Νεα ΑΠΑΤΗ στο facebook. ΔΕΝ χαρίζουν MINI COOPER

2

Μια νέα απάτη εμφανίστηκε στο facebook και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εξαπατήσει χιλιάδες χρήστες. Το φαινόμενο του like farming, δηλαδή της συλλογής «likes» χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε σπάνιο. Η παρακάτω περίπτωση, αφορά ψεύτικο διαγωνισμό για να κερδίσουν οι συμμετέχοντες 3 αυτοκίνητα Mini Cooper.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»warning»]ΑΠΑΤΗ[/icon_list_item] [/icon_list]

http://archive.is/0b97N

http://archive.is/IT7NZ

Με αυτό τον τρόπο οι επιτήδειοι, κατάφεραν μόλις σε 11 ώρες να εξαπατήσουν 17.000 χρήστες.

Έχουμε δει άπειρες φορές στο παρελθόν να στήνονται τέτοιοι ψεύτικοι διαγωνισμοί. Με την απατηλή υπόσχεση πως όσοι κάνουν like στη σελίδα, κοινοποιήσουν το ποστ, σχολιάζοντας το και τέλος, με την επίσκεψη σε ιστοσελίδα «διαγωνισμών» που παρασύρουν τους χρήστες να δώσουν το τηλέφωνό τους σε υπηρεσίες υψηλής χρέωσης μέσω SMS, έχουμε το αποτέλεσμα που προαναφέραμε.

http://archive.is/zQjHl

http://archive.is/WbpNT

Η απάτη λοιπόν έχει 2 σκέλη. Αφενός τα likes που θα μαζευτούν μπορούν σε 2ο χρόνο να πουληθούν στον οποιοδήποτε θελήσει να αποκτήσει μια σελίδα στο facebook με απήχηση σε χιλιάδες άτομα και αφετέρου, πολλοί χρήστες θα ξεγελαστούν και άθελά τους, εφόσον δεν προσέξουν τα «ψιλά γράμματα» θα εγγραφούν σε υπηρεσία αποστολής αχρήστων SMS με χρέωση 24,80 ευρώ/μήνα. Ο επιτήδειος που παραπλάνησε χιλιάδες χρήστες με τον ψεύτικο διαγωνισμό θα κερδίσει χρήματα από το affiliate marketing.

Τι είναι όμως το affiliate marketing;
Affiliate Marketing είναι ένας τύπος Performance based Marketing και αφορά προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Affiliate είναι ο Συνεργάτης ενός Δικτύου Συνεργατών (Affiliate Network), ο οποίος προωθεί προϊόντα ή υπηρεσίες ενός Διαφημιζόμενου στο διαδίκτυο. Το Affiliate Marketing λειτουργεί ως εξής: Μια εταιρία ή επιχείρηση (Διαφημιζόμενος) ανταμείβει τους Συνεργάτες (Affiliates) για κάθε πελάτη ή επισκέπτη που οδηγούν στην διαδικτυακή τους ιστοσελίδα. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι ένα ποσοστό προμήθειας από μια επιτυχημένη online πώληση (CPS), είτε ένα ποσό για μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως μια εγγραφή μέλους ή newsletter (CPL). Ο Affiliate προωθεί διαφημιζόμενες εταιρίες, χρησιμοποιώντας διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες ή μεθόδους marketing μέσα από διαδικτυακές πηγές όπως ιστοσελίδες, ιστολόγια, ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλα πολλά.
https://el.wikipedia.org/wiki/Affiliate

Παρόμοια παλιότερη απάτη μπορείτε να δείτε σε σχετικό άρθρο του ellinikahoaxes.gr.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε 30′ που απαιτήθηκαν για να γραφτεί αυτό το άρθρο, η εν λόγω σελίδα συγκέντρωσε επιπλέον 2.000 likes!

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως στην ίδια σελίδα, σε ποστ που ανέβηκε στα αγγλικά λίγες ώρες μετά τον διαγωνισμό-απάτη, υπάρχει παρόμοιος διαγωνισμός, γραμμένος στα αγγλικά όπου οι «νικητές» θα κερδίσουν 2 Mini Cooper, αντί για 3 που υπόσχεται η νεότερη ανάρτηση.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, οι ανωτέρω «διαγωνισμοί» είναι ένα σχετικά κοινό είδος απάτης. Οι χρήστες του facebook δε πρέπει να συμμετέχουν ή να κοινοποιούν τέτοιου είδους ποστ διότι άθελά τους, βοηθούν στη διάδοσή της.

Οι απατεώνες δημιουργούν εκατοντάδες σελίδες στο facebook και υπόσχονται υπέρογκα δώρα για να ξεγελάσουν τους χρήστες, που κοινοποιούν και σχολιάζουν την απάτη με τους ψεύτικους διαγωνισμούς, και έτσι βοηθούν στην εξάπλωση.

Κανείς δεν θα σας χαρίσει αυτοκίνητο για ένα like ή κοινοποίηση. Ούτε οι ίδιες, αυτοκινητοβιομηχανίες.

Και να θυμάστε: Όταν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, ποτέ δεν είναι!

 

Διαβάστε επίσης

ellinikahoaxes.gr/2013/07/06/τι-είναι-το-like-farming-στο-facebook-μια-κρυφή-αγνωστη-α/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/12/28/facebook/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2017/01/23/rachel-regal-likefarming/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/08/08/like-farming-zack/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/12/18/like-farming/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2014/12/17/likefarmg-in-facebook/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2017/02/04/mi-mou-peis-like-farming/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/12/06/like-farming-facebook/

ellinikahoaxes.gr/2013/12/14/κοινοποίησε-για-να-δηλώσεις-ότι-είσαι/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2014/03/10/like-farming-car-scam/

ellinikahoaxes.gr/2014/04/15/οι-πιο-συνηθισμένες-απάτες-του-facebook/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2015/10/05/scam-british-airways-tickets/

 

Πως να (μην) βγάλεις χρήματα από το facebook, εξαπατώντας τους χρήστες (μια ακόμη περίπτωση απάτης)