Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα δέκα κορυφαία hoaxes του 2017Featured HOAXES

Τα δέκα κορυφαία hoaxes του 2017

22 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σας παρουσιάζουμε τα δέκα κορυφαία hoaxes του 2017, όπως τα ψήφισαν οι αναγνώστες μας.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το καθένα πατήστε στον τίτλο για να μεταφερθείτε στο αντίστοιχο άρθρο.

10. Γιαπωνέζος καταπλακώθηκε από τόνους πορνοπεριοδικών και πέθανε (73 ψήφοι)

Στη πραγματικότητα, ο 50χρονος πέθανε από καρδιακή προσβολή και το πτώμα του βρέθηκε περιτριγυρισμένο από ένα σωρό πορνοπεριοδικών αλλά δεν ήταν αυτά που τον σκότωσαν. Η σωρός του βρέθηκε ένα μήνα αργότερα και όχι έξι.

9. Πρόσφυγας έκανε άσεμνη χειρονομία στην εικόνα του Ταξιάρχη στην Μυτιλήνη (75 ψήφοι)

Δεν υπήρχε καμιά απόδειξη ότι ο μετανάστης έκανε κάποια «άσεμνη χειρονομία στην ιερή εικόνα» και οι ισχυρισμοί του περιπτερά καταρρίπτονται, καθώς δεν ήταν καν παρών στο περιστατικό. Μετά την δημοσίευση των αυθεντικών βίντεο από το συμβάν δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.

8. Επίδομα 1.800 ευρώ το μήνα για άνδρες που θα παντρευτούν Ισλανδή (78 ψήφοι)

Το δημοσίευμα είναι γνωστό hoax του εξωτερικού που κυκλοφόρησε το 2016. Στην Ισλανδία δεν υπάρχει έλλειψη από νέους άνδρες και σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό υπάρχουν 1.007 άνδρες για κάθε 1.000 γυναίκες.

7. Εκσπερμάτωνε στον καφέ του αφεντικού του για 4 χρόνια (106 ψήφοι)

Η αρχική πηγή της “είδησης” είναι η σατιρική σελίδα worldnewsdailyreport.com που όλα τα άρθρα της, είναι προϊόν φαντασίας. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Clifford Morgan, 29 ετών, από το Penzance της Κορνουάλης, που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση τριών γυναικών.

6. Η φωτογραφία του Τσίπρα με δύο γυμνά κορίτσια (107 ψήφοι)

Στη φωτογραφία υπάρχει μια πολύ μικρή ομοιότητα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αν παρατηρήσουμε την φωτογραφία σε μεγαλύτερη ανάλυση, θα βρούμε ολοφάνερες διαφορές.

5. Μικρό κοριτσάκι από τη Β. Κορέα απαγγέλλει αντιαμερικανικό τραγούδι (112 ψήφοι)

Στο δελτίο ειδήσεων του EpsilonTV και στο Alpha, στις 20/4/17 προβλήθηκε ως αληθινό, βίντεο από κωμική ταινία που απεικονίζει ένα μικρό κοριτσάκι από τη Β. Κορέα να απαγγέλλει αντιαμερικανικό τραγούδι.

4. 2174 ευρώ επίδομα το μήνα για τον «μετανάστη» Αχμέτ (150 ψήφοι)

Το έγγραφο δεν είναι από την Ελλάδα, αλλά από την Κύπρο. Για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να είναι νόμιμος κάτοικος Κύπρου και οι αλλοδαποί πρέπει να διαμένουν και να εργάζονται τουλάχιστον για πέντε χρόνια στην Κύπρο, ώστε να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης.

3. To μαϊμού μετάλλιο του Σώρρα, που του το έδωσε ο Πούτιν (156 ψήφοι)

Αυτό που βλέπετε στα χέρια του κυρίου Θέμου Αναστασιάδη, δεν είναι παράσημο. Είναι το αναμνηστικό επετειακό μετάλλιο, για τα 70 χρόνια της νίκης στον β’ παγκόσμιο πόλεμο, που απονέμεται σε στρατιώτες και στο πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ για τη συμμετοχή τους στο β παγκόσμιο πόλεμο.

2. Έβαλαν τον εύζωνα να κρατάει την τουρκική σημαία (175 ψήφοι)

Ο εύζωνας δεν κρατάει την τουρκική σημαία. Μια άλλη φωτογραφία, από διαφορετική γωνία λήψης, μας δείχνει την πραγματικότητα.

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας απαγορεύσει το γύρο (244 ψήφοι)

Η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων φωσφορικών αλάτων, κάτι που αφορά το Τουρκικό ντονέρ και κεμπάπ. Ο Ελληνικός γύρος δεν περιέχει αυτά τα πρόσθετα και σε καμιά περίπτωση δεν θα απαγορευθεί λόγω κάποιας σχετικής απόφασης για τα φωσφορικά άλατα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.