Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Πούτιν ΔΕΝ δήλωσε ότι η Ρωσία θα στηρίξει το Ιράν εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράν για να υποστηρίξουν το ΙσραήλFAKE NEWS

Ο Πούτιν ΔΕΝ δήλωσε ότι η Ρωσία θα στηρίξει το Ιράν εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράν για να υποστηρίξουν το Ισραήλ

26 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτεθούν στο έδαφος του Ιράν για να υποστηρίξουν το Ισραήλ θα στηρίξουμε το Ιράν».

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ούτε ο Πούτιν ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν προβεί σε τέτοια δήλωση. Μάλιστα, στις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις Ρώσων αξιοματούχων, προωθείται η αυτοσυγκράτηση, η εύρεση πολιτικής λύσης και η μείωση των εντάσεων.

Πρόσφατα, μετά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στις 13 Απριλίου 2024, κυκλοφόρησαν διάφοροι παραπλανητικοί ισχυρισμοί (εδώ). Σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες μέρες διαμοιράζεται ως “έκτακτη είδηση” μία υποτιθέμενη δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με τη διαμάχη Ιράν – Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι εάν επέμβουν υπέρ του Ισραήλ, τότε η Ρωσία θα στηρίξει το Ιράν. Ας δούμε τι ισχύει.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: europost.gr, greeknewsondemand.com, pronews.gr, makeleio.gr, iskra.gr, peripolemou.gr, triklopodia.gr, hellasultras.gr, dimpenews.com, athanasios12.blogspot.com, epilekta.com, ioannislamprogiannis.blogspot.com, romioitispolis.gr, press-gr.com, dynatielladanews.com, agriniotimes.gr, elora.gr, eklogesdytika.gr, karditsastakra.com, e-synews.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τον ισχυρισμό διαμοίρασε και ο δημοσιογράφος του Alert TV, Ανδρέας Καψαμπέλης (εδώ κι εδώ), ο οποίος έχει διαδώσει παραπλανητικούς ισχυρισμούς πολλάκις κατά το παρελθόν.

Τι ισχύει

Αναζητώντας τον ισχυρισμό στα αγγλικά, βρίσκουμε ανάρτηση στο X/πρώην Twitter στις 14 Απριλίου 2024, από λογαριασμό που έχει διαμοιράσει παραπλανητικό περιεχόμενο κατά το παρελθόν (εδώ), του ινφλουένσερ Jackson Hinkle, ο οποίος είναι γνωστός για διάδοση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης. Μάλιστα, η ανάρτηση συγκέντρωσε περίπου 21 εκατομμύρια προβολές και τα περισσότερα από τα άρθρα που αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό στην Ελλάδα την ενέταξαν στο κείμενό τους. Η εν λόγω ανάρτηση περιέχει το εξής κείμενο:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ΡΩΣΙΑ θα ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ το ΙΡΑΝ εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτεθούν στο έδαφος του Ιράν για να υποστηρίξουν το Ισραήλ.

Όπως σε αυτή την ανάρτηση, έτσι και στις αναπαραγωγές του ισχυρισμού στην Ελλάδα δεν δόθηκε καμία διευκρίνηση ή πηγή για την συγκεκριμένη δήλωση του Ρώσου προέδρου, όπως η ημερομηνία, το μέσο ή η τοποθεσία στην οποία έλαβε χώρα. Έπειτα από εκτεταμένη αναζήτηση, δεν προκύπτει από καμία αξιόπιστη πηγή πως ο Πούτιν προέβη σε τέτοια δήλωση μετά την πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Για την ακρίβεια, μέχρι την στιγμή της σύνταξης του παρόντος άρθρου, 17 Απριλίου 2024, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία σχετικά με οποιουδήποτε είδους τέτοιο διάγγελμα ή ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, όπως αναφέρεται στις δημοσιεύσεις του ισχυρισμού.

Αναζήτηση του ισχυρισμού στα αγγλικά και στα ρωσικά δεν επιστρέφει αποτέλεσμα από έγκυρα Μέσα ενημέρωσης. Σε περίπτωση που ο Πούτιν είχε ανακοινώσει δημοσίως την υποστήριξή του στο Ιράν υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό θα ήταν μια δημόσια δήλωση που θα μεταδιδόταν άμεσα και διεθνώς, ειδικά από τα ελεγχόμενα από το κράτος, ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 14 Απριλίου 2024, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το στρατιωτικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ αλλά σε κανένα σημείο δεν αναφέρθηκε σε πιθανή στήριξη του Ιράν, εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στο τελευταίο για να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Αντίθετα, κρατώντας μια πιο ουδέτερη στάση, ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλες τις μεριές, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν πολιτική ή διπλωματική λύση (εδώ, εδώ κι εδώ).

