Ολόκληρη η ιστορία με τα πρακτικά της δίκης για την πρώτη καταδίκη για είδηση hoax στην Ελλάδα.

1

Το Μάιο 2016 είχαμε την πρώτη καταδίκη για είδηση hoax στην Ελλάδα. Τι είχε συμβεί και τι γράφουν τα πρακτικά της δίκης; Ολόκληρη η ιστορία με τις δημοσιεύσεις και τα πρακτικά της δίκης. 

Ας ξεκινήσουμε από το αρχικό δημοσίευμα. Η σελίδα goneis.info, δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πως οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων» στις 11 Σεπ 2014, που το καταρρίψαμε στις 17/Σεπ/2014

Για το ίδιο δημοσίευμα  η Ένωση Ελεθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προχώρησε σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τον ΕΟΦ και  κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

https://www.isk.gr/kataggelia-enwshs-eleytheroepaggelmatiwn-paidiatrwn-attikhs-gia-dhmosieyma-kata-twn-emboliasmwn/

Όλα τα αρχικά δημοσιεύματα έχουν διαγραφεί από τη σελίδα goneis.info αλλά το internet δεν ξεχνάει εύκολα. Τα δημοσιεύματα υπάρχουν σε υπηρεσίες αποθήκευσης σελίδων. ‘Έτσι το δημοσίευμα μπορείτε να το δείτε αποθηκευμένο στο web.archive.org

119

Μετά την κατάρριψη του τρομολαγνικού δημοσιεύματος, πολλοί χρήστες διαμαρτυρήθηκαν στη σελίδα goneis.info, όπως μπορείτε να δείτε στα σχόλια της αποθηκευμένης σελίδας στο web.archive.org

102

Αντί το άρθρο να κατέβει, η σελίδα goneis.info με νέο άρθρο, ισχυρίστηκε πως ο ΕΟΦ έχει διατάξει έρευνα με αφορμή το προηγούμενο άρθρο τους στις 24/Σεπ/2014. Όπως αναφέρουμε παραπάνω, όλα αυτά τα δημοσιεύματα έχουν διαγραφεί από τη σελίδα goneis.info, αλλά υπάρχουν ακόμη στο blog omadagoneis.blogspot.gr που είναι το παλιό ξεχασμένο blog τους και το άρθρο είναι αποθηκευμένο στο web.archive.org

112

113

 

http://omadagoneis.blogspot.gr/2014/09/blog-post_88.html

https://archive.is/xT33E

Οι αντιδράσεις των αναγνωστών συνεχίστηκαν, όπως μπορείτε να δείτε στην αποθηκευμένη σελίδα στο web.archive.org

106 107

Το θέμα συνεχίστηκε με νέο άρθρο από τη σελίδα goneis.info που παρουσίασε την πρώτη σελίδα ενός σημειώματος με αριθμό πρωτοκόλλου 85356 από τον ΕΟΦ, με τον ισχυρισμό πως κατέθεσαν τα στοιχεία που έλαβαν (επώνυμες καταγγελίες γονιών), με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο. Δηλαδή τα στοιχεία που είχαν (άγνωστο από που γιατί η ιστορία της Μικρής Μαιρούλας είναι φανταστική και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2011) και τις καταγγελίες που έλαβαν μετά τη δημοσίευση του άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πως οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων».  Ποτέ δεν δημοσίευσαν αυτά τα στοιχεία και είναι άγνωστο τι στοιχεία κατέθεσαν.

116

115

http://omadagoneis.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

https://web.archive.org/web/20141223174734/

https://archive.is/sdq7f

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον ΕΟΦ για να μάθουμε σχετικά με την έρευνα που ανέφερε το άρθρο από τη σελίδα goneis.info και μας ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει καμιά αυτεπάγγελτη επέμβαση του ΕΟΦ και δεν διατάχθηκε καμιά έρευνα σχετική με την ασφάλεια των εμβολίων. Το μόνο που υπήρχε ήταν πολλές διαμαρτυρίες πολιτών για το δημοσίευμα «ΣΟΚ: Δείτε πως οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων» που τις διαβίβασαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όταν τους αναφέραμε πως υπάρχουν δημοσιεύματα που μιλάνε για αυτεπάγγελτη επέμβαση και έρευνα του ΕΟΦ, μας παρακάλεσαν να τους στείλουμε τις διευθύνσεις των άρθρων σε συγκεκριμένο email της υπηρεσίας. Τα email της επικοινωνίας τα έχουμε κρατήσει και υπάρχουν αποθηκευμένα.

