Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποίηση δηλώσεων Νετανιάχου για την ανοικοδόμηση οικισμών στο ΙσραήλΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραποίηση δηλώσεων Νετανιάχου για την ανοικοδόμηση οικισμών στο Ισραήλ

28 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός:

Ο Νετανιάχου αποκαλύπτει σχέδια για την κατασκευή οικισμών στη Γάζα, με την υποστήριξη μιας επένδυσης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός προκύπτει από βίντεο δηλώσεων του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο υπουργικού συμβουλίου, οι ενσωματωμένοι υπότιτλοι του οποίου αναφέρουν λανθασμένα πως το σχέδιο ανοικοδόμησης αφορά τη Λωρίδα της Γάζας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πενταετές πλάνο για την ανοικοδόμηση οικισμών και λοιπών υποδομών στο "Gaza Envelope", δηλαδή στις περιοχές εντός Ισραηλινού εδάφους οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση έως 7 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τα μέσα Απριλίου του 2024, στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προβάλλουν βίντεο από δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον ισχυρισμό πως σε αυτό εκδηλώνει τις προθέσεις του να δημιουργήσει Ισραηλινούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια όμως, το βίντεο είναι παραπλανητικό, καθώς οι αγγλικοί υπότιτλοι του παραποιούν τις δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα:

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός εμφανίζεται στους ενσωματωμένους υπότιτλους βίντεο με δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 17 Απριλίου 2024 στο πλαίσιο Κυβερνητικού συμβουλίου. Μια από τις πρώτες αναπαραγωγές εντοπίζονται την ίδια ημέρα στο X (πρώην Twitter), σε ανάρτηση η οποία αφήνει να εννοηθεί πως η εισβολή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη έγινε για τους σκοπούς της ανοικοδόμησης Ισραηλινών οικισμών. Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει σημειώσει πάνω από 600 χιλιάδες προβολές κατά τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος άρθρου:

Το βίντεο που παρουσιάζεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις, με ενσωματωμένους αγγλικούς υπότιτλους, είναι αυτό:

Οι αγγλικοί υπότιτλοι που ενσωματώνονται στο βίντεο, συγκεκριμένα στο χρονικό σημείο 00:30 έως 0:55 του βίντεο, αναφέρουν λανθασμένα πως η κυβέρνηση θα εγκρίνει ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση των οικισμών της Λωρίδας της Γάζας με την επένδυση 19 δισεκατομμυρίων σέκελ (περίπου 4.6 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την κατασκευή οικισμών και λοιπών υποδομών:

Υπότιτλοι: The cabinet will approve a plan to rebuild the settlements of the Gaza Strip. We will invest a very large sum of 19 billion shekels to make the settlements of the Gaza Strip available to generations, we will invest in housing, infrastructure, education, employment, medicine and more.

Μετάφραση: Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει σχέδιο για την ανοικοδόμηση των οικισμών της Λωρίδας της Γάζας. Θα επενδύσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσό 19 δισεκατομμυρίων σέκελ για να κάνουμε τους οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας διαθέσιμους για γενιές, θα επενδύσουμε σε στέγαση, υποδομές, εκπαίδευση, απασχόληση, ιατρική και άλλα.

Εκ πρώτης όψεως, σε κάποιον που δε γνωρίζει εβραϊκά και βασίζεται μόνο στους υπότιτλους του βίντεο που παρουσιάζεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις, δίνεται η εντύπωση πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σκοπεύει να χτίσει Ισραηλινούς οικισμούς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που μεταφέρεται και από τις υπό εξέταση αναρτήσεις.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δεν αναφέρεται στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά στο Gaza Envelope (Otef Aza, σε ελληνική απόδοση, «Φάκελος της Γάζας»). Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται εντός Ισραηλινού εδάφους και σε απόσταση έως 7 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, η σωστά μεταφρασμένη δήλωση του Νετανιάχου είναι η εξής:

