Ποιοι είμαστε
Αρχική “Oι anonymous χάκαραν τους ΑΝΕΛ”. Ένα τρολ παραμυθιάζει τα ΜΜΕFAKE NEWS

“Oι anonymous χάκαραν τους ΑΝΕΛ”. Ένα τρολ παραμυθιάζει τα ΜΜΕ

12 Ιαν
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Η ομάδα "Anonymous Greece" κατάφερε να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα 1,500 μελών προσωπικού του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Συμπέρασμα:

Η εν λόγω "λίστα", κυκλοφορεί (αποσπασματικά τουλάχιστον) στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2014, και ολοκληρωμένη από το 2017 σε μορφή pdf από τον αυτοαποκαλούμενο "πρώην πράκτορα της ΕΥΠ" Εμμανουήλ Χατζησάββα. Μάλιστα, ορισμένοι, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε αυτή, σχολίασαν τη σχετική ανάρτηση στο Facebook, επισημαίνοντας όχι μόνο ότι η "λίστα" δεν είναι καινούργια, αλλά ότι υπήρξαν και πρώην μέλη των ΑΝ.ΕΛ. και πλέον έχουν αποχωρήσει από το κόμμα. Ο λογαριασμός που υποτίθεται πως ανήκει σε παράρτημα της ομάδας Anonymous φάινεται πως είναι ένας απλός λογαριασμός φαρσέρ.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως η ομάδα “Anonymous Greece” κατάφερε να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα 1,500 μελών προσωπικού του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: cnn.gr, in.gr, star.gr, ant1news.grnews247.gr, real.grprotothema.gr, newsit.grnewsbomb.grtvxs.gr


Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Τι έχει συμβεί

Στον λογαριασμό “Anonymous Greece” στο Facebook, είδαμε την παρακάτω ανάρτηση:

Η ανάρτηση, παραπέμπει σε λίστα, που υποτίθεται πως υπεκλάπη από τους Anonymous Greece, και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η εν λόγω “λίστα”, κυκλοφορεί (αποσπασματικά τουλάχιστον) στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2014, και ολοκληρωμένη από το 2017 σε μορφή pdf από τον αυτοαποκαλούμενο “πρώην πράκτορα της ΕΥΠ” Εμμανουήλ Χατζησάββα.

Μάλιστα, ορισμένοι, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε αυτή, σχολίασαν τη σχετική ανάρτηση στο Facebook, επισημαίνοντας όχι μόνο ότι η “λίστα” δεν είναι καινούργια, αλλά ότι υπήρξαν και πρώην μέλη των ΑΝ.ΕΛ. και πλέον έχουν αποχωρήσει από το κόμμα.

Όταν επισημάναμε στους “Anonymous Greece” πως η “λίστα” που υποτίθεται ότι πρώτοι διέρρευσαν, κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό, ισχυρίστηκαν ότι και πάλι αυτοί την είχαν “υποκλέψει” πρώτοι. Ωστόσο, ουδέποτε το απέδειξαν, ούτε εξήγησαν για ποιο λόγο αποφάσισαν να την δώσουν στη δημοσιότητα μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μιλάμε για ένα λογαριασμό στο Facebook (ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει), που ισχυρίζεται ότι χάκαρε τους ΑΝΕΛ και παρουσιάζει μια παλιά λίστα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2017. Χρησιμοποιούν δε, το “blogspot” (ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει), και φτιάχνουν ψεύτικους λογαριασμούς στο Τwitter (ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει) με όνομα “Ανεξάρτητοι Έλληνες”, για να προβάλουν σατιρικές κατασκευασμένες εικόνες του Πάνου Καμμένου. Είναι προφανές εν ολίγοις ότι πρόκειται για έναν φαρσέρ-τρολ που κατάφερε και παραπλάνησε την ελληνική δημοσιογραφική κοινότητα.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω είναι σαφές πως τα δεδομένα που ισχυρίζονται πως “υπέκλεψαν” οι Anonymous Greece, δεν είναι δική τους “επιτυχία” δεδομένου πως η σχετική λίστα των 1511 ονομάτων κυκλοφορεί (τουλάχιστον) από το Δεκέμβριο του 2017.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.