Ξαναεμφανίστηκε η απάτη likefarming στο facebook, με ψεύτικο διαγωνισμό What’s Up.

9

Μερικοί δεν βάζουν μυαλό με τίποτα. Πέρυσι είχε εμφανιστεί μια απάτη likefarming στο fb με ψεύτικο διαγωνισμό του What’s Up. Ο ψεύτικος διαγωνισμός ισχυρίζονταν πως οι χρήστες που θα κοινοποιήσουν και θα κάνουν like στη σελίδα θα κερδίσουν 1500’ ομιλίας, 1500 SMS προς όλα τα δίκτυα για 30 μέρες, από το WHAT’S UP της COSMOΤΕ. Φέτος έχουμε μία από τα ίδια, από τον ίδιο διαχειριστή της σελίδας.

 

 

32312

Όπως γράψαμε στο περσινό άρθρο, ένας τρόπος για να κερδίσουν χιλιάδες οπαδούς στο facebook είναι με ψεύτικους διαγωνισμούς που δημιουργούνται μόνο για να μπορέσουν οι επιτήδειοι να μαζέψουν χιλιάδες οπαδούς στη σελίδα τους και μετά να προωθήσουν στους χιλιάδες οπαδούς που εξαπάτησαν, οτιδήποτε ή να πουλήσουν αυτές τις σελίδες στην μαύρη αγορά. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την απάτη like-farming διαβάστε το παρακάτω άρθρο μας.

Τι είναι το Like farming στο Facebook. Μια κρυφή, αγνωστη απάτη.

32301

https://archive.is/hNvjl

https://archive.is/FbgqA

Για να καταλάβουμε πως στήνεται το κόλπο, ας δούμε τι είχε συμβεί πέρυσι με τον ψεύτικο διαγωνισμό του What’s Up.
Ένας διαχειριστής σελίδων στο fb, δημιούργησε αυτόν τον ψεύτικο διαγωνισμό, για να εξαπατήσει τους χρήστες του facebook και να τους προσελκύσει στις σελίδες που διαχειρίζεται. Το κόλπο είναι στημένο για να προσελκύσουν χρήστες στις σελίδες και μόλις αποκτήσουν αρκετούς χιλιάδες οπαδούς να πουλήσουν τις σελίδες στη μαύρη αγορά.

Η ανάρτηση του ψεύτικου διαγωνισμού διαδόθηκε τόσο πολύ που η COSMOTE έβγαλε ανακοίνωση για να ενημερώσει τους χρήστες.

Μετά την ανάρτησή μας που μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ, ο διαχειριστής που έστησε τον ψεύτικο διαγωνισμό, επικοινώνησε μαζί μας στο fb και ρωτούσε αν γνωρίζουμε ποιος έχει τη σελίδα, κάνοντας τον ανήξερο.

32307b

 

Μετά από μερικές μέρες, μια από τις σελίδες από τις πολλές που διαχειρίζεται, βγήκε για πούλημα.

32311

32310

Επικοινωνήσαμε μαζί του για να μάθουμε λεπτομέρειες.

32308 32309

Αυτές τις ημέρες, ο ίδιος διαχειριστής, στήνει ξανά το ίδιο κόλπο, με τον ψεύτικο διαγωνισμό του WHAT’S UP.

32301

https://archive.is/hNvjl

Μάλιστα δεν προσπαθεί να κρύψει την ταυτότητά του.

32302b 32303b

 

Όπως έγραψα στην αρχή, μερικοί δεν βάζουν μυαλό και συνεχίζουν τις απάτες στο διαδίκτυο. Λογικό, από τη στιγμή που σχεδόν τίποτα δεν τους εμποδίζει.

Το κόλπο Like farming και η πώληση σελίδων στο Facebook για οικονομικό κέρδος είναι σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη πρακτική που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Αν οι χρήστες γνωρίζουν για αυτή την πρακτική, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, για τους απατεώνες να ξεγελάσουν τους χρήστες για να τους κάνουν μέλη, και χωρίς μέλη ο επιτήδειος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κανένα.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε