Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο απεικονίζει τις πλημμύρες στο Ντουμπάι;FAKE NEWS

Βίντεο απεικονίζει τις πλημμύρες στο Ντουμπάι;

28 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει τις πρόσφατες πλημμύρες στο Ντουμπάι

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο δεν προέρχεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα μέσα Απριλίου 2024 αλλά από το Ταμπούκ της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, τον Οκτώβριο του 2018.

Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, διαμοιράζεται ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι απεικονίζει πλημμύρες στην έρημο του Ντουμπάι, ως αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων. Ωστόσο, όπως θα δείξουμε παρακάτω, στο βίντεο δεν αντικατοπτρίζονται τα πρόσφατα γεγονότα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: etetrapodotypia.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, 15 Απριλίου 2024, άρχισαν βροχοπτώσεις στο Ντουμπάι, οι οποίες εντάθηκαν από το πρωί της επομένης συνεχίζοντας ακάθεκτα μέχρι το υπόλοιπο της ημέρας. Μέσα σε 24 ώρες είχαν πέσει πάνω από 142 χιλιοστά νερού, τη στιγμή που ο ετήσιος μέσος όρος για την περιοχή δεν ξεπερνά τα 95 περίπου χιλιοστά. Πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση, αφού ήταν η πιο έντονη βροχόπτωση που βίωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία 75 χρόνια, ενώ σε κάποιες περιοχές το βρόχινο νερό ξεπέρασε τα 250 χιλιοστά σε λιγότερο από 24 ώρες. Για να γίνει αντιληπτή η έκταση της βροχόπτωσης, το Ντουμπάι δέχτηκε σε δώδεκα ώρες όσο νερό δέχεται σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Το νερό προκάλεσε το κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων, εμπορικών κέντρων και σχολείων, καθώς και την ακύρωση πτήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ενός εκ των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων παγκοσμίως με βάση τη διεθνή επιβατική κίνηση. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από την κατάσταση που επικρατούσε στο προαναφερθέν αεροδρόμιο, ενώ την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 εκδόθηκε ανακοίνωση που προέτρεπε τους πολίτες να μην πλησιάσουν στον αερολιμένα αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Αν και οι Αρχές δεν παρείχαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη συνολική έκταση των ζημιών και των τραυματιών, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός 70χρονου ατόμου που, σύμφωνα με την αστυνομία, παρασύρθηκε από τα νερά ενώ βρισκόταν εντός του οχήματός του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βροχοπτώσεις δεν είναι σύνηθες φαινόμενο στο Ντουμπάι, αφού το κλίμα της ευρύτερης περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και ξηρότητα, επομένως οι υποδομές δεν έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν σε τέτοιας κλίμακας φαινόμενα. 

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπονται εξωτερικοί παράγοντες, όπως η ανθρώπινη παρέμβαση, αφού εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, οι ακραίες βροχοπτώσεις είναι πιο συχνές και πιο έντονες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς, ενώ επιστήμονες προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν.

Έχοντας πει τα παραπάνω, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντούμε το ακόλουθο βίντεο:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Σπαρακτικές σκηνές από την κατάσταση πλημμύρας στο Ντουμπάι, καθώς ανυπολόγιστος αριθμός ζώων πνίγονται, μετά από σφοδρή βροχή και πλημμύρες.

Με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, προκύπτει πως το εν λόγω βίντεο δεν είναι πρόσφατο, αφού εντοπίζουμε τα ίδια πλάνα καθρεπτισμένα, δηλαδή αποτυπωμένα αντίστροφα, από τα τέλη του 2023.

Πηγή

Κάνοντας εκτενέστερη έρευνα, εντοπίσαμε ένα δημοσίευμα στα ταϋλανδικά, από το οποίο όμως έχει αφαιρεθεί η εικόνα. Το δημοσίευμα χρονολογείται τον Νοέμβριο του 2018 και αναφέρει πως πρόκειται για πλημμύρες που έπληξαν τη Σαουδική Αραβία

Προσαρμόσαμε τη μηχανή αναζήτησης να εμφανίζει αποτελέσματα από τα τέλη του 2018 και πράγματι βρήκαμε ένα άρθρο από το Al Jazeera που επισημαίνει ότι μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν ήταν και το Ταμπούκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, αναζητήσαμε στα αραβικά με τους όρους-κλειδιά “إبل تبوك” (καμήλες, Ταμπούκ) και βρήκαμε πανομοιότυπα βίντεο (εδώ, εδώ) και σχετικό άρθρο.

Το παρόμοιο βίντεο που εντοπίσαμε από τα τέλη του 2018:

Συγκρίνοντας καρέ των δύο οπτικοακουστικών υλικών, επιβεβαιώνουμε ότι έχουν ληφθεί στην ίδια τοποθεσία.

Επομένως, το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό, δεν μπορεί να σχετίζεται με τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στα μέσα Απριλίου 2024, όντας προγενέστερο, ούτε απεικονίζει το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά το Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε την απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών:

Πηγή

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η πλαισίωση του οπτικοακουστικού υλικού λειτουργεί παραπλανητικά, αφού δεν προέρχεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα μέσα Απριλίου 2024. Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, γίνεται αντιληπτό ότι το βίντεο κυκλοφορεί τουλάχιστον από τα τέλη του 2023. Περαιτέρω, βρήκαμε πανομοιότυπο οπτικοακουστικό υλικό προερχόμενο από τον Οκτώβριο του 2018. Μέσω σύγκρισης των καρέ των δύο βίντεο επαληθεύσαμε ότι η τοποθεσία λήψης του υπό εξέταση υλικού δεν είναι το Ντουμπάι αλλά το Ταμπούκ, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.