Οι δηλώσεις στα εβραϊκά:
צמה תוכנית קומה לשיקום ישובי עוטף עזה אנחנו נשכיר סכום של גדול מאוד של 19 מיליארד שקלים כדי להדליק את ישובי עוטף עזה לדורות להשקיע בתשתיות בחינוך בתעסוקה ברפואה ועוד

Μετάφραση:
[…] Θα επενδύσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσό 19 δισεκατομμυρίων για να ανοικοδομήσουμε τους οικισμούς που περιβάλλουν τη Γάζα για γενιές, για να επενδύσουμε σε υποδομές, εκπαίδευση, απασχόληση, ιατρική και πολλά άλλα […]

Επιπροσθέτως, στο υπό εξέταση βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρεται συγκεκριμένα στο Gaza Envelope (Otef Aza) δύο φορές, μια στο χρονικό σημείο 00:40, και μια ακόμα στο χρονικό σημείο 00:47.

Όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας της εφημερίδας Times Of Israel, πρόκειται για ένα πενταετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση και ενίσχυση κοινοτήτων κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή εντός του Ισραήλ και όχι εντός της Λωρίδας της Γάζας, με τα κεφάλαια να διατίθενται για στέγαση, υποδομές, εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία και άλλους τομείς:

Η κυβέρνηση εγκρίνει το σχέδιο ανασυγκρότησης των συνόρων της Γάζας ύψους 19 δισεκατομμυρίων NIS

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα πενταετές σχέδιο ύψους 19 δισεκατομμυρίων NIS (5 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανοικοδόμηση και την ενίσχυση των κοινοτήτων κοντά στα σύνορα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αναφέρει το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Τα κεφάλαια προορίζονται να διατεθούν για στέγαση, υποδομές, εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία και άλλους τομείς.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς ήθελαν να μας ξεριζώσουν – αλλά θα τους ξεριζώσουμε και θα εμβαθύνουμε τις ρίζες μας», αναφέρει σε δήλωση ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Θα οικοδομήσουμε τη Γη του Ισραήλ και θα προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Στο πακέτο περιλαμβάνονται 307 εκατομμύρια NIS (81,3 εκατομμύρια δολάρια) για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής κοντά στη Γάζα έως το 2028, συμπεριλαμβανομένων έργων όπως η απομάκρυνση των απορριμμάτων και νέες εγκαταστάσεις απορριμμάτων, η δημιουργία φυσικών τοποθεσιών για κατοίκους των συνόρων της Γάζας και η επένδυση δρόμων με δέντρα για σκιά.

Η δέσμευση παραλείπει τα 72 εκατομμύρια NIS (19 εκατομμύρια δολάρια) που το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος εκτιμά ότι χρειάζονται για να επιστρέψουν στην υγεία περίπου 7.000 ντουνάμ (1.730 στρέμματα) ανοιχτού χώρου, αφού υπέστησαν ζημιές από στρατιωτικά οχήματα σε σχέση με τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Το πρωτότυπο βίντεο, χωρίς υπότιτλους, έχει αναρτηθεί και στον επίσημο λογαριασμό του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στο YouTube (αρχειοθετημένο εδώ).

Συμπέρασμα

Μετά την εξέταση των δηλώσεων του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο ισχυρισμός πως το Ισραήλ σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το χτίσιμο Ισραηλινών οικισμών στη Γάζα είναι ψευδής. Ο ισχυρισμός προκύπτει από βίντεο δηλώσεων του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο υπουργικού συμβουλίου, οι ενσωματωμένοι υπότιτλοι του οποίου αναφέρουν λανθασμένα πως το σχέδιο ανοικοδόμησης αφορά τη Λωρίδα της Γάζας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πενταετές πλάνο για την ανοικοδόμηση οικισμών και λοιπών υποδομών στο “Gaza Envelope”, δηλαδή στις περιοχές εντός Ισραηλινού εδάφους οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση έως 7 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.