Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός περί παραλαβής φορτίου ναρκωτικών από τον Ζελένσκι στην ΑργεντινήFAKE NEWS

Ψευδής ισχυρισμός περί παραλαβής φορτίου ναρκωτικών από τον Ζελένσκι στην Αργεντινή

18 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Κατά την επίσκεψή του στην Αργεντινή, ο Ζελένσκι πήρε 300 κιλά κοκαΐνης.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Προέρχεται από ψεύτικες σελίδες ή σελίδες - απομιμήσεις που διακινούν ρωσόφιλη προπαγάνδα. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή απόδειξη περί υποκλοπής συνομιλιών της Interpol που αποδεικνύουν την παράδοση φορτίου ναρκωτικών στον Ουκρανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην ορκωμοσία του Αργεντινού ομολόγου του, τον Δεκέμβριο του 2023.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο του 2023 για την ορκωμοσία του νέου προέδρου (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ), Χαβιέρ Μιλέι, έλαβε ένα φορτίο με 300 κιλά κοκαΐνης. Ας δούμε όμως τι ισχύει.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: newsbreak.gr, happenednow.gr, sxolianews.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει 

Σε αναρτήσεις του ισχυρισμού διαβάζουμε:

“Η επιχείρηση φέρεται να εκτυλίχθηκε μέσω του αεροδρομίου του Μπουένος Άιρες, συμπίπτοντας με την επίσκεψη του Ζελένσκι για την τελετή της ορκωμοσίας του νεοφιλελεύθερου προέδρου. Στις αρχές του 2023, η INTERPOL υπέκλεψε μια κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ δύο μελών του καρτέλ ναρκωτικών, αποκαλύπτοντας σχέδια για παράδοση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης. Η κλήση, που πιστεύεται ότι αφορά υψηλόβαθμα στελέχη του καρτέλ, αναφερόταν στην επείγουσα ανάγκη για οδηγό στην πόλη Παρανά για τη διευκόλυνση της μεταφοράς του φορτίου”.

Σε δημοσιεύσεις του ισχυρισμού, αναφέρεται πως η παράδοση φορτίου ναρκωτικών στην αντιπροσωπεία του Ζελένσκι στην Αργεντινή, “αποκαλύφθηκε” από τον Μεξικανό δημοσιογράφο, Márcio Forti. Αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με το θέμα με το όνομα του δημοσιογράφου, δεν βρίσκουμε αναπαραγωγές από έγκυρα ειδησεογραφικά Μέσα, αλλά από μία ιστοσελίδα ονόματι “The Boston Times”. Άρθρο της στις 25 Μαρτίου 2024, αναφέρει:

“Η πτήση του Ζελένσκι υπό έλεγχο εν μέσω καταγγελιών για λαθρεμπόριο κοκαΐνης κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Μιλέι”.

Επισκεπτόμενοι τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, διαβάζουμε ότι ιδρύθηκε το 1972 και ότι έχει κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ για ερευνητικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και φωτογραφία. 

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο ανίχνευσης ηλεκτρονικών συνδέσμων, WhoIs, εντοπίζεται ότι η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε αρκετά πρόσφατα, μόλις στις 18 Ιανουαρίου 2024. 

Ακολούθως, αναζητώντας στα βραβεία Πούλιτζερ για ερευνητική δημοσιογραφία, δεν βρίσκεται πουθενά το εν λόγω μέσο, παρά μόνο το “Boston Globe”.

Αντίστοιχα, στα Πούλιτζερ για φωτογραφία, βρίσκουμε μόνο το “Boston Traveler” (εδώ κι εδώ).

Με μία γρήγορη περιήγηση στην ιστοσελίδα Boston Times, παρατηρείται ότι υπάρχουν δημοσιεύσεις μόνο τον Μάρτιο του 2024. 

