Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ουκρανία ΔΕΝ έβαλε σε «λίστα θανάτου» τον Τάκερ Κάρλσον μετά την συνέντευξη με τον ΠούτινΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Ουκρανία ΔΕΝ έβαλε σε «λίστα θανάτου» τον Τάκερ Κάρλσον μετά την συνέντευξη με τον Πούτιν

20 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Σε ουκρανική «λίστα θανάτου» ονόματι «Myrotvorets» μπήκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον λόγω της συνέντευξης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συμπέρασμα

Ο Τάκερ Κάρλσον περιλαμβάνεται πράγματι στη λίστα Myrotvorets, ωστόσο αυτή δεν αποτελεί κάποια «λίστα θανάτου», ενώ το όνομά του είναι γραμμένο στη συγκεκριμένη λίστα αρκετό καιρό πριν τη συνέντευξη με τον Ρώσο πρόεδρο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά τη δημοσίευση της πολυσυζητημένης συνέντευξης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Αμερικανό δημοσιογράφο, Τάκερ Κάρλσον, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως η Ουκρανία έβαλε σε «λίστα θανάτου» τον δεύτερο, επικηρύσσοντάς τον. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: oparlapipas.gr, ksipnistere.com, katohika.gr, triklopodia.gr, patriotiko.gr, el.gr, molwnlave.net, tzafnews.gr, makeleio.gr, maxh.com.cy, pronews.gr, defencenet.gr, happenednow.gr, eommemes.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός γνώρισε ευρεία διάδοση σε ελληνικές ιστοσελίδες και social media, αφού αρχικά έκανε τον γύρο του κόσμου με εκατομμύρια προβολές σε δημοσιεύσεις στο X και όχι μόνο (εδώ κι εδώ).

Μάλιστα, στις 8 Φεβρουαρίου 2024, ο γνωστός συνωμοσιολόγος δημοσιογράφος, Άλεξ Τζόουνς, αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό μέσω ανάρτησης στο X.

Αρχικά, στον ισχυρισμό αναφέρεται πως ο Τάκερ Κάρλσον εισήχθη στη λίστα Myrotvorets. Το Myrotvorets ή Mirotvorets (στα ουκρανικά: Миротворець, στα ελληνικά “Ειρηνοποιός”) είναι ένας ουκρανικός ιστότοπος, με έδρα το Κίεβο και έτος ίδρυσης το 2014, που δημοσιεύει έναν κατάλογο με ονόματα και προσωπικά στοιχεία ανθρώπων που θεωρούνται από τους συντάκτες του ιστοτόπου ως “εχθροί της Ουκρανίας” ή, όπως αναφέρει ο ίδιος ο ιστότοπος, “των οποίων οι πράξεις έχουν ενδείξεις εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της ειρήνης, της ανθρώπινης ασφάλειας και του διεθνούς δικαίου”.

Στις πληροφορίες της ιστοσελίδας αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Το Κέντρο “Myrotvorets” είναι μια ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων, δημοσιογράφων και ειδικών στην έρευνα των σημείων των εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της ειρήνης, της ανθρώπινης ασφάλειας και της διεθνούς έννομης τάξης, οι οποίοι ασχολούνται με δημιουργικές επιστημονικές και δημοσιογραφικές δραστηριότητες. Με την ενημερωτική υποστήριξη του Κέντρου “Myrotvorets” δημιουργήθηκε ο ομώνυμος ιστότοπος, ο οποίος αποτελεί επίσης ένα ανεξάρτητο μη κρατικό μέσο μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Το Κέντρο “Myrotvorets” ασκεί τις δραστηριότητές του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ουκρανίας και τις διεθνείς νομικές πράξεις που έχουν επικυρωθεί από το κράτος μας. 

Το πληροφοριακό περιεχόμενο του ιστότοπου “Myrotvorets” προέρχεται από δημόσια γνωστές και διαθέσιμες στο κοινό ανοικτές πηγές, οι οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς, δημιουργικούς και δημοσιογραφικούς σκοπούς.

Το Κέντρο “Myrotvorets” δεν αντιτίθεται στη χρήση πληροφοριών και στοιχείων που περιέχονται στον ομώνυμο ιστότοπο από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανίας, της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας, των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε επιχειρησιακές και ερευνητικές δραστηριότητες.

Στην αρχική του σελίδα, το Myrotvorets αναφέρει ότι είναι “μια ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων, δημοσιογράφων και ειδικών στη μελέτη των σημείων εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της ειρήνης, της ασφάλειας της ανθρωπότητας και της διεθνούς έννομης τάξης”.

Παρόλα αυτά, το State Department των ΗΠΑ (ή αλλιώς το Υπουργείο Εξωτερικών) έχει αναφέρει παλαιότερα (εδώ κι εδώ) πως η εν λόγω οργάνωση έχει στενές σχέσεις με την ουκρανική κυβέρνηση και τις μυστικές Υπηρεσίες ασφαλείας της. 

Ο George Tuka, Ουκρανός πολιτικός και εκ των ιδρυτών του Myrotvorets, είχε δηλώσει στους Times το 2022 πως η οργάνωσή του δεν λαμβάνει κυβερνητική χρηματοδότηση και δεν συνδέεται με την κυβέρνηση. Ανέφερε πως δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί τους Ουκρανούς πολιτικούς αξιωματούχους, πρώην στρατιωτικούς και πρώην αστυνομικούς που ήταν φιλορώσοι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος ιστότοπος έχει δεχθεί κριτική από χώρες της Δύσης. Οι G7 είχαν εκφράσει την ανησυχία τους παλαιότερα για τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων δημοσιογράφων. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω έκθεσης σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία [αρχειοθετημένη εδώ, σελ. 21 (99), σελ. 38 (h)], κάλεσαν την ουκρανική Αστυνομία να διερευνήσει τις διαρροές προσωπικών δεδομένων στο Myrotvorets και να αφαιρέσει τα δεδομένα από τον ιστότοπο.

Με μία γρήγορη αναζήτηση του ονόματος του Αμερικανού δημοσιογράφου στον εν λόγω ιστότοπο, εντοπίζεται πως πράγματι περιλαμβάνεται στη λίστα του.

Στην παραπάνω εικόνα, το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου εμφανίζεται στην κορυφή. Η φωτογραφία του και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα βρίσκονται από κάτω. Η καταχώρηση, γραμμένη στα ρωσικά, τον περιγράφει ως “φιλορώσο προπαγανδιστή”, “συνεργό των Ρώσων εγκληματιών πολέμου και κατακτητών” και “επιτιθέμενο στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Παρατηρώντας την ημερομηνία ένταξής του σε αυτήν, στο κάτω μέρος της σελίδας, διαπιστώνεται ότι αυτή έγινε στις 8 Ιουνίου 2023, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν από τη συνέντευξη με τον Ρώσο πρόεδρο. Θυμίζουμε πως η ανακοίνωση της συνέντευξης έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 2024 και η συνέντευξη δημοσιεύθηκε δύο ημέρες μετά.

Παρατηρείται ότι πουθενά δεν γίνεται προτροπή σε δολοφονία ή χρήση βίας κατά του Τάκερ Κάρλσον. Επομένως, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η λίστα παροτρύνει σε βία, πόσο μάλλον ότι λειτουργεί ως ουκρανική “λίστα δολοφονίας”, αλλά ο Κάρλσον προστέθηκε σε αυτήν πέρυσι και όχι μετά την είδηση της συνέντευξής του με τον Πούτιν.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τον ισχυρισμό κατέρριψαν και διεθνείς οργανισμοί ελέγχου ειδήσεων όπως το Associated Press, το PolitiFact και το Logically Facts.

Συμπέρασμα

Η λίστα στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα δεν αποτελεί “λίστα θανάτου”. Εντός αυτής δεν γίνεται προτροπή για δολοφονία ή επίθεση κατά του Τάκερ Κάρλσον, αλλά αναφέρεται ότι ασκεί φιλορωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας. Μάλιστα, το όνομά του βρίσκεται σε αυτήν τη λίστα από τις αρχές του καλοκαιριού του 2023, πολύ καιρό πριν την πρόσφατη συνέντευξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η λίστα δεν υποστηρίζει τη βία απέναντι σε όσους περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.