Επιπλέον, την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκε δελτίο Τύπου από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τηλεφώνημα που έγινε ανάμεσα στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ιρανό ομόλογό του, Hossein Amir-Abdollahian, μετά από πρωτοβουλία της ιρανικής πλευράς. Πάλι, σε κανένα σημείο δεν αναφέρθηκε πως η Ρωσία θα στηρίξει το Ιράν εάν οι ΗΠΑ υποστηρίξουν το Ισραήλ στη διαμάχη του με το Ιράν:

[Μετάφραση:]

14 Απριλίου 2024 18:38

Δελτίο τύπου για την τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν

Στις 14 Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατόπιν πρωτοβουλίας της ιρανικής πλευράς.

Το κύριο θέμα της συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για τις ενέργειες που ανέλαβε η Τεχεράνη ως απάντηση στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο Ιρανών αξιωματούχων.

Όπως σημειώνεται, οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή και τυχόν νέες επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Η πρόληψη τέτοιων σεναρίων και η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων τους θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν εκ νέου την υποστήριξή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη επίλυσης των πιεστικών ανθρωπιστικών προβλημάτων και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για τη δημιουργία βιώσιμων συνθηκών για άμεσες διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μια λύση δύο κρατών στην Παλαιστινιακή – Ισραηλινή σύγκρουση.

Στις 15 Απριλίου 2024, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε (εδώ κι εδώ) τις επισημάνσεις του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το ιρανικό χτύπημα, λέγοντας πως η Ρωσία ανησυχεί για τη διαμάχη στο μεσανατολικό, τονίζοντας πως “η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”.

Την επόμενη μέρα, στις 16 Απριλίου 2024, στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου υπήρξε ενημέρωση για τηλεφωνική κλήση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ebrahim Raisi, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου. Όπως επισημάνθηκε:

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα μέρη θα επιδείξουν λογική αυτοσυγκράτηση και δεν θα επιτρέψουν έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης, ο οποίος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Ακολούθως, αναφέρθηκε: 

Κατά την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τρέχοντα ζητήματα των ρωσο-ιρανικών σχέσεων, εκφράστηκε η αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω προοδευτική ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης αμοιβαία επωφελών έργων υποδομής. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Ebrahim Raisi και όλους τους μουσουλμάνους του Ιράν για το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και την πρόσφατα εορτασθείσα γιορτή Eid al-Fitr.

Όπως προαναφέρθηκε, προς το παρόν ο Πούτιν δεν έχει σχολιάσει, κατά τον τρόπο που παρουσιάζεται στον διαμοιραζόμενο ισχυρισμό, την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε μια αντεπίθεση κατά του Ιράν (εδώ κι εδώ).

Σημειώνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προβεί σε δηλώσεις κατά το παρελθόν, τον Ιούνιο του 2019, αναφορικά με έναν πιθανό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, αναφέροντας ότι θα επρόκειτο για “καταστροφή” (εδώ, εδώ κι εδώ). 

Τέλος, τον ισχυρισμό διέψευσαν και διεθνείς οργανισμοί ελέγχου γεγονότων, όπως το Lead Stories και το Logically Facts

Συμπέρασμα 

Ο Ρώσος πρόεδρος ουδέποτε ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το Ιράν σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίξουν το Ισραήλ και επιτεθούν στο Ιράν. Οι επίσημες ιστοσελίδες του Κρεμλίνου και του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δεν περιλαμβάνουν τέτοιες δηλώσεις. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σχετικά με την ιρανική επίθεση, όσο και το πρόσφατο τηλεφώνημα του Πούτιν με τον Ιρανό πρόεδρο, δεν περιείχαν σε καμία περίπτωση τέτοιες αναφορές, αντίθετα προώθησαν την αυτοσυγκράτηση και την εύρεση πολιτικής ή διπλωματικής λύσης. Παράλληλα, κανένα διεθνές ή ρωσικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει μεταδώσει τέτοια δήλωση από τον Πούτιν. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.