Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία τρανς γυναίκας δεν απεικονίζει τη γενική εισαγγελέα του ΣιάτλΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Φωτογραφία τρανς γυναίκας δεν απεικονίζει τη γενική εισαγγελέα του Σιάτλ

19 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Δεν είναι fake news ή παρωδία. Η εικονιζόμενη τρανς είναι γενική εισαγγελέας της πόλης Σιάτλ των ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Η εικονιζόμενη τρανς γυναίκα, ονόματι Stephanie Mueller, δεν είναι γενική εισαγγελέας της πόλης του Σιάτλ των ΗΠΑ αλλά δημόσια συνήγορος. Η εισαγγελέας του Σιάτλ ονομάζεται Ann Davison.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία μίας τρανς γυναίκας με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για τη γενική εισαγγελέα του Σιάτλ των ΗΠΑ. Μάλιστα, ανάρτηση στο X με τον διαμοιραζόμενο ισχυρισμό, συγκέντρωσε πάνω από 18 χιλιάδες προβολές. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. 

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: sinomosiologos.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Τι ισχύει

Αρχικά, ο όρος του πολιτειακού γενικού εισαγγελέα (state attorney general), σε κάθε μία από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και στην ομοσπονδιακή περιφέρεια της πρωτεύουσας της χώρας, αναφέρεται στον κύριο νομικό σύμβουλο της πολιτειακής κυβέρνησης και στον επικεφαλής αξιωματούχο επιβολής του νόμου της πολιτείας. Σε ορισμένες πολιτείες, ο γενικός εισαγγελέας λειτουργεί ως επικεφαλής ενός πολιτειακού Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αρμοδιότητες παρόμοιες με εκείνες του ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην προκειμένη περίπτωση, η πόλη του Σιάτλ ανήκει στην ευρύτερη πολιτεία της Ουάσιγκτον. Γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Ουάσιγκτον είναι ο Bob Ferguson (εδώ κι εδώ). Για ολόκληρο το κράτος των ΗΠΑ υπάρχει ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας, με τον Merrick Garland να είναι αυτή τη στιγμή ο 86ος που υπηρετεί ως τέτοιος. 

Ωστόσο, υπάρχουν και τοπικά αρμόδιοι εισαγγελείς στις επιμέρους πόλεις, με την εισαγγελέα του Σιάτλ να είναι η Ann Davison, από το 2021 μέχρι και σήμερα, όπως βλέπουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης του Σιάτλ. Επικοινωνήσαμε με την εισαγγελία του Σιάτλ και θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο σε περίπτωση απόκρισης. 

Όπως αναφέρεται, “η δημοτική εισαγγελέας, Davison, παρέχει νομικές συμβουλές και εκπροσώπηση στην πόλη του Σιάτλ, συμπεριλαμβανομένων των εκτελεστικών, νομοθετικών και δικαστικών οργάνων. Η δημοτική εισαγγελέας, Davison, είναι η επικεφαλής εισαγγελέας για το Σιάτλ, επιβλέποντας τη δίωξη των πλημμεληματικών και βαρέων πλημμεληματικών αδικημάτων στην πόλη”. 

Όσον αφορά την εξεταζόμενη τρανς γυναίκα, έπειτα από αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, διαπιστώνεται πως είναι μία δημόσια συνήγορος, ονόματι Stephanie Mueller (εδώ, εδώ κι εδώ) και όχι “γενική εισαγγελέας στο Σιάτλ”. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δημόσιος συνήγορος είναι ένας δικηγόρος που διορίζεται από τα δικαστήρια, με δαπάνες της πολιτειακής ή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για να εκπροσωπεί και να συμβουλεύει τους κατηγορούμενους εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικό τους συνήγορο υπεράσπισης (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). Το πρόγραμμα του δημόσιου δικηγόρου είναι ένας από τους διάφορους τύπους ποινικής νομικής βοήθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αναπαράγονται στις αναρτήσεις του ισχυρισμού, προέρχονται από πρόσφατη δίκη στην οποία η Mueller υπερασπιζόταν την Iris Boardman, μία αριστερή διαδηλώτρια που κατηγορούταν για διατάραξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Σιάτλ, εν μέσω διαμαρτυριών τον Φεβρουάριο.