Το περίεργο είναι πως το συγκεκριμένο άρθρο υπήρχε αρκετά χρόνια πριν (2011) και στις αρχικές δημοσιεύσεις υπήρχε αναφορά πως τα ονόματα είναι φανταστικά, ο αρθρογράφος υπογράφει μόνο με το όνομα Κωνσταντίνος και η πηγή είναι ένα άγνωστο email. Για τόση αξιοπιστία μιλάμε. Ολόκληρη η ιστορία είναι φανταστική γιατί αυτά που αναφέρει είναι αντιεμβολιαστικές ασυναρτησίες που έχουμε αναλύσει στην κατάρριψη του άρθρου.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το άρθρο έχει καταρριφθεί και από την Ένωση Ελεθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, που προχώρησε σε καταγγελία για το δημοσίευμα.

111

https://archive.is/LRcNH

Το σίριαλ συνεχίστηκε με νέο άρθρο από τη σελίδα goneis.info στις 8 Οκτ 2014, με τίτλο «ΕΟΦ: Ανάκληση εμβολίου μετά τις αποκαλύψεις του goneis.info (Κοινοποιήστε το)»

117 118

http://omadagoneis.blogspot.gr/2014/10/goneisinfo.html

https://archive.is/u4YFs

Όμως η ανάκληση του εμβολίου Meningitec δεν είχε καμιά σχέση με τα δημοσιεύματα της σελίδας goneis.info και τα στοιχεία που κατέθεσαν ή με την ανύπαρκτη έρευνα του ΕΟΦ που υπήρχε μόνο στη φαντασία. Οι συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου Meningitec ανακλήθηκαν λόγω ύπαρξης σωματιδίων οξειδίου του σιδήρου (δλδ σκουριά) σε πολύ μικρό αριθμό των προγεμισμένων σύριγγων εξαιτίας βλάβης στον κατασκευαστικό εξοπλισμό (δλδ στο μηχάνημα γεμίσματος).

http://www.eof.gr/web/guest/human;jsessionid=a6ecf2b17b1e9b5eb89b1153f543?p_p_id=62_INSTANCE_Do3Z&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=2&_62_INSTANCE_Do3Z_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_Do3Z_groupId=12225&_62_INSTANCE_Do3Z_articleId=1051171&_62_INSTANCE_Do3Z_version=1.0

http://www.eof.gr/assets/DT_AnaklisiEmvolio08102014.pdf

http://www.onmed.gr/farmako/story/320234/epta-erotiseis–apantiseis-gia-tin-anaklisi-tou-emvoliou-meningitec

http://sinidisi.gr/koinonika/aposirthike-partida-embolion-gia-tin-miningitida

Τα παραπάνω δημοσιεύματα, έπεσαν στην αντίληψη ενός αστυνομικού του Α.Τ. Πλατέος που σχημάτισε δικογραφία την οποία υπέβαλε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας, ο οποίος με τη σειρά του έκρινε πως τελέστηκε το αδίκημα της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και παρέπεμψε τον διαχειριστή της σελίδας goneis.info σε δίκη.

Τα πρακτικά και η απόφαση της δίκης δημοσιεύτηκαν στην σελίδα lawspot.gr 

https://www.lawspot.gr/sites/default/files/images/nea/misc/mplimveroias-582.2016.pdf

mplimveroias-582.2016

Καταγραφή539 Καταγραφή540 Καταγραφή541 Καταγραφή542

Αυτό είναι ολόκληρο το ιστορικό της πρώτης καταδίκης για είδηση hoax στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε