Ποιοι είμαστε
Αρχική Επιμελητήρια διασπείρουν ψευδή είδηση για τα δικαιώματα οπτικοακουστικών έργωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Επιμελητήρια διασπείρουν ψευδή είδηση για τα δικαιώματα οπτικοακουστικών έργων

17 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Τι συμβαίνει όταν επιμελητήρια πέφτουν θύματα των fake news και θέτουν σε κίνδυνο τη νομιμότητα των μελών τους; Είναι δυνατόν κάποιοι να είναι τόσο ευκολόπιστοι, αλλά ταυτόχρονα να μη ζητάνε την άποψη των νομικών τμημάτων των επιμελητηρίων και να προχωρούν σε ανακοινώσεις που είναι πιθανόν να επιφέρουν ποινικές και αστικές κυρώσεις στους επαγγελματίες του τουρισμού;

Όλοι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος, ειδικά όταν πρόκειται για σύνθετα νομικά θέματα, σαν αυτό που παρουσιάσαμε στο άρθρο με τίτλο «Προσοχή! Ψευδής είδηση για τα δικαιώματα στα δωμάτια ξενοδοχείων παγιδεύει τους επαγγελματίες», στο οποίο εξετάσαμε την απόφαση C-641/16.2/2017 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δείξαμε ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με απαλλαγή των τουριστικών μονάδων από την υποχρέωση πληρωμής δικαιωμάτων για τις τηλεοράσεις στα δωμάτιά τους. Μεγάλη μερίδα του τύπου έπεσε στην παγίδα της λανθασμένης ερμηνείας της απόφασης και ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι «χαλασμένου τηλεφώνου», με τελική κατάληξη τα επιμελητήρια και τα μέλη τους.

Κάποιοι λοιπόν πήραν άμεσα την ψευδή είδηση και… την έστειλαν στο “διάστημα”! Υποστηρίζουν πλέον ότι με βάση την απόφαση C-641 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν πρέπει να πληρώνουν κανέναν φορέα για τη χρήση της τηλεόρασης στα δωμάτια των ξενοδοχείων και των τουριστικών μονάδων. Ούτε ΑΕΠΙ, ούτε GEA, ούτε Διόνυσο! Κανέναν!

ΜΕΓΑΛΟ SITE ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ

Τη λανθασμένη εκτίμηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πήρε ιστοσελίδα που ασχολείται με τον τουρισμό και τη φιλοξενεί από τις 7 Μαΐου μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας στην παραπλάνηση των επαγγελματιών. Ο εντυπωσιακός και βαρύγδουπος τίτλος(«Απόφαση «ΒΟΜΒΑ» : Τα ξενοδοχεία δεν οφείλουν δικαιώματα για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια») δεν συνάδει με την πραγματικότητα, αφού στην ουσία ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Μάλιστα, στο εν λόγω άρθρο υπάρχει και η δήθεν επεξήγηση και προτροπή ότι «Ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει τέλος στις απαιτήσεις των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Αν δεν έχετε δικηγόρο και χρήματα για πρόστιμα… μην το δοκιμάσετε στην επιχείρησή σας γιατί η είδηση είναι ψευδής.

Το κακό είναι ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Πρόκειται για λανθασμένη ερμηνεία μιας απόφασης που στο σκεπτικό της αναλύει ότι στα δωμάτια των ξενοδοχείων δεν οφείλονται συγγενικά δικαιώματα στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Στην Ελλάδα όμως οι σταθμοί ουδέποτε εισέπρατταν αμοιβές για τα συγγενικά δικαιώματα, αφού ο αντίστοιχος οργανισμός («ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΕ») ορθά ζητάει χρήματα μόνο ως παραγωγός οπτικοακουστικών έργων. Συνεπώς τίποτα δεν άλλαξε αναφορικά με τα δικαιώματα στα δωμάτια των ξενοδοχείων μετά την έκδοση της απόφασης!

Την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε το εν λόγω άρθρο, επικοινώνησα με το διαχειριστή της ιστοσελίδας που ασχολείται με τον τουρισμό και του έστειλα την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού. Φυσικά το άρθρο έμεινε στη θέση του. Στην πορεία υπήρξε επίσημη διάψευση από τον αρμόδιο φορέα που ασχολείται με τα δικαιώματα στην Ελλάδα, τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Κοινοποίησα και αυτή την ανακοίνωση στο διαχειριστή. Φυσικά το άρθρο έμεινε στη θέση του.

Η δικαιολογία μάλιστα του διαχειριστή ήταν ότι δεν καταλάβαινε σε τι αναφερόμουν και σημείωσε:

«Δημοσιευσαμε μια ειδηση, την οποια επιβεβαιωσαμε και απο τους αρμοδιους ξενοδοχειακους φορεις. Ακομη και σημερα υπαρχει σχετικη ανακοινωση της Ενωσης Ξενοδοχων Αρκαδιας. Απο εκει και περα καθε επιχειρηματιας συμβουλευεται το νομικο του συμβουλο και αποφασιζει τι θα πραξει. Οσο για το αν τα επιμελητηρια εχουν πεσει θυματα ειναι δικο τους θεμα και οχι δικο μας».

Ενώ λοιπόν υπάρχει επίσημη διάψευση από τους αρμόδιους φορείς, η ιστοσελίδα δεν ανασκευάζει, γιατί πολύ απλά θεωρεί πως ο κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να φιλτράρει όλα τα θέματα με το νομικό του σύμβουλο. Πραγματικά δεν διαφωνώ. Και στην τουαλέτα να πρέπει να πάει ο επαγγελματίας πλέον χρειάζεται δικηγόρο να του κρατάει το χαρτί. Η αξιοπιστία του καθενός όμως δεν κρίνεται από ένα λάθος, αλλά από τη γνώση του λάθους και τη διασπορά της ψευδής είδησης, ενώ γνωρίζει ότι δεν είναι αληθής!

Αλίμονο όμως όταν οι δικτυακοί τόποι κάνουν τα στραβά μάτια και δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν, απλά και μόνο για να απολαύσουν κάποια αναγνωσιμότητας. Στο τέλος θα παριστάνουμε όλοι ότι δεν καταλαβαίνουμε και θα δημοσιεύουμε αποκλειστικές ειδήσεις για αυτούς που κρύβονται στον πυρήνα της γης και έχουν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό… Και αυτοί δυνητικά τουρίστες είναι…

Πως όμως έφτασε η είδηση στα επιμελητήρια, όπως αυτό της Αρκαδίας και μάλιστα επιβεβαιώθηκε από αυτό;

Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ

Σωματείο που ασχολείται με τους επαγγελματίες της χώρας πήρε την ίδια ημέρα το άρθρο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του τουρισμού και το μετέτρεψε σε «ΔΙΚΑΙΩΣΗ!! Έξω ΑΕΠΙ-GEA-ΔΙΟΝΥΣΟΣ από τα δωμάτια των Ξενοδοχείων με απόφαση Βιέννης» καλώντας τις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες με οποιονδήποτε οργανισμό, να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τα στελέχη του για να τους κατευθύνουν. Αυτό κατάλαβαν, αυτό έγραψαν!

Η “Δικαίωση” δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αν και πολλοί θα θέλαμε να είναι αλήθεια.

Ο συγκεκριμένος πανελλήνιος σύλλογος διακίνησε τη ψευδή είδηση και την κοινοποίησε στα επιμελητήρια, ένα χρόνο μετά την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού με την οποία διαψεύστηκε. Κάποια από τα επιμελητήρια «τσίμπησαν», όπως τα επιμελητήρια Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης, αποφασίζοντας μάλιστα να κοινοποιήσουν επίσημα την ψευδή είδηση και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Βασισμένοι σε μια ψευδή είδηση, τα συγκεκριμένα επιμελητήρια καλούν τα μέλη τους να παρανομήσουν και να σταματήσουν την καταβολή αμοιβών στους νόμιμους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων μουσικής στην Ελλάδα. Θα εξαιρέσω την ΑΕΠΙ, η οποία έχασε την άδειά της και πραγματικά δεν χρειάζεται προσωρινά οι επαγγελματίες να πληρώνουν αμοιβές σε αυτήν, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Προφανώς, όμως ακόμη και για τα δικαιώματα όσων δημιουργών ανήκουν στην ΑΕΠΙ, θα υπάρξει η σχετική χρέωση με τη σύσταση του νέου φορέα.

Το καταπληκτικό λοιπόν που έγινε ήταν να κυκλοφορήσει μια λανθασμένη ερμηνεία επί δικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αυτή να αναπαραχθεί από ιστοσελίδα που ασχολείται με τον τουρισμό, να πάρει την είδηση σωματείο που τη διένειμε σε επιμελητήρια και στα μέλη του, τα επιμελητήρια να τη μεταδώσουν εκ νέου και στο τέλος να χρησιμοποιούνται οι ανακοινώσεις των επιμελητηρίων στην προσπάθεια επιβεβαίωσης της αρχικής ψευδούς είδησης!

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (Ο.Π.Ι.)

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) του Υπουργείου Πολιτισμού, επιδεικνύοντας γοργά αντανακλαστικά, δημοσίευσε άμεσα διάψευση επί της ψευδούς είδησης, με τίτλο «Ενημέρωση σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής αμοιβής για τη δημόσια εκτέλεση στα ξενοδοχεία» και για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω την κυρία Μαρία – Δάφνη Παπαδοπούλου, η οποία είναι Δικηγόρος και Προϊστάμενη του Νομικού Τμήματος του Ο.Π.Ι..