Παράλληλα, το λογότυπο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας μοιάζει αρκετά πιθανό να έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ενώ αυτά που αναγράφονται σε αυτό, δεν βγάζουν νόημα.

THE JUBINLDRESS OF JECELOLATCYS”, “IESTON TNENSY” “TRUTH AND UBOUTELICY”

Τοποθετώντας το εν λόγω λογότυπο στις μηχανές ανίχνευσης εικόνων AI, Illuminarty και Is It Ai, βλέπουμε πως είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για εικόνα δημιουργημένη από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Την ίδια ημερομηνία (25 Μαρτίου 2024) βρίσκουμε άρθρο από άλλη ιστοσελίδα ονόματι “San Fransisco Chronicle”, με τίτλο:

“Η πτήση του Zelensky φέρεται να διακίνησε λαθραία 300 κιλά κοκαΐνης κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Milei: Márcio Forti”. 

Αντιστοίχως, στις πληροφορίες της ιστοσελίδας, αναφέρεται ότι δημιουργήθηκε το 1999.

Παρόλα αυτά, με έναν έλεγχο στην υπηρεσία WhoIs, φαίνεται πως η σελίδα δημιουργήθηκε στις 17 Μαρτίου 2024.

Το domain της σελίδας – απομίμησης

Πρόκειται για απομίμηση της ιστοσελίδας San Fransisco Chronicle, η οποία δημιουργήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1998. Το domain της υποτιθέμενης εφημερίδας είναι Sanfranchron.com, ενώ της αυθεντικής είναι sfchronicle.com.

Το domain της αυθεντικής ιστοσελίδας

Στο αναφερόμενο άρθρο παρατίθεται και δήθεν ηχητικό απόσπασμα από συνομιλίες δύο μελών του καρτέλ ναρκωτικών, που υποτίθεται ότι έχουν υποκλαπεί από την Interpol. Επικοινωνήσαμε με την Interpol και θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο σε περίπτωση απόκρισης.

Το εν λόγω ηχητικό είναι ανεβασμένο στο You Tube από κανάλι ονόματι Formosa TV στις 21 Μαρτίου 2024, με τίτλο:

“Πράκτορες της INTERPOL υπέκλεψαν τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ δύο εμπόρων ναρκωτικών στην Αργεντινή”.

Στο ηχητικό ακούγεται η συνομιλία δύο αντρών στα ισπανικά, να λένε ότι έχουν ένα φορτίο ναρκωτικών να παραδώσουν για τον Ουκρανό πρόεδρο, Ζελένσκι. 

Το συγκεκριμένο κανάλι στο You Tube δημιουργήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023, ενώ έχει μόλις 264 συνδρομητές. Περιέχει μόλις 9 βίντεο που δημοσιεύθηκαν μόνο τον Μάρτιο του 2024 και σχετίζονται με υποθέσεις ναρκωτικών που μεταδόθηκαν σε πραγματικά τηλεοπτικά κανάλια. 

Το Formosa TV είναι στην πραγματικότητα απομίμηση του ενημερωτικού καναλιού της Ταϊβάν, Taiwan News Formosa TV.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η “πηγή” του ισχυρισμού που αναφέρεται στον ισχυρισμό είναι ένας “Μεξικανός δημοσιογράφος” ονόματι Màrcio Forti, ο οποίος δημοσίευσε ένα άρθρο στις 24 Μαρτίου 2024 στην ιστοσελίδα Medium. Το άρθρο έχει κατέβει, ωστόσο βρίσκεται από τις αρχειοθετήσεις των χρηστών. Ο τίτλος του έγραφε:

“Η πτήση του Ζελένσκι φέρεται να έβγαλε λαθραία 300 κιλά κοκαΐνης, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος έφτασε για την ορκωμοσία του Μιλέι”.

