους χάρτες της ρωσικής μηχανής αναζήτησης Yandex, επαληθεύσαμε την τοποθεσία των οχημάτων, στα περίχωρα της Μόσχας, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Στο βίντεο δεν απεικονίζεται μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων σε θέσεις εκτόξευσης, ούτε κάποια ενέργεια που να αποσκοπεί στην κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, στο βίντεο βλέπουμε τη μεταφορά εκτοξευτών του πυραυλικού συστήματος Yars, στο πλαίσιο προετοιμασίας της στρατιωτικής παρέλασης της 9ης Μαΐου 2024 για την Ημέρα της Νίκης. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιο οπτικοακουστικό υλικό συναντάται δημοσιευμένο στον λογαριασμό του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στο YouTube στις 26 Φεβρουαρίου 2022, και πάλι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την στρατιωτική παρέλαση.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.