Ποιοι είμαστε
Αρχική Απείλησε η Μοσάντ φοιτητές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα;FAKE NEWS

Απείλησε η Μοσάντ φοιτητές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα;

9 Μαΐ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Η Μοσάντ απειλεί φοιτητές που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ της Χαμάς

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η Μοσάντ ουδέποτε προέβη σε τέτοια ανακοίνωση. Η φωτογραφία της ανακοίνωσης που διαμοιράζεται προέρχεται από έναν παραπλανητικό λογαριασμό, που μιμείται την ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών και έχει καταρριφθεί πολλάκις κατά το παρελθόν για διασπορά αναληθούς περιεχομένου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυθεντικός λογαριασμός της Μοσάντ στο Χ δεν έχει αναρτήσει περιεχόμενο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Με αφορμή τις διαδηλώσεις των φοιτητών σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς και την αιματοχυσία στη Γάζα, άρχισε να διαμοιράζεται σε αναρτήσεις μια φωτογραφία η οποία υποτίθεται ότι δείχνει ανακοίνωση της Μοσάντ, της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) με την οποία απειλεί τους διαδηλωτές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού η ανάρτηση δεν προέρχεται από τον επίσημο λογαριασμό της Μοσάντ αλλά από κάποιον που τον μιμείται. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 17 Απριλίου 2024, ομάδα φοιτητών ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης έστησε σκηνές στο πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη Γάζα, καταλαμβάνοντας προαύλιους χώρους του ιδρύματος. Βασικό αίτημα των ακτιβιστών ήταν η αποκοπή των οικονομικών δεσμών που διατηρεί το πανεπιστήμιο με εταιρείες που προωθούν τις πολεμικές προσπάθειες του Ισραήλ ή, σε κάποιες περιπτώσεις, με το ίδιο το Ισραήλ. Αυτή η κίνηση σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια παγκοσμίως σύντομα πυροδότησε ολόκληρο κίνημα σε ολόκληρη τη χώρα, με φοιτητές σε διάφορα αντίστοιχα ιδρύματα, ακόμα και στα πιο επιφανή, όπως αυτό του Yale και του Harvard, να συμπαραστέκονται ακολουθώντας το παράδειγμα του Columbia. Όπως φαίνεται, η ενέργειά τους ήταν προσεχτικά σχεδιασμένη εδώ και μήνες και, παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των συλλήψεων που ακολούθησαν, παρεμπόδισαν λειτουργίες του πανεπιστημίου και της κυβερνητικής διοίκησης, ήταν “ειρηνικοί και συνεργάσιμοι”, όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Υόρκης, Edward Caban, ακόμα και μετά την επέμβαση των Αρχών. Μάλιστα, πέρα των νομικών, οι φοιτητές που συμμετείχαν στη κατάληψη των χώρων του ιδρύματος αντιμετωπίζουν και πειθαρχικές κυρώσεις.

Στον απόηχο των ανωτέρω, αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία, η οποία υποτίθεται πως προέρχεται από τον επίσημο λογαριασμό της Μοσάντ στο X. Στην ανακοίνωση που απεικονίζεται, η Μοσάντ φέρεται να απειλεί τους φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Η εν λόγω φωτογραφία:

Μετάφραση: Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να καθορίσει αν συμμετείχατε στις διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς στα πανεπιστήμια. Οι δουλειές σας και τα πτυχία σας θα είναι άχρηστα. Οι ευκαιρίες πρόσληψής σας θα είναι περιορισμένες.

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναπαράγουν την παραπάνω εικόνα, διαβάζουμε τον ακόλουθο ισχυρισμό:

Η Μοσάντ, η τρομοκρατική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, υπεύθυνη για εκατοντάδες δολοφονίες και δολιοφθορές στον κόσμο, σήμερα απειλεί τους Αμερικάνους φοιτητές!

Βρήκαμε την υπό εξέταση ανάρτηση στο X και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον λογαριασμό, ο οποίος εκ πρώτης όψεως φαίνεται αληθοφανής, λόγω του μεγάλου αριθμού ακολούθων και του μπλε σήματος στο τέλος του ονόματος που υποτίθεται, βάσει της δημοσιευμένης πολιτικής της πλατφόρμας, πως σημαίνει ότι ο λογαριασμός έχει επαληθευτεί και πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί από αυτήν.

Πηγή

Βέβαια, αξίζει να επισημάνουμε ότι υπό τη νέα διοίκηση, κατόπιν της εξαγοράς του Twitter από τον Ίλον Μασκ και τη μετονομασία του σε X, τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την απονομή του μπλε σημαδιού σε λογαριασμούς άλλαξαν και, πλέον, κατά κύριο λόγο αρκεί η εγγραφή στη συνδρομητική υπηρεσία X Premium για τη λήψη του συμβόλου, όπως αναφέρεται στο Κέντρο Βοήθειας της πλατφόρμας. Σημειώνεται, επίσης, πως σε επαληθευμένους λογαριασμούς κρατικών φορέων απονέμεται παρόμοιο έμβλημα αλλά με γκρι χρώμα.

Μέσω έρευνας σε μηχανές αναζήτησης γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ο πραγματικός λογαριασμός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ αλλά τον παριστάνει. Εντοπίσαμε άρθρο του Euronews, στο οποίο τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός διασπείρει τακτικά παραπληροφόρηση αναφορικά με την κρίση Ισραήλ-Χαμάς. Άλλος ισχυρισμός, προερχόμενος από το υπό εξέταση προφίλ, έχει καταρριφθεί από την ισραηλινή ομάδα ελέγχου γεγονότων “Fake Reporter” (εδώ, εδώ), επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί επίσημο προφίλ της Μοσάντ

Άλλωστε, θα ήταν αδύνατο η ανακοίνωση να προέρχεται από το επίσημο προφίλ της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών στο Χ, καθώς παραμένει ανενεργό από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Πηγή

Συμπέρασμα

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η Μοσάντ ουδέποτε προέβη σε τέτοια ανακοίνωση. Η φωτογραφία της ανακοίνωσης που διαμοιράζεται προέρχεται από έναν παραπλανητικό λογαριασμό, που μιμείται την ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών και έχει καταρριφθεί πολλάκις κατά το παρελθόν για διασπορά αναληθούς περιεχομένου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυθεντικός λογαριασμός της Μοσάντ στο Χ δεν έχει αναρτήσει περιεχόμενο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.