Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο της ιρανικής επίθεσης απεικονίζει Ισραηλινούς να τρέχουν σε καταφύγια;FAKE NEWS

Βίντεο της ιρανικής επίθεσης απεικονίζει Ισραηλινούς να τρέχουν σε καταφύγια;

28 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει Ισραηλινούς πολίτες σε κατάσταση πανικού να τρέχουν σε καταφύγια

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο πλαισιώνεται εσφαλμένα και δεν σχετίζεται με την κρίση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Είναι προγενέστερο της πυραυλικής επίθεσης, αφού το εντοπίζουμε δημοσιευμένο από τις 6 Απριλίου 2024. Η χρήστης που το ανάρτησε, αναγράφει το όνομα του τραγουδιστή Louis Tomlinson και την τοποθεσία Buenos Aires στην Αργεντινή. Αν και δεν καταφέραμε να βρούμε επιπλέον πληροφορίες, ενδεχομένως να απεικονίζονται θαυμαστές που σπεύδουν να τον συναντήσουν, καθώς ο καλλιτέχνης βρισκόταν στη συγκεκριμένη πόλη εκείνη την περίοδο. Τέλος, μέσω γεωεντοπισμού επιβεβαιώσαμε ότι το οπτικοακουστικό υλικό έχει ληφθεί στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, συναντούμε ακόμα ένα βίντεο να αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως δήθεν σχετιζόμενο με τη σύγκρουση. Το βίντεο αυτό εμφανίστηκε σε ελληνικούς λογαριασμούς τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Απριλίου 2024, δηλαδή ελάχιστα αφότου προηγήθηκε το χτύπημα. Παρόλα αυτά, όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό δεν έχει καμία σχέση, ούτε χρονική, ούτε γεωγραφική με την κρίση στο εβραϊκό κράτος. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βράδυ της 13ης Απριλίου 2024, το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 350 πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ σε μια κίνηση αντεκδίκησης, δύο εβδομάδες μετά το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού, για το οποίο κατηγορήθηκε το εβραϊκό κράτος. Με αφορμή αυτό το γεγονός, κυκλοφορεί ένα βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζει πολίτες του Ισραήλ σε κατάσταση πανικού να τρέχουν αναζητώντας καταφύγιο από τους πυραύλους.

Το βίντεο που εξετάζουμε

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ο ισραηλινός πληθυσμός καταφεύγει σε καταφύγια βομβαρδισμών. Εκρήξεις στον ουρανό και στο έδαφος ακούγονται σε όλη τη χώρα.

Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας για να βρούμε περαιτέρω πληροφορίες για το οπτικοακουστικό υλικό, γίνεται αντιληπτό ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται είναι εσφαλμένος, καθώς έχει ληφθεί εκτός του πραγματικού του πλαισίου. Συγκεκριμένα, εντοπίζουμε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα TikTok με το συγκεκριμένο βίντεο, προερχόμενη από τις 6 Απριλίου 2024, δηλαδή μία βδομάδα πριν πραγματοποιηθεί το χτύπημα. Επομένως, το βίντεο δεν μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, στην περιγραφή του βίντεο αναγράφεται το όνομα του τραγουδιστή Louis Tomlinson, πρώην μέλους του συγκροτήματος One Direction, το οποίο δεν υφίσταται πλέον, αφού οι συντελεστές του αποφάσισαν να ακολουθήσουν solo καριέρα. Ελλείψει περαιτέρω πληροφοριών, ενδεχομένως πρόκειται για οπαδούς του τραγουδιστή που σπεύδουν να τον συναντήσουν. Παράλληλα, η χρήστης που ανάρτησε το βίντεο επισημαίνει ότι βρίσκεται στο Buenos Aires, πρωτεύουσα της Αργεντινής, και όχι στο Ισραήλ.

Πηγή

Ανατρέχοντας στους λογαριασμούς του τραγουδιστή, βλέπουμε ότι πράγματι εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην προαναφερθείσα πόλη, αφού δημοσίευσε σχετική ανάρτηση στο X στις 8 Απριλίου 2024 λέγοντας ότι συνάντησε θαυμαστές του και ότι θα επιστρέψει τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Πηγή

Τα Ellinika Hoaxes μέσω γεωεντοπισμού επαλήθευσαν το ακριβές σημείο λήψης του βίντεο, πλησίον του ξενοδοχείου “Four Seasons” στο Buenos Aires.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο πλαισιώνεται εσφαλμένα και δεν σχετίζεται με την κρίση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Είναι προγενέστερο της πυραυλικής επίθεσης, αφού το εντοπίζουμε δημοσιευμένο από τις 6 Απριλίου 2024. Η χρήστης που το ανάρτησε, αναγράφει το όνομα του τραγουδιστή Louis Tomlinson και την τοποθεσία Buenos Aires στην Αργεντινή. Αν και δεν καταφέραμε να βρούμε επιπλέον πληροφορίες, ενδεχομένως να απεικονίζονται θαυμαστές που σπεύδουν να τον συναντήσουν, καθώς ο καλλιτέχνης βρισκόταν στη συγκεκριμένη πόλη εκείνη την περίοδο. Τέλος, μέσω γεωεντοπισμού επιβεβαιώσαμε ότι το οπτικοακουστικό υλικό έχει ληφθεί στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.