Ποιοι είμαστε
Αρχική ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι τροφές περιέχουν δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ!ΔΙΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι τροφές περιέχουν δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ!

20 Ιαν
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Αν ρωτήσεις τη πλειοψηφία του κόσμου για το αν θέλουν να τρώνε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα σου πούνε όχι.

Αυτό γίνεται για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πως διάφοροι, όπως η Greenpeace και άλλοι καλοθελητές που φτιάχνουν μανιωδώς memes στο internet, τρομάζουν τους ανυποψίαστους ταξιδευτές τους διαδικτύου με ανυπόστατες φήμες και ιστορίες τρόμου που ξεπερνούν ακόμα και τη φαντασία του Βαρώνου Μυνχάουζεν! Τί και αν η επιστήμη έχει να δείξει εκατοντάδες έρευνες που δεν δείχνουν προβλήματα από τη κατανάλωση αυτών των τροφών. Αυτό δεν έχει σημασία διότι…αλλά δεν θα ξαναμπώ σε αυτό το θέμα. Για περισσότερα δείτε εδώ και εδώ.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απλώς δεν γνωρίζουν αρκετά για να κρίνουν αν αυτές οι τροφές είναι όντως καλές ή κακές και αρκούνται στις φήμες. Μάλιστα οι άνθρωποι γνωρίζουν τόσα λίγα ώστε να νομίζουν πως το δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ είναι κάτι βλαβερό!

Σε μια έρευνα που λέγεται FooDS και έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, δείχνει πως μεταξύ άλλων, το 80% των Αμερικάνων θέλουν οι τροφές που περιέχουν DNA να είναι ξεκάθαρα σημανσμένες!

DNA-food

Όταν λοιπόν κάποιος θέλει να βάλει προειδοποιητικές ετικέτες στις τροφές με DNA, γιατί να μην θέλει να κάνει το ίδιο στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα;

Ποιος θα εξηγήσει στους απλούς ανθρώπους που, ενώ δεν είναι χαζοί, δεν έχουν όλη τη πληροφορία που χρειάζονται για να πάρουν μια λογική απόφαση, πως όχι μόνο όλα τα τρόφιμα έχουν DNA, αλλά όλα είναι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γενετικά τροποποιημένα;

Εδώ είναι και το μεγάλο κενό, το μεγάλο πρόβλημα της επιστήμης. Με ποιό τρόπο μπορούν να επικοινωνηθούν πολύπλοκα θέματα σε ανθρώπους που δεν έχουν το απαραίτητο μορφωτικό υπόβαθρο για να καταλάβουν.

Δύσκολο θέμα και, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η απάντηση είναι η σωστή παιδεία. Δυστυχώς στις περισσότερες χώρες η παιδεία δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Αν μη τί άλλο, πριν πάρουμε αμετάκλητη θέση υπέρ ή κατά ενός θέματος, καλό θα είναι οι πληροφορίες μας να έρχονται και από επιστημονικές πηγές και όχι μόνο το Facebook ή τον κολλητό του γκόμενου της αδερφής μας ο οποίος έχει ένα γνωστό που εργάζονταν κάποτε στο Δημόκριτο ως θυρωρός.

ΥΓ: Μη μου πει κάποιος για τους “χαζούς Αμερικάνους” γιατί δεν πέρασε πολύς καιρός που οι Έλληνες δεν ήθελαν το παιδί τους να γίνει Homo Sapiens όταν μεγαλώσει.

Greek Skeptic

10533764_1448398688746679_2583993856204033307_n

Αρθρογράφος - Ερευνητής