Ποιοι είμαστε
Αρχική Έκαψαν “Ουκρανοί εξτρεμιστές” εκκλησία στην περιοχή του Lviv;FAKE NEWS

Έκαψαν “Ουκρανοί εξτρεμιστές” εκκλησία στην περιοχή του Lviv;

17 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Ουκρανοί εξτρεμιστές έκαψαν την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Κατόπιν επικοινωνίας με την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης του Lviv που έσπευσε στο σημείο και κατέσβησε τη φωτιά, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν σημάδια εμπρησμού. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, ως πιθανή αιτία πρόκλησης λογίζεται ένα βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο του ναού.

Με αφορμή μια πυρκαγιά σε έναν ιστορικό ναό της Ουκρανίας, αναπαράγεται από τα τέλη Μαρτίου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι Ουκρανοί εξτρεμιστές έκαψαν την εν λόγω εκκλησία. Μιλώντας, ωστόσο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν στο σημείο, διαπιστώσαμε ότι ο ισχυρισμός λειτουργεί παραπλανητικά. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 23 Μαρτίου 2024, μια ξύλινη εκκλησία 150 ετών έπιασε φωτιά στην περιοχή του Lviv, στη δυτική Ουκρανία, και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Smozhe. Πρόκειται για την ιστορικής σημασίας εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ του Αρχαγγέλου, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο εθνικής σημασίας για την Ουκρανία. Χρησιμοποιείται τόσο από την Ελληνοκαθολική (UGCC), όσο και από την Ορθόδοξη (OCU) κοινότητα της περιοχής. Μετά το περιστατικό, χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν βίντεο από τη φλεγόμενη εκκλησία γράφοντας, χωρίς να παραθέτουν κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό τους, πως η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού από Ουκρανούς εξτρεμιστές:

Ουκρανοί εξτρεμιστές έκαψαν την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε:

Ανάμεσα σε αυτούς που αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό ήταν και ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός.

Πηγή

Στις 10:53 π.μ. λήφθηκαν οι πρώτες αναφορές για τη φωτιά και σύντομα στο σημείο έσπευσε η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της περιοχής Lviv. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι 40 πυροσβέστες που επιχειρούσαν κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο και τελικά να σβήσουν τη φωτιά, αλλά προκλήθηκε μεγάλη ζημιά στον ναό. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την παραπάνω Υπηρεσία, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου, πράγμα στο οποίο συνέβαλε η ξύλινη κατασκευή του ναού. Παρά την άμεση κατάσβεση, το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το μόνο που διασώθηκε ήταν το καμπαναριό. 

Πηγή

Τόσο στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, όσο και στα σχετικά δημοσιεύματα (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ), αναφέρεται πως τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς είναι υπό διερεύνηση. Γι’ αυτό το λόγο αποστείλαμε ερώτημα στην Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης του Lviv, θέλοντας να μάθουμε ποιο ήταν το πόρισμα της έρευνας σχετικά με την αιτία της πυρκαγιάς και αν υπήρχε κάποια ένδειξη εμπρησμού.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, κ. Кагітін Юрій Іванович, μάς απάντησε ότι, κατόπιν εξέτασης, η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς ήταν βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταρρίπτουμε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με επιθέσεις Ουκρανών “εξτρεμιστών” ή “ναζιστών” σε εκκλησίες. Είχαμε εξετάσει παρόμοιο θέμα τον Ιανουάριο του 2023. Μπορείτε να δείτε το άρθρο πατώντας εδώ.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγουμε ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Κατόπιν επικοινωνίας με την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης του Lviv, που έσπευσε στο σημείο και κατέσβησε τη φωτιά, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν σημάδια εμπρησμού. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, ως πιθανή αιτία πρόκλησης λογίζεται ένα βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο του ναού.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.