Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία απεικονίζει την αποστολή του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού στην Ερυθρά θάλασσα;ΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Φωτογραφία απεικονίζει την αποστολή του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού στην Ερυθρά θάλασσα;

22 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Φωτογραφία απεικονίζει ρωσικά πολεμικά πλοία που εισήλθαν στην Ερυθρά θάλασσα. Ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα και κατευθύνεται προς την Υεμένη.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2018 και απεικονίζει κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας και Κίνας. Η τοποθεσία λήψης της δεν είναι η Ερυθρά Θάλασσα αλλά η ευρύτερη περιοχή του Zhanjiang, μιας πόλης-λιμένα στη νότια Κίνα. Τέλος, αν και πράγματι η Ρωσία έστειλε πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στην αποστολή δεν συμμετείχε ολόκληρος ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού αλλά μόνο δύο πλοία, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Varyag και η φρεγάτα Marshal Shaposhnikov, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ερυθρά θάλασσα, μετά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία που, όπως λένε, σχετίζονται με το Ισραήλ (εδώ, εδώ), διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία, η οποία υποτίθεται ότι απεικονίζει την είσοδο πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας στην Ερυθρά θάλασσα. Συγκεκριμένα, οι χρήστες που την αναπαράγουν ισχυρίζονται ότι ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού εισήλθε στην Ερυθρά θάλασσα με προορισμό την Υεμένη. Όπως θα δούμε παρακάτω, πράγματι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ανέφεραν ότι εστάλησαν πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως η φωτογραφία πλαισιώνεται παραπλανητικά, καθώς σε καμία περίπτωση δεν κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο στόλος του Ειρηνικού. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η φωτογραφία που διαμοιράζεται είναι η ακόλουθη:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν εισέλθει επίσημα στην Ερυθρά Θάλασσα. Πιθανή θαλάσσια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. 
Ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα και κατευθύνεται προς την Υεμένη, όπου αμερικανικά και βρετανικά πλοία πραγματοποίησαν πλήγματα στους Χούτι.

Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, ώστε να εντοπίσουμε περισσότερες πληροφορίες για τη φωτογραφία, παρατηρούμε ότι η πλαισίωσή της είναι εσφαλμένη, καθώς δεν σχετίζεται χρονικά ή τοπικά με τα τεκταινόμενα στην Ερυθρά θάλασσα. Επιπλέον, προκύπτει ότι η υπό εξέταση φωτογραφία έχει υποστεί περικοπή, αφού η αυθεντική, που εντοπίζεται σε ένα άρθρο του Reuters, περιλαμβάνει ακόμη ένα πλοίο. Αν συγκρίνουμε τις δύο φωτογραφίες, άλλωστε, παρατηρούμε λεπτομέρειες που προδίδουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια φωτογραφία σε διαφορετική μορφή.

Ο λόγος που η εικόνα λειτουργεί παραπλανητικά, στην περίπτωση που εξετάζουμε, είναι διότι προέρχεται από την 29η Αυγούστου 2018 και η τοποθεσία λήψης της είναι κοντά στην κινεζική πόλη Zhanjiang της επαρχίας Guangzhou, η οποία βρέχεται από τη Νότια θάλασσα της Κίνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αφορούν την φωτογραφία, δεν απεικονίζεται η είσοδος του ρωσικού στόλου στην Ερυθρά θάλασσα αλλά κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας και Κίνας.

Στα τέλη Μαρτίου 2024 μεταδόθηκε (εδώ, εδώ, εδώ) από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ρωσικά πολεμικά πλοία στάλθηκαν στην Ερυθρά θάλασσα για αδιευκρίνιστο λόγο ενώ και ο τελικός τους προορισμός παρέμεινε άγνωστος. Η αποστολή περιλάμβανε μόλις δύο πλοία του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται και σε σχετική λίστα. Πρόκειται για το πυραυλοφόρο καταδρομικό Varyag, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο το 2016, καθώς προσέφερε υποστήριξη κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιχειρήσεων επί συριακού εδάφους. Το έτερο πλοίο που αποσπάστηκε ήταν η φρεγάτα Marshal Shaposhnikov, η οποία έχει πάρει μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις και ασκήσεις. Πέραν αυτών, δεν εντοπίζεται καμία άλλη αναφορά σχετικά με την είσοδο της Ρωσίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2018 και απεικονίζει κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας και Κίνας. Η τοποθεσία λήψης της δεν είναι η Ερυθρά Θάλασσα αλλά η ευρύτερη περιοχή του Zhanjiang, μιας πόλης-λιμένα στη νότια Κίνα. Τέλος, αν και πράγματι η Ρωσία έστειλε πολεμικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα, στην αποστολή δεν συμμετείχε ολόκληρος ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού αλλά μόνο δύο πλοία, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Varyag και η φρεγάτα Marshal Shaposhnikov, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.