Η Εσθονία διόρθωσε επίσημο κείμενό της μετά την άρνηση της Ελλάδας; Τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναδημοσιεύουν την προπαγάνδα των Ρώσων.

11

Κυκλοφόρησε η είδηση που βασίζεται σε δημοσίευμα του ελεγχόμενου από τη Ρωσική κυβέρνηση πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, πως μετά την άρνηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή μέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, η Εσθονία αναγκάστηκε να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο. Όμως, οι ισχυρισμοί που έχουν δημοσιευθεί, ακόμα και από το κρατικό ΑΜΠΕ και την ΕΡΤ, είναι τουλάχιστον ανακριβείς και παραπλανητικοί. 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Παραδείγματα μπορούμε να δούμε στο ert.grAMΠEtribune.gr, enikos.gr και newsit.gr

Λίγα λόγια για το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Έχει σημασία. 
Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, τα ελληνικά δημοσιεύματα βασίζονται στο άρθρο του Sputnik, που είναι γνωστό ως πλήρως ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο. Το Ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik είναι ο διάδοχος (για το εξωτερικό) του Ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «RIA Novosti» που υπήρχε μέχρι το 2013. Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 το RIA Novosti διαλύθηκε με διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας και δημιουργήθηκε ένα νέο ρωσικό διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, το Rossiya Segodnya, ένα οργανισμός που ανήκει εξ ολοκλήρου και λειτουργεί από τη Ρωσική κυβέρνηση. Αυτός ο οργανισμός εγκαινίασε το Sputnik στις 10 Νοεμβρίου 2014. Το ραδιόφωνο του sputnik είναι η συνέχεια της «Φωνής της Ρωσίας«. Το Sputnik όπως και το RT, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για ψευδείς ειδήσεις και Ρωσική προπαγάνδα. Κανένα σοβαρό ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν επικαλείται το Sputnik «at face value», δηλαδή ως έγκυρη πηγή ενημέρωσης, εάν πρώτα δεν διασταυρώσει την είδηση και από άλλες πηγές.

Η άρνηση Κοντονή να μεταβεί στην Εσθονία προκάλεσε «διεθνές σκάνδαλο»;
Για να κατανοήσουμε την έκταση του «σκανδάλου» που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια άκομψη και, εν πολλοίς, περίεργη προσπάθεια ηρωοποίησης του κ. Κοντονή, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο άρθρο του Sputnik ισχυρίζεται ότι το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της 2 Απριλίου 2009 με τίτλο «Ευρωπαϊκή συνείδηση και ολοκληρωτισμός» δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «κομμουνισμός». Πρόκειται για κραυγαλέο ψέμα. Το κείμενο αναφέρει τη λέξη «κομμουνισμός» 8 φορές, και την 23η Αυγούστου ως «ημέρα ανάμνησης εγκλημάτων του Ναζισμού και του Σταλινισμού».

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως (ορθά) το ψήφισμα δεν εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Το ίδιο ψήφισμα στα Ελληνικά:

Στις 8 Αυγούστου 2017, η ιστοσελίδα της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, εκδίδει δελτίο τύπου με τίτλο «European Day of Remembrance for Victims of Communist and Nazi Regimes takes place on 23 August» δηλαδή «Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Κομμουνιστικών και Ναζιστικών Καθεστώτων, θα Εορταστεί στις 23 Αυγούστου». Το δελτίο τύπου δεν έχει αλλάξει. 

Το ίδιο δελτίο τύπου επισυνάπτεται και στο κείμενο που υποτίθεται πως άλλαξε λόγω Κοντονή.

Media Invitation eng

Η επίμαχη «αλλαγή»

Το Sputnik μάς παρουσιάζει την εικόνα του αρχικού κειμένου (τίτλος – υπότιτλος)

Σήμερα, το αντίστοιχο κείμενο έχει ως εξής:

Οι Εσθονοί, το μόνο που τροποποίησαν ήταν τον υπότιτλο της νέας δημοσίευσης γιατί υπήρχε συντακτικό λάθος («μια άνω και κάτω τελεία» όπως παραδέχεται το Sputnik) και άφηνε να εννοηθεί πως ο ναζισμός είναι μια μορφή του κομμουνισμού. Κανένα άλλο σημείο δεν έχει τροποποιηθεί, όπως και το αρχικό δελτίο τύπου που είδαμε παραπάνω. Το Sputnik πάτησε πάνω σε αυτή την διόρθωση της λανθασμένης διατύπωσης για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Άλλωστε το αναφέρει το ίδιο το Sputnik, αναφερόμενο στις αλλαγές : «αυτές δεν αλλάζουν την ουσία της ερμηνείας της Εσθονίας για την ιστορία του περασμένου αιώνα.» Ο τίτλος παραμένει ο ίδιος «European Day of Remembrance for Victims of Communist and Nazi Regimes takes place on 23 August» όπως και το υπόλοιπο κείμενο της ανακοίνωσης.

Μτφ:

Έκτοτε (2/4/09), η διεθνής ανάμνηση των θυμάτων ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων έχει λάβει χώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις 23 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιηθούν στο Ταλίν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.

Παραδοσιακά, μια συνάντηση υπουργών δικαιοσύνης ή εκπροσώπων των υπουργείων δικαιοσύνης θα πραγματοποιηθεί το πρωί, ακολουθούμενη από την τελετή στο μνημείο ανεξαρτησίας στην πλατεία Ελευθερίας. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη με κεντρική ομιλία του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της πλατφόρμας της ευρωπαϊκής μνήμης και συνείδησης Tunne Kelam, ακολουθούμενη από ανοιχτή συζήτηση. Στο πάνελ θα συγκαταλέγονται οι Tunne Kelam, Anna Kaminsky (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Γερμανία), Andres Kasekamp (Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά), Igor Caşu (κρατικό πανεπιστήμιο της Μολδαβίας) και Bartosz Dziewanowski-Stefańczyk ). Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Olaf Mertelsmann (Πανεπιστήμιο του Tartu, Εσθονία). Το βράδυ θα ανοίξει στο Ναυτικό Μουσείο η έκθεση «Ο κομμουνισμός στην εποχή του», επιμελημένη από τον Γερμανό Gerd Koenen, και θα ακολουθήσει δείπνο για τους συμμετέχοντες. Οι εκδηλώσεις διάσκεψης και εορτασμού θα διοργανωθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Εσθονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης της Εσθονίας.

https://www.eu2017.ee/news/press-releases/european-day-remembrance-victims-communist-and-nazi-regimes-takes-place-23

Συμπέρασμα:
Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik με αφορμή μια λανθασμένη διατύπωση σε κείμενο της Εσθονικής Προεδρίας, βάπτισε την διόρθωση «παγκόσμιο σκάνδαλο». Το μόνο σκάνδαλο που υπάρχει είναι το γεγονός ότι κάποια Ελληνικά ΜΜΕ -ανάμεσά τους το ΑΜΠΕ και η ΕΡΤ- κατάπιαν αμάσητη και αναδημοσίευσαν την προπαγάνδα των Ρώσων.

Θοδωρής Δανιηλίδης – Θάνος Σ. Επαχτίτης

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε