Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με πατέρα να σκίζει τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι σκηνοθετημένοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο με πατέρα να σκίζει τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι σκηνοθετημένο

8 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει έναν Αμερικανό να σκίζει τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία βρισκόταν έξω από το σπίτι μιας οικογένειας.

Συμπέρασμα

Το εξεταζόμενο βίντεο δεν παρουσιάζει αληθινό περιστατικό, αλλά αποτελεί μικρότερο απόσπασμα από σκηνοθετημένο βίντεο προερχόμενο από σελίδα κωμικού στα κοινωνικά δίκτυα. Στη συγκεκριμένη σελίδα αναρτώνται βίντεο που παρουσιάζουν τέτοιου είδους σκετς, ενώ ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει στις πληροφορίες της σελίδας του πως είναι σκηνοθέτης που δημιουργεί οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 διαμοιράστηκε ένα βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες που υποτίθεται πως έδειχνε έναν εξαγριωμένο Αμερικανό πατέρα να σκίζει και να ποδοπατά παραλλαγή της αμερικανικής σημαίας με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, την οποία είχε κρεμάσει η σύζυγός του έξω από το σπίτι, μπροστά στον γιο του. Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, είναι παραπλανητικός. 

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: pronews.gr, voicenews.gr, kapa-news.gr, happenednow.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο του ισχυρισμού: 

Τι ισχύει

Το βίντεο με τον εξεταζόμενο ισχυρισμό διαδόθηκε ευρέως στο εξωτερικό, με ανάρτηση στο X/πρώην Twitter από τις 25 Φεβρουαρίου 2024 να έχει πάνω από 12 εκατομμύρια προβολές. 

Ανάρτηση από το voicenews.gr, στην Ελλάδα, έλαβε επίσης ευρεία διάδοση, με 29 χιλιάδες προβολές.

Μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας με καρέ του βίντεο, οδηγούμαστε στην αρχική πηγή αυτού. Πρόκειται για βίντεο διάρκειας 7 λεπτών και 9 δευτερολέπτων, αναρτημένο στο Facebook από σελίδα ονόματι Jibrizy Media, στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. Επικοινωνήσαμε με τη συγκεκριμένη σελίδα και θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο μας εφόσον λάβουμε απάντηση. 

Το αυθεντικό βίντεο: 

Όπως φαίνεται από το 6:20 και έπειτα του παραπάνω βίντεο, πρόκειται για σκετς. Οι πρωταγωνιστές του βίντεο βρίσκονται μπροστά στην κάμερα και αποκαλύπτουν ότι επρόκειτο για σκηνοθετημένο σενάριο και όχι πραγματικό γεγονός, αναφέροντας:

«Γεια σας παιδιά, αυτό ήταν ένα σκετς. Τώρα, θέλουμε να μάθουμε ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με αυτή την κατάσταση. Πιστεύετε ότι ο μπαμπάς του παιδιού είχε δίκιο στο να κατεβάσει τη σημαία και να πει στη μητέρα ότι ‘επιλέγω να μη διδάξω κατ’ αυτόν τον τρόπο τον γιο μου’ ή συνειδητοποιείτε ότι η μητέρα ήταν σωστή από την πλευρά της διδάσκοντας αυτά στον γιο της και ότι θα έπρεπε να έχουν έρθει σε συμφωνία για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να μάθουν τα παιδιά; Πώς νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό σε ορισμένα νοικοκυριά, πείτε μας τις σκέψεις σας παρακάτω, ανυπομονούμε να ακούσουμε τι έχετε να πείτε».

Από την συγκεκριμένη σελίδα, προερχόταν και το βίντεο – σκετς με εξαγριωμένη μητέρα που εισέβαλε σε σχολική αίθουσα και κατέβασε σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το εν λόγω βίντεο είχε, επίσης, διαμοιραστεί ως αληθινό και στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε άρθρο κατάρριψης από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το εξεταζόμενο βίντεο βρίσκεται και στο Tik Tok, δημοσιευμένο στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 από το προφίλ hendersondramaclub_nm, με την ακόλουθη λεζάντα: 

«Ο μπαμπάς σκίζει τη σημαία υπερηφάνειας ερχόμενος να πάρει τον γιο του #drama#dramatiktok#pride#karma#moralofthestory Αυτό το πρωτότυπο βίντεο παρήχθη από τους Hondramaclubnm, Network Media και Jibrizy».

Επισκεπτόμενοι τον παραπάνω λογαριασμό αλλά και το προφίλ με όνομα Jibrizy στο Tik Tok, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για σελίδες που παράγουν σκετς και μάλιστα απαριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ακόλουθους. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν διάφορα άλλα σκετς (εδώ κι εδώ) στα οποία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί που βλέπουμε και στο εξεταζόμενο βίντεο με τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στην επάνω εικόνα βλέπετε στιγμιότυπο οθόνης από άλλο βίντεο της σελίδας, ενώ στην κάτω βλέπετε στιγμιότυπο οθόνης από το εξεταζόμενο βίντεο.

Επιπρόσθετα, το προφίλ με το όνομα Jibrizy υπάρχει και ως σελίδα στο Facebook και εντοπίζεται πως είχε επίσης δημοσιεύσει το αναφερόμενο βίντεο τον Σεπτέμβρη του 2023. Στις πληροφορίες του λογαριασμού του, αναφέρει πως είναι κωμικός, ενώ στην εισαγωγική κάρτα, αναφέρει:

“Είμαι σκηνοθέτης και φτιάχνω βίντεο με θέματα συζήτησης που μοιάζουν αληθινά”.

Ωστόσο, όπως βλέπουμε, στις εξεταζόμενες αναρτήσεις το βίντεο παρουσιάζεται, παραπλανητικά, ως να αποτυπώνει αληθινό γεγονός. 

Συμπέρασμα 

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, ο ισχυρισμός κρίνεται ως παραπλανητικός. Βίντεο που αναπαράγεται και υποτίθεται πως δείχνει πατέρα να σκίζει και να ποδοπατά σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, την οποία είχε κρεμάσει η σύζυγός του, μπροστά στον γιο του, είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν είναι πραγματικό γεγονός. Πρόκειται για μικρό απόσπασμα ενός μεγαλύτερου βίντεο που αναρτήθηκε το 2023 στο Facebook ως σκετς από την κωμική σελίδα Jibrizy, που δημιουργεί περιεχόμενο θίγοντας διάφορα θέματα της κοινωνίας και της καθημερινότητας. Τέλος, κατά το παρελθόν έχουμε καταρρίψει ξανά βίντεο που προερχόταν από τη συγκεκριμένη σελίδα και είχε παρουσιαστεί ως αληθινό σε κοινωνικά δίκτυα και ιστότοπους.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.