Στιγμιότυπο οθόνης από τις αρχειοθετήσεις των χρηστών με το άρθρο του Marcio Forti
Στιγμιότυπο οθόνης από το άρθρο αφότου κατέβηκε

Σε αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών για τον αναφερόμενο δημοσιογράφο, βρίσκουμε προφίλ στο Linkedin με το ίδιο όνομα. Σε αυτό, αυτοπροσδιορίζεται ως “Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Ιστορικός, Γεωπολιτικός Επιστήμονας, Συγγραφέας, Διεθνής Δημοσιογράφος, Μεταφραστής, Δάσκαλος, Συνέδρων, Λέκτορας, Ομιλητής και αθλητικός σχολιαστής”, ενώ έχει ως τόπο κατοικίας το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. 

Στο προφίλ του ο Forti παρουσιάζει την εμφάνισή του στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT. Το RT έχει χαρακτηριστεί από το New York Times και το Spiegel ως μέσο προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Η αρχισυντάκτριά του, Margarita Simoyan, είναι πιστή στο Κρεμλίνο και βρίσκεται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Márcio Forti, στο άρθρο του αναφέρει ότι το “αφεντικό” του καρτέλ ναρκωτικών ζήτησε να παραδοθεί το φορτίο ναρκωτικών το βράδυ πριν τις 9 Δεκεμβρίου 2023, στην ουκρανική αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Ζελένσκι στην Αργεντινή. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι ο Forti αναφέρει στο άρθρο του πως η Interpol υπέκλεψε τη συνομιλία αυτή στις αρχές του 2023, ενώ ο Μιλέι εκλέχτηκε ως πρόεδρος το Νοέμβριο του 2023 (εδώ κι εδώ) και ορκίστηκε τον Δεκέμβριο, οπότε προφανέστατα, δεν είχε καν ανακοινωθεί ή αποφασιστεί η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Αργεντινή.

Το απόσπασμα από το άρθρο του Márcio Forti στο Medium
Το ίδιο κομμάτι σε αναπαραγωγή ελληνικής ιστοσελίδας

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την ιστοσελίδα Boston Times, που εξετάσαμε προηγουμένως, βλέπουμε άρθρα της που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με ονόματα αρχείων στα ρωσικά (παράδειγμα εδώ κι εδώ). 

Εισάγοντας τα ονόματα των αρχείων των εικόνων στην αναζήτηση της Google οδηγούμαστε στη ρωσική ιστοσελίδα Lenta.ru, από όπου αυτές λήφθηκαν (εδώ κι εδώ). 

Τέλος, άρθρα των BBC και New York Times, έχουν αναδείξει παλαιότερα πως η δημιουργία πλαστών ιστοτόπων, όπως αυτοί που εξετάσαμε, αποτελεί πάγια τακτική της ρωσικής προπαγάνδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το DC Weekly. Παράλληλα, δεν έχει δημοσιευτεί καμία σχετική υποκλοπή συνομιλιών από την Interpol, ούτε εντοπίζεται τέτοιο θέμα σε διεθνή, έγκυρα ειδησεογραφικά Μέσα. Τον ισχυρισμό κατέρριψε και ο ιταλικός οργανισμός ελέγχου γεγονότων, Open. Στο παρελθόν έχουν καταρριφθεί διάφοροι άλλοι ισχυρισμοί που ενέπλεκαν τον Ουκρανό πρόεδρο με ναρκωτικά (εδώ, εδώ, κι εδώ).

Συμπέρασμα

Ο αβάσιμος ισχυρισμός περί παραλαβής φορτίου ναρκωτικών στην αντιπροσωπεία του Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο του 2023, αποτελεί προϊόν ρωσόφιλης προπαγάνδας, όπως αυτή έχει αποκαλυφτεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, εδώ, εδώ κι εδώ. Η αναπαραγωγή του ξεκίνησε από πλαστές ιστοσελίδες, ενώ το ηχητικό που παρατίθεται προέρχεται από επίσης πλαστό κανάλι – απομίμηση στο You Tube.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.