Τα πλάνα λήφθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε η δικηγόρος στον δημοσιογράφο από το Σιάτλ, Jonathan Choe, την οποία ανάρτησε στο προφίλ του στο X στις 5 Απριλίου 2024.

Στη λεζάντα της δημοσίευσης, ανέγραφε:

«Λόγω της λαϊκής ζήτησης, δημοσιεύω την εκτεταμένη περικοπή της συνέντευξής μου με τη δημόσια συνήγορο Stephanie Mueller. Η τρανσέξουαλ δικηγόρος εκπροσωπεί έναν από τους ακροαριστερούς ακτιβιστές που κατηγορούνται για τη διακοπή της συνεδρίασης του συμβουλίου τον Φεβρουάριο. Διαφορετικά, αυτό είναι το Σιάτλ. Ποια είναι η μεγάλη υπόθεση;».

Αναζητώντας το όνομα της Stephanie Mueller, εντοπίζουμε το προφίλ της στο LinkedIn, στο οποίο παρουσιάζεται ως δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης με βάση το Σιάτλ, γράφοντας: “Τριάντα χρόνια καριέρας ως δημόσια δικηγόρος υπεράσπισης”.

Προφίλ της συγκεκριμένης δικηγόρου βρίσκουμε και στην ιστοσελίδα εύρεσης δικηγόρων, Avvo.

Στο προφίλ της στο Facebook δηλώνει δικηγόρος που έχει σπουδάσει στο Earlham College και κατάγεται από το Old Lyme του Connecticut. 

Εκτός από τη δικηγορία, συνεργάζεται με το Lavender Rights Project, μια οργάνωση που υποστηρίζει τρανς και διαφυλικά άτομα.

Σε άρθρο της Daily Mail στις 5 Απριλίου 2024, διαβάζουμε παλαιότερες δηλώσεις της: 

«Έχω καλά αποτελέσματα επειδή είμαι καλή δικηγόρος. Το φύλο μου δεν έχει σημασία. Αυτό είναι πολύ, πολύ υπέροχο. Είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζετε ότι από τότε που έκανα τη μετάβαση, πριν από περισσότερα από 4 χρόνια, μου έχουν φερθεί με απόλυτο σεβασμό και μεγάλη αποδοχή τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».

Όπως αναφέρεται ακολούθως, η Mueller κατοικεί στη μικρή πόλη της Ουάσινγκτον, Vashon, όπως αναγράφει και το προφίλ της στο Facebook. 

Έπειτα, παρατίθενται κι άλλες δηλώσεις της:

«Εδώ και 20 χρόνια προσφέρω σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες στην κοινότητά μου. Προσφέρω συμβουλευτική και συνεχή υποστήριξη στους πελάτες μου που κατηγορούνται για μικροαδικήματα, οι περισσότεροι τα καταφέρνουν πολύ καλά και δεν τα επαναλαμβάνουν. Πριν από τέσσερα χρόνια δεν είχα ιδέα πώς θα αντιδρούσαν όλοι και πραγματικά αναρωτιόμουν αν οι ένορκοι θα με έπαιρναν στα σοβαρά ή, ακόμα χειρότερα, αν κάποιος στην επιτροπή θα προσβαλλόταν από την εμφάνισή μου. Έχω κάνει αρκετές δίκες με ενόρκους μετά την αλλαγή και η εμφάνισή μου δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα, απ’ όσο μπορώ να πω και οι πελάτες μου έλαβαν τις αθωωτικές ετυμηγορίες που έπρεπε να λάβουν. Αλλά 50 χρόνια απαρτχάιντ- απομόνωσης δεν σβήνονται ποτέ, οπότε πρέπει να καταλάβω και να ελέγξω τη σφιχτή μπάλα τρόμου που νιώθω κάθε φορά (εννοώ κάθε φορά) που βγαίνω έξω. Αρχίζω να το συνηθίζω».

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η εικονιζόμενη τρανς γυναίκα, ονόματι Stephanie Mueller, δεν είναι γενική εισαγγελέας του Σιάτλ αλλά δημόσια συνήγορος, όπως βλέπουμε από διεθνή ρεπορτάζ και όπως αναγράφει στο προφίλ της. Η Ann Davison είναι η εισαγγελέας της πόλης του Σιάτλ. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.