Αναφέρει λοιπόν ο ΟΠΙ στην επίσημη ιστοσελίδα του, επιβεβαιώνοντας πλήρως το προηγούμενο άρθρο μας:

«Πρόσφατα έχει δημοσιευθεί πληθώρα δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση των ξενοδόχων να πληρώνουν τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που εκπροσωπούν δημιουργούς και δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων λόγω σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ (C-641/15). Η ως άνω απόφαση του ΔΕΕ αφορά αποκλειστικά και μόνο στο δικαίωμα αμοιβής των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για παρουσίαση των εκπομπών τους στο κοινό μέσω των δωματίων ξενοδοχείων και δεν ανατρέπει σε κανένα σημείο την υπάρχουσα νομολογία σχετικά με τη δημόσια εκτέλεση των έργων σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους δικαιούχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών. Συνεπώς, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στις υποχρεώσεις καταβολής αμοιβής από τους υπόχρεους (ξενοδοχεία) για αυτήν την αιτία στους δικαιούχους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας εισπράττει για τη δημόσια εκτέλεση στα δωμάτια ξενοδοχείων και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης & προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε. Ο οργανισμός αυτός εισπράττει ως παραγωγός οπτικοακουστικών έργων για τα έργα τα οποία αποτελούν παραγωγές των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μελών του βάσει του α. 47 του ν. 2121/1993 και όχι δυνάμει του συγγενικού του δικαιώματος επί της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των εκπομπών του, στο οποίο αναφέρεται η επίμαχη απόφαση (δηλαδή του α. 48 παρ. 1 στοιχείο β’ ν. 2121/1993, το οποίο ενσωματώνει την πρόβλεψη του του α. 8 παρ. 3 της Οδηγίας 2006/115/ΕΚ).

Η πάγια νομολογία του ΔΕΕ ότι οφείλεται αμοιβή για δημόσια εκτέλεση έργων, η οποία λαμβάνει χώρα στα δωμάτια των ξενοδοχείων συνεχίζει να ισχύει και η απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση C-641/15 δεν αναδεικνύει την ύπαρξη κάποιου προβλήματος σε ό,τι αφορά στην πρακτική είσπραξης της σχετικής αμοιβής στη χώρα μας.

Όλα τα ξενοδοχεία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να καταβάλουν αμοιβή για τη δημόσια εκτέλεση των έργων που λαμβάνει χώρα μέσω των τηλεοράσεων στους χώρους αυτούς. Η τυχόν μη καταβολή της σχετικής αμοιβής συνεπάγεται αστικές και ενδεχομένως και ποινικές κυρώσεις».

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Θυμίζω ότι στο προηγούμενο άρθρο είχαμε παρουσιάσει την από 2 Ιουνίου 2017 απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία τόνισε ότι δεν έχει εφαρμογή αυτή η απόφαση στα ελληνικά δεδομένα, δεν απαλλάσσει κανέναν και συμπερασματικά ανέφερε:

«Η απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση C-641/16.2/2017 που μνημονεύεται αφορά αποκλειστικά και μόνο στο δικαίωμα αμοιβής των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για παρουσίαση των εκπομπών τους στο κοινό μέσω των δωματίων ξενοδοχείων και δεν ανατρέπει σε κανένα σημείο την υπάρχουσα νομολογία σχετικά με τη δημόσια εκτέλεση των έργων σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους δικαιούχους προστασίας δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικού. Συνεπώς δεν επιφέρει καμία αλλαγή στις υποχρεώσεις καταβολής αμοιβής από τους υπόχρεους για αυτήν την αιτία στους δικαιούχους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης».

«Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η πάγια νομολογία του ΔΕΕ παραμένει ότι οφείλεται αμοιβή για δημόσια εκτέλεση έργων, η οποία λαμβάνει χώρα στα δωμάτια των ξενοδοχείων και η πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση C-641/16.2.2017 δεν αναδεικνύει την ύπαρξη κάποιου προβλήματος ιδίως σε ό,τι αφορά στην πρακτική είσπραξης της σχετικής αμοιβής στην χώρα μας».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Δυστυχώς πρόκειται για την επιτομή των fake news και του clickbait. Γίνεται σαφής χρήση μιας ψευδούς είδηση, η οποία κυκλοφορεί από συλλόγους και γνωστές ιστοσελίδες, με στόχο το εύκολο κέρδος και την προσέλκυση πελατών. Και ας πρόκειται για ένα γνωστό θέμα και μια απόφαση που εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2017, δηλαδή σχεδόν πριν ένα χρόνο και τρεις μήνες! Και ας υπάρχει σαφής απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στη βουλή, σε επερώτηση βουλευτή ένα χρόνο πριν!

Βέβαια, υπάρχει η περίπτωση όλοι αυτοί οι «ειδικοί» να μην γνωρίζουν όσα θα έπρεπε για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα της μουσικής και απλά να φοράνε παπούτσια… τρία μεγέθη μεγαλύτερα από το πόδι τους. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι και σήμερα είναι τυχεροί που δεν ασχολήθηκε η δικαιοσύνη μαζί τους, αλλά άτυχοι είναι οι επαγγελματίες που καταδικάζονται σωρηδόν, όταν για να αμυνθούν στα δικαστήρια στηρίζονται σε φληναφήματα που κάποιοι αναδεικνύουν και τα βαφτίζουν «ειδήσεις» και «ενημέρωση».

Φανταστείτε να έρθει το τέλος του κόσμου (κάποια στιγμή θα έρθει) και μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξωγήινος πολιτισμός να ανακαλύψει τη Γη και σε αρχαιολογικές ανασκαφές να διασώσει άρθρο με τίτλο "ο Έλβις ζει...".