Ποιοι είμαστε
Αρχική Σχετίζεται η επέμβαση του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στην καρδιά με το εμβόλιο κατά της COVID-19;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σχετίζεται η επέμβαση του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στην καρδιά με το εμβόλιο κατά της COVID-19;

31 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά λόγω του εμβολίου κατά της COVID-19

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η επέμβαση του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ για την τοποθέτηση βηματοδότη δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση εμβολιασμού του. Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Arnold’s Pump Club, πάσχει από δίπτυχη αορτική βαλβίδα, ένα γενετικό πρόβλημα στην καρδιά που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια.

Στις 25 Μαρτίου 2024, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε εγχείρηση για την τοποθέτηση βηματοδότη, μετά από μια σειρά επεμβάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια. Πολύ σύντομα χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, συνέδεσαν το γεγονός αυτό με εμβολιασμό του γνωστού ηθοποιού κατά της COVID-19. Η σύνδεση αυτή πέρα από αυθαίρετη είναι και άτοπη αφού, όπως θα δούμε παρακάτω, ο λόγος που οδήγησε τον Αυστροαμερικάνο στην εισαγωγή βηματοδότη ήταν εντελώς διαφορετικός και δεν σχετίζεται με την κατάσταση εμβολιασμού του. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: korakas-news.gr, sinomosiologos.blogspot.com

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής Arnold’s Pump Club, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη εγχείρηση για εισαγωγή βηματοδότη στην οποία υπεβλήθη, τους λόγους για τους οποίους τον χρειαζόταν και τη σημασία της επικοινωνίας τέτοιων θεμάτων, αφού και ο ίδιος είχε μεγαλώσει σε μια κοινωνία όπου κανείς δε μιλούσε για ιατρικά ζητήματα. Τα λεγόμενά του αποτέλεσαν αφορμή για την ανάπτυξη ανυπόστατων ισχυρισμών σχετικά με την υγεία του και τον εμβολιασμό του κατά της COVID-19. Ο πρώην Κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι ένθερμος υποστηρικτής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ενώ πριν λίγα χρόνια είχε αποκαλέσει χαζούς όσους δεν εμβολιάζονται και δεν τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. 

Μάλιστα, απαθανάτισε σε βίντεο τη στιγμή που ο ίδιος εμβολιάστηκε, δημοσιεύοντάς την στο Facebook.

Το βίντεο:

Σε αντίθεση, όμως, με τους ισχυρισμούς, η επέμβασή του δεν είχε καμία σχέση με τον εμβολιασμό του αφού, όπως ανέφερε, πάσχει από χρόνιο γενετικό πρόβλημα με την καρδιά του. Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός δήλωσε ότι γεννήθηκε με δίπτυχη (ή διγλώχινα) αορτική βαλβίδα (εδώ, εδώ), έναν τύπο ανωμαλίας στην αορτική βαλβίδα της καρδιάς ο οποίος επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως. Επί της ουσίας, στην περίπτωση αυτή, η εν λόγω βαλβίδα αποτελείται από δύο μόνο μέρη αντί για τρία, που είναι και το φυσιολογικό, όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω.

Πηγή

Την περασμένη Δευτέρα, υποβλήθηκα σε χειρουργική επέμβαση για βηματοδότη και έγινα λίγο περισσότερο μηχανή. Τα πάω μια χαρά. Έκανα το χειρουργείο μου τη Δευτέρα και την Παρασκευή ήμουν ήδη σε μια μεγάλη περιβαλλοντική εκδήλωση με τη φίλη μου και συναδέλφισσα σταυροφόρο της γυμναστικής Jane Fonda. Κανείς δε θα πίστευε ποτέ ότι ξεκίνησα την εβδομάδα με μια χειρουργική επέμβαση.

Το 1977 ο Σβαρτσενέγκερ υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της πνευμονικής βαλβίδας του προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος από τους πνεύμονες στην καρδιά. Όμως η βαλβίδα που του τοποθέτησαν θα διαρκούσε μέχρι το 2018, όταν και αναγκάστηκε να περάσει ξανά την πόρτα του χειρουργείου για να την αλλάξει. Δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2020, προχώρησε σε ακόμη μία επέμβαση για να αντικαταστήσει την αορτική του βαλβίδα η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. 

Πηγή

Μετάφραση: Χάρη στην ομάδα της Cleveland Clinic, έχω μια νέα αορτική βαλβίδα για να συνοδεύσω τη νέα πνευμονική βαλβίδα από την τελευταία μου χειρουργική επέμβαση. Αισθάνομαι φανταστικά και ήδη περπατάω στους δρόμους του Κλίβελαντ απολαμβάνοντας τα καταπληκτικά αγάλματά σας. Ευχαριστώ κάθε γιατρό και νοσηλευτή της ομάδας μου!

Στην εκπομπή τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους και ότι “αυτή είναι η ζωή με ένα γενετικό πρόβλημα καρδιάς, αλλά δε θα με ακούσετε να παραπονιέμαι”.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η επέμβαση του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ για την τοποθέτηση βηματοδότη δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση εμβολιασμού του. Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Arnold’s Pump Club, πάσχει από δίπτυχη αορτική βαλβίδα, ένα γενετικό πρόβλημα στην καρδιά που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.