Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα Ellinika Hoaxes αρωγός στη δημιουργία της μεγαλύτερης fact-checking βάσης δεδομένων για τις Ευρωεκλογές του 2024  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα Ellinika Hoaxes αρωγός στη δημιουργία της μεγαλύτερης fact-checking βάσης δεδομένων για τις Ευρωεκλογές του 2024  

21 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Τα Ellinika Hoaxes ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προτύπων για τον Έλεγχο Γεγονότων, το European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) και 40 ακόμη οργανισμούς ελέγχου γεγονότων ανά την Ευρώπη για τους σκοπούς της δημιουργίας μιας αναλυτικής fact-checking βάσης δεδομένων, με επίκεντρο τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχοντας την υποστήριξη της Google. 

Στην ανοιχτή αυτή βάση του Elections24Check συγκεντρώνονται και κατηγοριοποιούνται πολιτικά fact-checks, καταρρίψεις παραπληροφόρησης, prebunking άρθρα και εκθέσεις για παραπλανητικά αφηγήματα που διακινούνται υπερεθνικά και αποδομούνται από το δίκτυο των 40 και πλέον ομάδων ελεγκτών γεγονότων. Επιλεγμένα άρθρα μας εμφανίζονται ήδη στην ιστοσελίδα του Elections24Check.

Το εν λόγω project επικεντρώνεται σε ελέγχους ισχυρισμών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις Ευρωεκλογές του 2024. Στο https://elections24.efcsn.com/ οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν άρθρα χρησιμοποιώντας φίλτρα σχετικά με τη χώρα, τη γλώσσα και τη θεματολογία (π.χ. Μετανάστευση, Θρησκεία κ.α.). Στόχος είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία κερδισμένοι να βγουν οι ευρωπαίοι πολίτες που θα αξιοποιήσουν τα άρθρα ως πηγή ενημέρωσης ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. 

Όσο τροφοδοτείται η βάση δεδομένων με άρθρα, στατιστικά σχετικά με τις τάσεις παραπληροφόρησης αρχίζουν να σχηματίζονται και γίνονται διαθέσιμα. Προοδευτικά, ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν πρόσβαση σε ολόκληρη τη βάση δεδομένων για την περαιτέρω ανάλυσή τους, ενώ οργανισμοί-μέλη του δικτύου θα δημοσιεύουν επίσης σχετικά reports για τις περιοχές ενδιαφέροντός τους. 

Με αφορμή την εκκίνηση των εργασιών του Elections24Check ο επικεφαλής του EFCSN, Carlos Hernández-Echevarría δήλωσε:

Το Elections24Check θα προσφέρει ένα σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης για ολόκληρη την ήπειρο. Οι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων που συμμετέχουν δεν καλύπτουν μόνο την ΕΕ, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η παραπληροφόρηση ταξιδεύει ευρέως, πέρα από σύνορα.

Η αντιπρόεδρος Κυβερνητικών Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής της Google για την Ευρώπη, Annette Kroeber-Riel πρόσθεσε:

Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το έργο των οργανισμών ελέγχου γεγονότων σε όλη την Ευρώπη σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η παραπληροφόρηση για τις εκλογές μπορεί να ταξιδέψει πέρα από σύνορα και να υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτή η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του EFCSN και των 40 και πλέον οργανισμών-μελών του θα υποστηρίξει την ποιοτική ενημέρωση των ψηφοφόρων και θα ανοίξει το δρόμο για αντίστοιχες, συνεργατικές πρωτοβουλίες στο μέλλον.

Τα Ellinika Hoaxes ως μέλος του δικτύου των οργανισμών ελέγχου γεγονότων δεσμεύονται για τη διαφάνεια και την αμεροληψία τους, τοποθετώντας στο επίκεντρο ζητήματα της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, όπως άλλωστε ορίζεται και στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Προτύπων για τους Ανεξάρτητους Οργανισμούς Ελέγχου Γεγονότων (European Code of Standards for Independent Fact Checking Organisations).

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη βάση δεδομένων στη διεύθυνση https://elections24.efcsn.com/.

Συντακτική ομάδα